Feldbissbreuk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Feldbiss)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart van de belangrijkste geologische breuken

De Feldbissbreuk is een breuk in de aardkorst die door Duitsland, België en Nederland loopt.

In Limburg liggen ten zuidwesten van de Feldbiss de Geleenbreuk en de Heerlerheidebreuk en ten noordoosten de Koningsboschbreuk.[1][2]

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Deze breuk begint in Duitsland ter hoogte van Aken en loopt van daar uit naar het noordwesten, door Zuid-Limburg, door Belgisch Limburg en door Noord-Brabant ten zuiden van Eindhoven en ten noorden van Breda.

Vandaar gaat ze in noordwestelijke richting verder door het zuiden van de provincie Zuid-Holland. Omdat het pakket sediment in noordwestelijke richting steeds dikker wordt, is er daar weinig meer van de breuk, die zich in de diepe ondergrond bevindt, te merken.

De Feldbissbreuk vormt bij Bingelrade tot Brunssum in Zuid-Limburg ook de grens tussen het noordoostelijke Bekken van de Roode Beek en het zuidwestelijke Plateau van Doenrade. Tevens markeert de breuk de noordrand van het Plateau van Graetheide.

Geologie[bewerken | brontekst bewerken]

De breuken in Zuid-Limburg zijn ontstaan doordat tijdens het Pleistoceen de Ardennen omhoog kwamen, waardoor het gebied tussen de Ardennen en de Feldbissbreuk mee werd opgeheven en er breuken ontstonden.[3] De Feldbissbreuk is, samen met de Heerlerheidebreuk en de Geleenbreuk onderdeel van de Feldbiss-breukzone die een (noord-zuid) doorsnede heeft van ongeveer vijf kilometer. Ten noordoosten van het gebied bevindt zich een gebied dat daalt (de Roerdalslenk), terwijl ten zuidwesten het gebied van plateaus en dalen juist wordt opgeheven.[4]

Ten noordoosten van deze breuk bevindt zich de Roerdalslenk - een lager gelegen gedeelte - en ten zuidwesten daarvan ligt het Kempens Plateau. Aangezien de geologische lagen daar dichter onder de oppervlakte liggen is daar steenkoolmijnbouw mogelijk, zoals in het Kempens steenkoolbekken.

De breuk is actief, dat betekent dat er langs de breuk regelmatig aardbevingen plaatsvinden. De sterkste in de recente geschiedenis was de Aardbeving Alsdorf 2002.