Feldbissbreuk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Feldbiss)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart van de belangrijkste geologische breuken

De Feldbissbreuk is een breuk in de aardkorst die door Duitsland, België en Nederland loopt.

Deze breuk begint in Duitsland ter hoogte van Aken en loopt van daar uit naar het noordwesten, door Zuid-Limburg, door Belgisch Limburg en door Noord-Brabant ten zuiden van Eindhoven en ten noorden van Breda.

Vandaar gaat ze in noordwestelijke richting verder door het zuiden van de provincie Zuid-Holland. Omdat het pakket sediment in noordwestelijke richting steeds dikker wordt, is er daar weinig meer van de breuk, die zich in de diepe ondergrond bevindt, te merken.

Ten oosten van deze breuk bevindt zich de Roerdalslenk - een lager gelegen gedeelte - en ten westen daarvan ligt het Kempens Plateau. Aangezien de geologische lagen daar dichter onder de oppervlakte liggen is daar steenkoolmijnbouw mogelijk, zoals in het Kempens steenkoolbekken. De Feldbissbreuk vormt bij Bingelrade tot Brunssum in Zuid-Limburg ook de grens tussen het noordoostelijke Bekken van de Roode Beek en het zuidwestelijke Plateau van Doenrade.

De breuk is actief, dat betekent dat er langs de breuk regelmatig aardbevingen plaatsvinden. De sterkste in de recente geschiedenis was de Aardbeving Alsdorf 2002.