Frans Ykens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maria met kind in bloemenkrans van Frans Ykens
Stilleven met kreeft, zalm, geschilde citroen en vruchten in een schaal, en groenten in een koperen mand op een tafel

Frans Ykens (ook geschreven als Eykens en Ijkens en Eykens, en alternatieve voornaam Francoys)(Antwerpen, 1601 - Brussel, 1693) was een Zuid-Nederlands kunstschilder die gespecialiseerd was in Vlaamse barokschilderkunst waaronder stillevens met bloemen en fruit.

Levensloop[bewerken]

Ykens studeerde bij zijn oom Osias Beert. Volgens zijn eigen verklaring (1641), reisde hij na zijn leertijd naar de Provence waar hij onder meer in Aix-en-Provence en Marseille verbleef.[1] Hij werd in 1631 ingeschreven als meester van het Antwerpse Sint-Lucasgilde.[2] In 1635 trouwde hij met de bloemschilder Catarina Ykens-Floquet, die de dochter was van Lucas Floquet I en de zuster van drie schilders.[3] In 1665 verhuisde hij naar Brussel waar hij actief was tot zijn dood.

Ykens was de leermeester van zijn nicht Catharina Ykens (II), Osias Beert (II) en Gilliam Dandoy, die zijn decoratieve stijl verderzetten.[2][4]

Werken[bewerken]

Zijn werk is vrij goed bekend aangezien hij de meeste van zijn werken ondertekende.[4] De 17e-eeuwse biograaf Cornelis de Bie wijst in zijn boek Het Gulden Cabinet er op dat Frans Ykens een grote faam had voor zijn schilderijen van fruit, bloemen en andere "stilstaande dinghen"[5] Hij schilderde vooral bloem- en fruitstillevens, maar waagde zich ook aan jachtstillevens en visstillevens.[2] Gedurende zijn lange carrière onderging hij de invloed van andere schilders, met inbegrip van de ontbijtjes van Willem Claesz. Heda, de grote overdadige werken van Frans Snyders, de devotionele bloemenslingers van Daniel Seghers, de weergave van glas van Jan Philip van Thielen en de uitbeelding van porseleinen kommen van Jacob van Hulsdonck en zijn leermeester Osias Beert. Hij werkte vaak samen met andere schilders van zijn tijd zoals Daniel Seghers, Jacob Jordaens en waarschijnlijk ook Rubens,[6] waarbij hij het schilderen van de bloemen en bloemenkransen voor zijn rekening nam en de rest door de andere kunstenaars werd ingevuld.[7]

Ykens was erg populair bij verzamelaars uit zijn tijd. Hij schilderde onder meer voor aartshertog Leopold. Zijn werken werden ook verzameld door Eleonora van Oostenrijk die ze aankocht via de kunsthandelaren Forchondt. Dat hij ook erg gewaardeerd werd door zijn collega's blijkt uit het feit dat Rubens zes van zijn stillevens bezat.[4] Een aantal hiervan valt te bezichtigen in het Rubenshuis in Antwerpen​​.

Referenties[bewerken]