Euclidische groep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de groepentheorie, een deelgebied van de wiskunde, is de euclidische groep , soms ook wel genoemd, de symmetriegroep van de -dimensionale euclidische ruimte. De elementen van deze groep, de isometrieën geassocieerd met de euclidische metriek, dus met de definite voor afstand, worden euclidische isometrieën genoemd. Ze zijn van de vorm met een orthogonale matrix, dat wil zeggen .

De groep is een ondergroep van de affiene groep .

De euclidische groepen werden eerder dan groepen in het algemeen bestudeerd, dus tellen onder de oudste en meest bestudeerde groepen, althans voor het geval van de dimensies 2 en 3.

Poincaré-groepen zijn een vervolg op de euclidische groepen en worden in de relativiteitstheorie gebruikt.

Ondergroepen[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele belangrijke ondergroepen zijn:

  • orthogonale groep van de vorm , de isometrieën waarbij de oorsprong op zijn plaats blijft
  • speciale euclidische groep , de directe isometrieën. Dit zijn voor de mogelijke veranderingen van positie en stand van een star lichaam.
  • speciale orthogonale groep , de directe isometrieën waarbij de oorsprong op zijn plaats blijft. Dit zijn voor de draaiingen om de oorsprong, voor de draaiingen om een as door de oorsprong.

Vrijheidsgraden[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal vrijheidsgraden voor is .

Van het aantal vrijheidsgraden kunnen er aan de beschikbare translatiesymmetrie worden toegeschreven en de resterende aan de rotatiesymmetrie.

De groep heeft dus drie vrijheidsgraden en heeft er 6.