Fred Emmer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fred Emmer
Fred Emmer in 1976
Fred Emmer in 1976
Geboren 23 augustus 1934
Geboorteplaats Leiden
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep nieuwslezer
Jaren actief 1962-2006
Bekend van NOS Journaal
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Fred Emmer (Leiden, 23 augustus 1934) is een voormalig Nederlands nieuwslezer.

Journaal[bewerken]

Emmer was in Nederland vanaf 1962 jarenlang het gezicht en het stemgeluid van het NOS Journaal. In 1985 maakte hij de overstap naar Europa TV, een Europees televisiekanaal waarin ook de NOS participeerde.[1] Nadat dit project mislukt was, keerde Emmer terug naar het NOS Journaal, waar de toenmalige hoofdredacteur Peter Brusse het plan had opgevat om hem de vaste presentator van het zevenuurjournaal te maken.[2] Brusse kon dit plan echter niet verwezenlijken. In 1987 verliet Fred Emmer definitief het journaal.

Nadat hij bij het journaal was weggegaan, werkte Fred Emmer voor de VPRO en RTL 5. Voor de VPRO presenteerde hij twee seizoenen lang het programma Waskracht! In 1997 vertrok hij daar. Emmer was daarbij diep teleurgesteld "in het amateurisme bij de veelal jonge makers van Waskracht!"[3]

In 1999 werd Emmer tijdelijk gecontracteerd voor Radio Maastricht. Programmaleider Michael Bartelet gaf als reden de "neutrale, betrouwbare stem".

Daarnaast leende Fred Emmer zijn stem voor de Nederlandse tekenfilm Als je begrijpt wat ik bedoel (1983), was hij columnist bij Playboy en schreef hij een erotische verhalenbundel en een boek over ontslag nemen. Hij was ook als voice-over te horen in het fragment van de omroeppastor uit de theatershow Het meisje van de slijterij van Herman Finkers uit 1987. In 2006 was hij te zien als nieuwslezer in de vrijdaguitzendingen van De 80's & 90's Kwis op Talpa.

Fred Emmer is de vader van componist en muzikant Stephen Emmer.

Trivia[bewerken]

  • Fred Emmer presenteerde het NTS-journaal op 22 november 1963, de dag waarop president John F. Kennedy in Dallas werd vermoord. Wegens gebrek aan informatie moest het programma geregeld door pauzes onderbroken worden.
  • Emmer versprak zich nooit. Alleen tijdens een journaaluitzending met een nieuwsbericht over een ontploffing in een transformatorhuisje in de Wieringermeer verslikte hij zich, met als gevolg een hevige hoestbui die enkele minuten duurde. Er werd van buitenaf niet ingegrepen; de camera bleef gewoon doordraaien.
  • Bij de jubileumuitzending van het NOS Journaal op 5 januari 2006 was Emmer wel uitgenodigd, zoals in de uitzending werd gemeld, maar hij had bedankt voor de eer. Emmer zou geen behoefte hebben gehad om terug te kijken. Om dezelfde reden weigerde hij in 2012 medewerking aan het boek De iconen van het NOS Achtuurjournaal van Babs Assink. Wel liet hij zich interviewen voor het programma Andere Tijden over de moord op president Kennedy (2013).

Externe link[bewerken]