Naar inhoud springen

Flevopolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door ErikvanB (overleg | bijdragen) op 1 apr 2015 om 04:35. (Versie 43743690 van Henk1201 (overleg) ongedaan gemaakt - Dit is een encyclopedie, geen blog.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Situering van de Flevopolder en de Noordoostpolder binnen de provincie Flevoland
De Flevopolder met Oostelijk en Zuidelijk Flevoland

De Flevopolder is een landstreek in de Nederlandse provincie Flevoland. Het grondgebied van de Flevopolder bestaat uit de polders Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland tezamen. De Flevopolder is dus, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet een enkele polder. Het gehele gebied is door mensenhanden aangelegd en onderdeel van de Zuiderzeewerken. De twee onderdelen zijn ingepolderd tussen 1950-1957 respectievelijk 1959-1968.

Het gebied is helemaal omringd door water en is daarmee het grootste eiland van Nederland.[1] Ook is de Flevopolder het grootste kunstmatige eiland ter wereld.[2][3]

Naam

Bij de aanleg van de twee oorspronkelijke Flevopolders sprak men van Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. De naam Flevoland is afgeleid van het Flevomeer, ofwel Lacus Flevo, zoals dit door de Romeinse geograaf Pomponius Mela werd genoemd in zijn De Chorographia in 44 na Christus. Thans is Flevoland de naam van de provincie waartoe ook de Noordoostpolder behoort, alsmede een groot deel van het IJsselmeer en het Markermeer.

Tong van Lucifer. Beeld van Rudi van de Wint langs A6 en Knardijk

Indeling

De Flevopolder kan op twee manieren in tweeën worden gedeeld:

  • Allereerst is er de bekende indeling in Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland, drooggevallen in respectievelijk 1957 en 1968. Deze delen zijn gescheiden door een dijk (de Knardijk), die aanvankelijk een scheiding was tussen het water en Oostelijk Flevoland en die thans het ene gebied beschermt als het andere gebied onder water mocht lopen.
  • Bovendien staat het waterpeil (van het grondwater en de sloten en kanalen) in het zuidoostelijke deel hoger dan in het noordwestelijke. Beide delen worden apart ontwaterd via de Hoge Vaart en de Lage Vaart. Die twee vaarten lopen door beide Flevolanden en eindigen bij de gemalen. In Zuidelijk Flevoland bevindt zich het gemaal de Blocq van Kuffeler, in Oostelijk Flevoland het Gemaal Wortman. Op de plaatsen waar de Hoge Vaart en Lage Vaart de Knardijk kruisen, zijn twee sluiscomplexen gebouwd, respectievelijk de Hoge Knarsluis en de Lage Knarsluis.
  • Naast Oostelijk en Zuidelijk Flevoland is ook de naam Westelijk Flevoland gebruikt. Hiermee werd de Markerwaard aangeduid.[4]

Randmeren

De Flevopolder is volledig omgeven door water, namelijk het Ketelmeer, het Vossemeer, het Drontermeer, het Veluwemeer, het Wolderwijd, het Nuldernauw, het Nijkerkernauw, het Eemmeer, het Gooimeer, het IJmeer, het Markermeer en het IJsselmeer. Hierdoor is de Flevopolder in feite een groot kunstmatig eiland.

Toegangen

De Flevopolder is door middel van acht toegangswegen verbonden met het vaste land, namelijk de Ketelbrug, de Roggebotsluis, de Flevoweg bij Elburg, de Knardijk bij Harderwijk, de Nijkerkersluis, de Stichtse Brug, de Hollandse Brug en de Houtribdijk. De Flevolijn is via de Hollandse Brug en de Drontermeertunnel met het vaste land verbonden.

Administratieve indeling

Aanvankelijk was de Flevopolder - toen nog Flevoland - niet administratief ingedeeld. Het gebied behoorde tot het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders.

Sedert 1980 behoort het grondgebied in de Flevopolder tot de gemeentes Almere, Dronten, Lelystad en Zeewolde. De grootste plaats in de Flevopolder is Almere, gevolgd door Lelystad, Dronten, Zeewolde, Swifterbant en Biddinghuizen.