Karl Vanlouwe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karl Vanlouwe
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Karl Vanlouwe
Geboren Nieuwpoort, 22 oktober 1970
Kieskring Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel-Hoofdstad
Regio Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Vlag Vlaamse Gemeenschap Vlaamse Gemeenschap
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Advocaat
Partij N-VA
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Karl Vanlouwe (Nieuwpoort, 22 oktober 1970)[1] is een Vlaamsgezind Belgisch politicus uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Levensloop[bewerken]

Vanlouwe bracht zijn jeugd door in Koksijde[2] maar woont reeds sinds 2001 met zijn echtgenote in Brussel.

Karl Vanlouwe werd licentiaat in de rechten (Universiteit Brussel en Universiteit Antwerpen) en werkte tot 2014 als advocaat aan de Brusselse balie. Hij specialiseerde zich in huurrecht en wetgeving inzake mede-eigendom. Van 2004 tot 2008 werkte hij als parlementair fractiemedewerker en als kabinetsmedewerker voor Vlaams Minister Geert Bourgeois. Tevens was hij van 2009 tot 2010 fractiesecretaris van de N-VA in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en algemeen ondervoorzitter van de N-VA. Hij is ook vele jaren actief geweest in onder andere de Vlaamse Beweging als bestuurslid van de Vlaamse Volksbeweging, Davidsfonds en Vlaams & Neutraal Ziekenfonds. Van 2004 tot 2010 was hij eveneens voorzitter van het arrondissementeel bestuur van de Brusselse N-VA-afdeling.

Hij werd lid van de Senaat na de federale verkiezingen van juni 2010 voor de Nieuw-Vlaamse Alliantie nadat hij door zijn partij samen met Huub Broers werd voorgesteld als gecoöpteerde senatoren. Tijdens de legislatuur 2010-2014 was hij in de Senaat voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken en Defensie en lid van de Commissie Justitie.

Bij de verkiezingen van 2014 werd Vanlouwe verkozen in het Vlaams Parlement. Daar is hij actief in de Commissie Buitenlands Beleid en Europese zaken en in de Commissie Brussel en Vlaamse Rand. Vanuit het Vlaams Parlement werd hij eveneens aangeduid als deelstaatsenator in de hervormde Senaat. In de Senaat werd hij ditmaal ondervoorzitter en lid van het bureau van de Senaat.

Tegelijk werd hij door de Vlaamse Regering voorgedragen als lid van het Europees Comité van de Regio's. Daar is hij actief in thema's zoals subsidiariteit.