Shoarma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Shoarmavlees in een pan
Dürüm shoarma

Shoarma (Arabisch: شاورما, Hebreeuws: שווארמה) is een gerecht uit de keuken van het Midden-Oosten. De naam is een vertaling van het Turkse çevirme,[1] draaiend, met dezelfde betekenis als döner kebab, draaiend kebab. De naam duidt op het meestal verticaal opgestelde spit, waaraan plakken in kruiden gemarineerd lamsvlees, kip, kalkoen of rundvlees geroosterd wordt. Dit geroosterde vlees wordt in repen afgesneden en kleiner gesneden en o.a. in een pitabroodje gegeten. In Nederland en België wordt ook varkensvlees gebruikt.

Kenmerken[bewerken]

Shoarma bestaat uit reepjes gekruid lamsvlees, te vergelijken met Griekse gyros, Turkse döner kebab of Mexicaanse taco al pastor.

Het wordt gemarineerd in azijn en kruiden als djintan, kardemom, kaneel en nootmuskaat. Shoarma wordt geserveerd in een pitabroodje met een saus zoals tzaziki (Grieks), cacık (Turks) of naar smaak natuurlijk tahini, knoflook, mayonaise of een pepersaus.

Soms worden in de shoarma ook groenten verwerkt, bijvoorbeeld ui, tomaat en kool. In plaats van lamsvlees wordt ook wel kip, kalkoen of rundvlees gebruikt. In Nederland en België gebruikt men echter meestal varkensvlees voor de shoarma.

Restaurants, vaak shoarmazaken of shoarmatent genoemd, die shoarma serveren hebben een verticale grill waarbij plakken op elkaar gestapeld vlees op een spit aan alle kanten wordt geroosterd. De shoarma behoort vlak voor het opdienen gesneden te worden.

Soorten shoarma[bewerken]

Varkensshoarma[bewerken]

Hoewel shoarma vooral uit de eetcultuur van islamitische landen stamt, wordt in Nederland vooral varkensvlees gebruikt ter bereiding van shoarma. De redenen hiervoor zijn waarschijnlijk de lagere kosten door de grote verkrijgbaarheid en de voorkeur van veel Nederlanders voor varkensvlees, in plaats van lamsvlees.

Lamsshoarma[bewerken]

Lamsshoarma is in het algemeen iets duurder dan varkensshoarma. De meeste shoarmazaken in Nederland hebben lamsshoarma in hun assortiment, echter vaak niet aan de grill, maar ingevroren. Er zijn echter ook shoarmazaken die uitsluitend lamsshoarma serveren, vooral in de grotere steden, waar er meer islamitische klanten zijn.

Kip- en kalkoenshoarma[bewerken]

Kip- en kalkoenshoarma vindt men vooral in de supermarkt of in de pizza shoarma.

Broodje shoarma[bewerken]

Een broodje shoarma

Een broodje shoarma bestaat uit een enkel pitabroodje met een saus of meerdere sauzen naar keuze. Bij sommige shoarmazaken krijg je er ook sla en ui bij, of wordt de shoarma in een Turks brood geserveerd. De prijs ligt ongeveer rond de vijf euro. Daarnaast bestaan er ook grotere versies van het broodje shoarma, die een groter pitabroodje hebben en/of meer shoarma.

Shoarmaschotel[bewerken]

Vrijwel alle shoarmazaken kennen een shoarmaschotel. Deze bestaat uit een groot bord met shoarma, friet en salade, met meerdere sauzen naar keuze. De prijzen van shoarmaschotels verschillen nogal. Vaak bestaat ook de mogelijkheid om naast de shoarma ook andere (grill)producten te bestellen, zoals kebab en falafel.

Pizza shoarma[bewerken]

Veel pizzeria's, maar ook supermarkten verkopen pizza's met een dunne laag shoarma. Vaak wordt hiervoor gebruikgemaakt van kipshoarma.

Vegetarische shoarma[bewerken]

In principe gebruikt men dan een vleesvervanger die men in vergelijkbare reepjes snijdt, zodat het lijkt op shoarma, maar het toch vegetarisch is. Door dezelfde kruiden te gebruiken die ook bij vlees gebruikt worden, is een vegetarische shoarma haast niet van echt te onderscheiden, behalve dan dat men vleesvervanger gebruikt en groenten en men dus een volledig plantaardig bereid product eet zonder vlees er in.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van shoarma gaat terug tot in 1800 met de uitvinding van de Döner kebab. Hacı İskender[2] en zijn opa Sabit Efendi verkochten te paard kebab. Zijn opa komt op een dag met het idee om het vlees verticaal in plaats van horizontaal te grillen. Zodoende zou volgens de opa er minder rook moeten ontstaan. Hacı vindt dit allereerst een kinderachtig idee, maar uit respect en om opa tevreden te stellen probeert hij dit. Het blijkt een succesformule te zijn omdat mensen het interessant vinden dat vlees verticaal staat en de smaak goed is.[3][4]

Döner kebab was een onder de naam shoarma in de Ottomaanse tijd in de Palestijnse keuken opgenomen gerecht. Door Joodse immigranten werd het opgenomen in de Joodse keuken aldaar en later vanuit Israël in Europa geïntroduceerd.[5]