Frieda Gijbels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frieda Gijbels
Frieda Gijbels (V-Dag Ecorealisme)
Frieda Gijbels (V-Dag Ecorealisme)
Geboren Bree, 18 februari 1975
Kieskring Flag of Limburg (Belgium).svg Limburg
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij N-VA
Functies
2018-heden Voorzitter N-VA Limburg
2019-heden Fractieleider N-VA Oudsbergen
2019-heden Gemeenteraadslid Oudsbergen
2019-heden Volksvertegenwoordigster
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Frieda Gijbels (Bree, 18 februari 1975) is een Belgisch politica voor de N-VA.

Levensloop[bewerken]

Frieda Gijbels studeerde aan het Onze-Lieve-Vrouwlyceum in Genk, waar ze in 1993 afstudeerde in de richting Grieks-Latijn. Vervolgens startte ze aan de Katholieke Universiteit Leuven een studie tandheelkunde. Na een specialisatie in de parodontologie, doctoreerde Gijbels in 2003. Sindsdien werkt ze als zelfstandig parodontologe.

Bij de verkiezingen van mei 2014 stond ze als tweede opvolger op de lijst voor de Kamer van volksvertegenwoordigers in de kieskring Limburg voor N-VA. Ze kreeg 10.033 voorkeursstemmen. In 2018 werd ze voorzitter van het arrondissementeel Limburgs N-VA-bestuur. Ook kreeg ze een plaats in de raad van bestuur van De Lijn

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was Gijbels de lijsttrekker voor N-VA in de fusiegemeente Oudsbergen. Ze kreeg 1.683 voorkeursstemmen van de inwoners van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek. Sindsdien is ze de fractievoorzitter van N-VA Oudsbergen en voert ze oppositie tegen de absolute meerderheid van CD&V.

Als politica interesseert ze zich vooral voor gezondheidszorg, met een centrale rol voor de patiënt. Ze was verschillende jaren voorzitter van de professionele commissie van de Belgische Vereniging voor Parodontologie.

Bij de verkiezingen van 2019 staat ze op de derde plaats van de Limburgse N-VA-lijst voor het Federaal Parlement.[1] Ze werd verkozen in de Kamer met 14.722 voorkeurstemmen.

Privé[bewerken]

Gijbels woont in Ellikom, in Oudsbergen. Ze is getrouwd en moeder van drie kinderen. Naast haar politieke activiteit zet ze zich ook in voor lokale initiatieven. Zo is ze een gewezen bestuurslid van de lokale volleybalclub Vocelli, waar ze tijdens haar jeugd ook actief speelde. Ook is ze een lid van Atletiek Vereniging Toekomst, waarmee ze regelmatig deelneemt aan loopwedstrijden en trailruns.

Externe link[bewerken]