Europese Autoriteit voor voedselveiligheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Europe.svg

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (Engelse naam: European Food Safety Authority, EFSA) is een agentschap van de Europese Unie.

De EFSA is opgericht in 2002 door een verordening van het Europees parlement en de Raad[1], en dit naar aanleiding van een aantal voedselcrises in de jaren 1990 (dioxines, BSE...).

De EFSA was eerst tijdelijk gevestigd in Brussel, in afwachting van een akkoord over de officiële vestigingsplaats. In december 2003 besliste de Europese Raad dat dit Parma in Italië zou worden. Het nieuwe hoofdkwartier van de EFSA werd officieel geopend in juli 2005 en in oktober 2005 was de verhuizing naar Parma voltooid.

De belangrijkste taak van de EFSA bestaat erin onafhankelijk advies te verlenen aan de Europese Commissie, het Europees Parlement en de individuele lidstaten voor alle aangelegenheden in verband met voedselveiligheid. De EFSA beoordeelt risico's voor de voedselketen en onderwerpt alle kwesties die voor de voedselveiligheid in Europa van invloed kunnen zijn, aan een wetenschappelijke beoordeling.

De activiteiten van de EFSA bestrijken het hele voedselproductieproces ("van boer tot bord"), dat wil zeggen van de primaire productie (inclusief de veiligheid van diervoeders) tot de levering van levensmiddelen aan de consument. Daarnaast houdt de EFSA zich bezig met dierenwelzijn (zowel wat betreft voedsel producerende dieren als proefdieren) en met planteziektes (niet alleen voedsel producerende planten maar ook sierplanten). De EFSA verzamelt informatie uit de hele wereld, volgt wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet en deelt haar bevindingen niet alleen met deskundigen en besluitvormers, maar ook met het grote publiek. Dit gebeurt op de eerste plaats via de website van de autoriteit maar ook via de pers.

In 2003 ging het Wetenschappelijke Comité voor Voedsel op in de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]