Falafel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Falafel
Falafelballetjes
Falafelballetjes
Streek Midden-Oosten
Hoofdingrediënt(en) Kikkererwten en/of tuinbonen
Gegeten met Brood, groenten, saus
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Falafel (Arabisch: فلافل) is een gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Volgens sommigen is het bedacht door Kopten in Egypte om in de vastentijd als vleesvervanger te dienen.[1][2] Anderen claimen Libanon of Syrië als land van oorsprong.

Traditioneel wordt het vooral gegeten in het Midden-Oosten, maar in toenemende mate ook in Westerse landen. Shoarmazaken verkopen het als een vorm van fastfood in een broodje (pitabroodje of Turks brood, met salade en saus) of als schotel (meestal met saus, salade en friet). De sauzen die meestal bij falafel geserveerd worden zijn taratoorsaus (op basis van tahin), hummus, uiensaus, yoghurtsaus, knoflooksaus of een pittige saus.

Falafel wordt ook wel van gedroogde tuinbonen gemaakt, eventueel met een handvol kikkererwten erdoor. In Egypte gebruikt men vaak alleen bonen. Nadat Israël als land was opgericht werd falafel als nationaal gerecht geadopteerd.[2] Sommige Palestijnen maken bezwaar tegen deze toe-eigening van wat zij zien als hun gerecht.[3][4]