Els Ampe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Els Ampe
Els ampe-1457443909.jpg
Volledige naam Els Ampe
Geboren Oostende, 18 januari 1979
Kieskring Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel-Halle-Vilvoorde (tot 2012)
Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel-Hoofdstad
Regio Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Vlag Vlaamse Gemeenschap Vlaamse Gemeenschap
Land Vlag van België België
Functie Politica
Partij VLD / Open Vld
Functies
2004 - 2006 Lid Raad van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
2004 - heden Lid Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie
2004 - ? Secretaris Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie
2006 - heden Brussels Parlementslid
2006 - heden Gemeenteraadslid Brussel
2009 - heden Fractievoorzitter Brussels Hoofdstedelijk Parlement[1]
2013 - heden Schepen Brussel
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Els Ampe (Oostende, 18 januari 1979) is een Belgische politica voor Open Vld. Ze is kernlid van de denktank Liberales.

Levensloop[bewerken]

Ze groeide op in Oostende, en liep achtereenvolgens school in de athenea van Oostende en Brugge. Na haar middelbare studies koos ze ervoor om aan de Vrije Universiteit Brussel de opleiding burgerlijk ingenieur te volgen. Nadat ze deze studie afrondde, volgde ze een bijkomende opleiding Master en Gestion Integrée aan de Université libre de Bruxelles (ULB). Hierna vestigde ze zich in Brussel.

In 2003 zette ze haar eerste stappen in de politiek met de oprichting van Jong VLD Brussel, waarvan ze de eerste voorzitter werd. In 2004 was ze voor het eerst kandidaat voor de Brusselse gewestverkiezingen en werd ze de jongste verkozene in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Daar zetelde ze in de commissie Leefmilieu en de commissie Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw. Ze werd secretaris van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en lid van de commissie Welzijn van de VGC. Sinds 2006 is ze ook Brussels gemeenteraadslid. Bij de gewestverkiezingen van 7 juni 2009 raakte Els Ampe herverkozen in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Ze haalde 1433 voorkeurstemmen op de Brusselse lijst van Open Vld, de op één na hoogste score op die lijst, na die van Brussels minister Guy Vanhengel.

Sinds september 2009 is Els Ampe fractievoorzitter van de Open Vld in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Als parlementslid zette Els Ampe zich in om op verschillende domeinen rechten en vrijheden van burgers te vergroten.[bron?] Enkele voorbeelden zijn haar ordonnantie voor de invoering van de vrije keuze inzake rituelen bij het levenseinde, de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor assistentiehonden (van personen met een beperking) en de resolutie 'stedelijke gedragscode' die discriminatie bestrijdt en eigendomsrechten verdedigt. Ook inzake technologie en mobiliteit schaarde Ampe een meerderheid achter nieuwe voorstellen: de invoering van de mobiele 4G-technologie en de integratie van de mobiliteitsplannen van de Brusselse gemeenten en het gewest.

Ze was 9de opvolger op de Kamerlijst bij de verkiezingen van 13 juni 2010. Op 11 juli 2010 onderbrak ze de toespraak van de voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans, door te roepen: "Hou op, u besmeurt de reputatie van de Vlamingen met uw nationalisme."[2][3]

In 2011 cumuleerde ze elf mandaten, waaronder 7 bezoldigde.[4]

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 behaalde Els Ampe 1607 voorkeurstemmen.[5] Daarmee is ze de best scorende Nederlandstalige politicus van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest[6]. Op 3 december 2012 werd ze ingezworen als schepen van Mobiliteit, Openbare Werken en Wagenpark van Brussel. In die functie is ze belast met de invoering van de nieuwe voetgangerszone in het centrum en het bijhorende mobiliteitsplan.

Bij de verkiezingen van 25 mei 2014 werd Els Ampe voor de derde keer verkozen in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Ze haalde 2.883 voorkeurstemmen op de Brusselse lijst van Open Vld, opnieuw de op één na hoogste score na die van Brussels minister Guy Vanhengel.

Els Ampe woont in Laken en is moeder van vier kinderen.

Externe link[bewerken]