Evert Thielen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Evert Thielen (Venlo, 16 april 1954) is een Nederlandse kunstschilder die, naast het schilderen op doek, gespecialiseerd is in het schilderen van veelluiken en panelen.

Biografie[bewerken]

Thielen studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij had op jonge leeftijd in de Gentse St.Baafskerk het 15e-eeuwse veelluik het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck gezien. Het beroemde veelluik werd een inspiratiebron voor hem en sindsdien had hij grote interesse voor de oude schilderstechnieken en de technische aspecten van het maken van veelluiken en panelen. Dit is terug te zien in zijn hele oeuvre. In zijn academietijd stond de fijnschilderkunst niet hoog in aanzien. Thielen koos ervoor zich af te zetten tegen zijn langharige en baardige collega's door zich in een net pak te steken. Na enkele jaren Den Haag trok Thielen naar Antwerpen waar aan de academie nog de oude technieken geleerd werden. Sindsdien woont hij in Brugge in een door hem gerestaureerd monumentaal pand dat dient als woonhuis/werkplaats/galerie. Hij is een gevraagd portretschilder en heeft ook met zijn vrije werk internationale erkenning gevonden. Ivo Niehe wijdde verschillende keren een reportage aan hem waardoor hij bekend werd bij een groter publiek. Zijn werk werd tentoongesteld op internationale kunstbeurzen zoals de KunstRAI en Realisme in Amsterdam, TEFAF in Maastricht en STRARTA Art Fair in Londen.

Schilderstijl[bewerken]

Zijn schilderstijl wordt getypeerd als realisme. Zijn modellen zijn vaak vrouwen 'waar hij verliefd op zou kunnen worden'. De omgeving waarin hij zijn onderwerpen plaatst is meestal eigentijds en soms licht surreëel, zoals een vrouw op een wolk. Om onderliggende thematiek over te brengen schildert hij ook symbolische attributen bijvoorbeeld een cactus of een gordeldier.

Tentoonstellingen (selectie)[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

  • Wim van der Beek: 'Evert Thielen – Het schilderij als podium, Zwolle, Waanders 2011 ISBN 9789040077692

Externe links[bewerken]