Els Ampe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Els Ampe
Els ampe-1457443909.jpg
Volledige naam Els Ampe
Geboren Oostende, 18 januari 1979
Kieskring Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel-Halle-Vilvoorde (tot 2012)
Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel-Hoofdstad
Regio Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Vlag Vlaamse Gemeenschap Vlaamse Gemeenschap
Land Vlag van België België
Functie Politica
Partij VLD / Open Vld
Functies
2004 - 2006 Lid Raad van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
2004 - heden Lid Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie
2004 - ? Secretaris Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie
2004 - heden Brussels Parlementslid
2006 - heden Gemeenteraadslid Brussel
2009 - heden Fractievoorzitter Brussels Hoofdstedelijk Parlement[1]
2013 - heden Schepen Brussel
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Els Ampe (Oostende, 18 januari 1979) is een Belgische politica voor Open Vld.

Levensloop[bewerken]

Ampe groeide op in Oostende. Ze liep school in het Koninklijk Atheneum 1 Centrum Oostende en sloot haar middelbare studies af in het Koninklijk Atheneum 1 Brugge Centrum. Aan de Vrije Universiteit Brussel studeerde ze burgerlijk ingenieur en vervolgde met een Master en Gestion Integrée aan de Université libre de Bruxelles. Ze vestigde zich in Brussel en zette in 2003 haar eerste stappen in de politiek met de oprichting van Jong VLD Brussel, waarvan ze de eerste voorzitter werd.

Bij de Brusselse gewestverkiezingen 2004 werd ze de jongste verkozene van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en ging ze zetelen in de commissie Leefmilieu en de commissie Ruimtelijke ordening en Stedenbouw. Ze werd secretaris van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en lid van de commissie Welzijn van de VGC. Bij de Belgische lokale verkiezingen 2006 werd ze daarnaast ook verkozen als Brussels gemeenteraadslid.

Bij de Brusselse gewestverkiezingen 2009 werd ze herverkozen met 1433 voorkeurstemmen, de op één na hoogste score van haar partij, na Brussels minister Guy Vanhengel. In september 2009 werd Ampe fractievoorzitter van de Open Vld. In die rol ijverde ze voor meer burgerlijke rechten en vrijheden door een ordonnantie rond vrije keuze van rituelen bij de dood,[bron?] toegankelijkheid van publieke plaatsen voor assistentiehonden (van personen met een beperking), een resolutie 'stedelijke gedragscode' tegen discriminatie en voor eigendomsrechten. Inzake technologie en mobiliteit schaarde Ampe een meerderheid achter de invoering van de mobiele 4G-technologie en de integratie van de mobiliteitsplannen van de Brusselse gemeenten en het gewest.

Bij de Belgische federale verkiezingen 2010 was Ampe 9de opvolger. In 2010 onderbrak ze op de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap de toespraak van Jan Peumans de voorzitter van het Vlaams Parlement door te roepen: "Hou op, u besmeurt de reputatie van de Vlamingen met uw nationalisme."[2][3]

Bij de Belgische lokale verkiezingen 2012 behaalde Ampe 1607 voorkeurstemmen, de best score voor een Nederlandstalige politicus in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.[4][5] Op 3 december 2012 werd ze ingezworen als Brusselse schepen van Mobiliteit, Openbare Werken en Wagenpark. In die functie is ze belast met het mobiliteitsplan en de invoering van de centrale voetgangerszonde die Picnic The Streets had afgedwongen bij het vorige gemeentebestuur.[6] In 2017 werd ze ook bevoegd voor Nederlandstalige Aangelegenheden.

Bij de Brusselse gewestverkiezingen 2014 werd Ampe voor de derde keer verkozen in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement met 2883 voorkeurstemmen, opnieuw de op één na hoogste score van haar partij. Hier zetelt ze in de commissies voor Territoriale Ontwikkeling en voor Leefmilieu en Energie.

Tot 2011 was ze kernlid van de denktank Liberales.[bron?] In 2015 was ze lid van de raad van toezicht van de Erasmushogeschool Brussel, ondervoorzitter van het Liberaal Vlaams Verbond, voorzitter van het Willemsfonds Afdeling Laken, lid van het dagelijks bestuur van Open VLD Brussels Hoofdstedelijk Gewest en ondervoorzitter van Open VLD Brussel Stad.[7] In oktober 2017 verscheen Ampes eerste roman ‘Aylans geheim’. De roman omhelst een spannend liefdesverhaal dat zich in Syrië, Rusland en België afspeelt. Het leest evenzeer als een aanklacht op het gebrek aan democratie in Europa. Els Ampe woont in Laken en is moeder van vier kinderen.

Externe link[bewerken]