Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie
Wetgevend orgaan van de Vlaamse Gemeenschapscommissie
Algemene informatie
Opgericht in 1989
Aantal leden 17
Ontmoetingsplaats Lombardstraat 61-67, Brussel
Huidige legislatuur (2014-2019)
Voorzitter Carla Dejonghe
Andere
Website raadvgc.be
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) kan worden beschouwd als het "Parlement van de Vlamingen in Brussel" en bevat de 17 Nederlandstalige leden uit het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

Geschiedenis[bewerken]

Het ontstaan van deze Raad (een soort miniparlement), dient te worden gezien in het kader van de opeenvolgende Belgische staatshervormingen. De Brusselwet van 1989 voorzag de oprichting van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met een eigen parlement, dat voor het eerst geïnstalleerd werd na de verkiezingen van 18 juni 1989. De twee taalgroepen in het parlement vormden bovendien elk hun eigen Raad met beslissingsbevoegdheden over bepaalde gemeenschapsaangelegenheden. Zo vormden de 11 Nederlandstalige parlementsleden de Raad van de Vlaamse gemeenschapscommissie. Die kwam voor het eerst officieel samen op 14 juli 1989.[1]

In 2001 werd in het Lombardakkoord vastgelegd dat elke taalgroep in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement voortaan minstens 17 leden moest tellen, wat in de praktijk sinds de verkiezingen van 2004 steeds de omvang van de Raad is geweest.[1]

Bevoegdheden[bewerken]

De Raad vormt samen met het "College" de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Het College is het uitvoerend orgaan en bestaat uit de twee Nederlandstalige ministers en de Nederlandstalige staatssecretaris van de Brusselse Hoofdstedelijke regering.

De Raad is het wetgevend orgaan van de VGC en kan dus wetten (in dit geval verordeningen) uitvaardigen. Gezien het nogal specifieke bevoegdhedenpakket van de VGC (gemeenschapsbevoegdheden voor de Vlaamse gemeenschap in Brussel), is deze wetgevende macht eerder beperkt. Het gaat bijvoorbeeld om afspraken omtrent subsidies in de sectoren onderwijs, welzijn, gezondheid, cultuur, jeugd en sport. De Raad moet ook elk jaar de begroting van de VGC goedkeuren en controleert en interpelleert het College.

Organisatie[bewerken]

Bij het begin van iedere legislatuurperiode, kiest de Raad een voorzitter. Deze leidt de werkzaamheden van de Raad en is er ook de vertegenwoordiger van. Naast een voorzitter wordt er ook een ondervoorzitter en een Bureau gekozen. Dit orgaan houdt zich bezig met het dagelijks bestuur van de Raad. Het Bureau wordt een "Uitgebreid Bureau" op het ogenblik dat de fractievoorzitters deelnemen aan de werkzaamheden van het Bureau.

Voorzitters[bewerken]

Naam Ambtsperiode Partij
1 Robert Garcia 1989 - 1992 SP
2 Michiel Vandenbussche 1992 - 1995 SP
3 Robert Garcia 1995 - 1999 SP
4 Guy Vanhengel 1999 - 2000 VLD
5 Jean-Luc Vanraes 2000 - 2009 VLD / Open Vld
6 Carla Dejonghe 2009 - 2011 Open Vld
7 Jean-Luc Vanraes 2011 - 2013 Open Vld
8 Carla Dejonghe 2013 - Open Vld

Griffie[bewerken]

De Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie wordt in zijn werking ondersteund door de Griffie. Aan het hoofd van deze dienst staat een griffier. De griffier woont de o.a. de vergaderingen van het Bureau en het Uitgebreid Bureau bij en staat in voor de notulen daarvan.

Leden[bewerken]

Externe links[bewerken]