Femke Lakerveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Femke Lakerveld
Femke Lakerveld
Algemene informatie
Volledige naam Femke Lakerveld
Geboren 16 september 1974
Geboorteplaats Hoorn
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1996-heden
Beroep actrice
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Femke Lakerveld (Hoorn, 16 september 1974) is een Nederlandse actrice.

In 1996 speelde Lakerveld haar eerste rol in de Nederlandse filmproductie Hufters & hofdames. Na deze rol kreeg ze hoofdrollen in de films Babylon, De Boekverfilming en Rent a Friend van regisseur Eddy Terstall. Ook was ze te zien in de films Simon, SEXtet en Vox populi (eveneens van Terstall), 06/05 (Theo van Gogh), De Nobelprijswinnaar (Timo Veltkamp) en De sterkste man van Nederland (Mark de Cloe).

Op televisie was zij onder meer te zien in de series Divorce, Dokter Tinus, Centraal Medisch Centrum, Meiden van De Wit, Medea, Lieve lust, Flikken Maastricht, Parels & Zwijnen, ZOOP, Spangas, De co-assistent, Goede Tijden, Slechte Tijden, in de telefilms De Stilte van het Naderen, Ravel en in videoclips van diverse bands. In 2011 speelde zij Charlene de Carvalho-Heineken in de miniserie Freddy, leven in de brouwerij. In de serie Van God Los (aflevering 'Rehab', 2017) vertolkte zij naast acteur/cabartier Javier Guzman de hoofdrol.

Vanaf 2003 speelde Lakerveld in voorstellingen van het Utrechtse gezelschap Factor 1. Ook was zij te zien in de musical Boyband en enkele muziektheatervoorstellingen. In 2011 speelde zij een rol in De dood van Theo van Gogh, onder productie van De Balie in Amsterdam.

Ze speelde ook naast Jeroen van Koningsbrugge in een Citroënreclame ("Ik zie ik zie wat jij niet ziet"). Verder was ze onder andere te zien in commercials van Andrélon en Douwe Egberts

Lakerveld heeft voor enkele films muziek gecomponeerd. In 1998 behaalde Lakerveld haar doctoraaldiploma Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2002 heeft zij zich als adviseur en projectleider verbonden aan Stichting Cultuur+Ondernemen. Sinds 2017 zit zij in de raad van toezicht van Paradiso Melkweg Productiehuis en is zij adviseur voor onder meer Fonds Podiumkunsten; in 2020 trad zij toe tot de raad van toezicht van LantarenVenster.

Incidenteel publiceert Femke over advisering, kunst of maatschappelijke onderwerpen, zoals een Ode aan het vrije woord in Het Parool. In mei 2018 schreef Lakerveld samen met Eddy Terstall, Keklik Yücel en Asis Aynan een manifest dat in De Volkskrant gepubliceerd werd. Hierin werd de politiek opgeroepen om trouw te blijven aan vrijzinnige en seculiere wortels. Het manifest vormde het startsein van een politiek-maatschappelijke beweging genaamd Vrij Links. In juli 2018 werd Lakerveld bestuursvoorzitter van stichting Vrij Links die zich ten doel stelt het debat over progressieve, vrijzinnige waarden te faciliteren en te stimuleren.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]