Fokker F.X

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fokker F.10
Richfield Oil Fokker F.10 flying.jpg
Fabrikant Fokker
Lengte 15,41 m
Spanwijdte 24,10 m
Hoogte (vanaf de grond) 3,86 m
Stoelen voor passagiers 12
Leeggewicht 3500 kg
Max. startgewicht 5900 kg
Motoren Pratt & Whitney Wasp radiaal motoren
Max. stuwkracht per motor 420 pk
Kruissnelheid 195 km/u
Max. reikwijdte 1280 km
Eerste vlucht 1929
Status historisch
Aantal gebouwd 65
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De Fokker F.10 was een door het Nederlandse bedrijf Fokker gebouwd vliegtuig uit het eind van de jaren 20 van de 20e eeuw. De F.10 is een evolutie van de Fokker F.VII tri-motor. In feite slechts een grotere versie van hetzelfde ontwerp. De F.10 was een hoogdekker en had drie motoren waarvan één op de neus. Elke motor had een drie bladige propeller.

Geschiedenis[bewerken]

Het ontwerp van de F.10 is grotendeels hetzelfde als dat van de F.VII. De cockpit en de vleugels waren identiek. De cabine was slechts een verlengde versie waardoor er plaats was voor 12 passagiers in plaats van 8. Aan de staart waren wel wat modificaties aangebracht en de F.10 kreeg ook wat sterkere motoren mee. De F.10 werd uitsluitend gebouwd in de Verenigde Staten, al werden de vleugels in het begin vanuit Amsterdam over gevaren. Amerikaanse Fokkers werden in die jaren aangeduid met een Arabisch cijfer, om ze te onderscheiden van de Europese die met een Romeins cijfer werden aangeduid.

Kort na de introductie van de F.10 (er waren er tot dan toe 7 gebouwd) ging Fokker over op het bouwen van de Fokker F.10a. Deze versie had een grotere vleugelspanwijdte (de vleugel werd nu ook in Amerika gefabriceerd), en een bestuurbaar staartwiel.

In totaal zijn er 65 F.10en (+F.10a's) gebouwd, allen voor de Amerikaanse markt. Eén ging er naar de marine, één ging er naar de luchtmacht en de rest ging naar maatschappijen als Western Air Express, Pan American World Airways, American Airways en Universal Airlines.

Externe links[bewerken]