Gebruiker:De Jaren/Kladblok
Kladblokpagina gestart op 15 september 2011 De Jaren (overleg) 15 sep 2011 16:52 (CEST) (artikel over Vassula Rydén)
Nog te maken of te bewerken pagina's, per 17-01-2022
[bewerken | brontekst bewerken]- (z.o. mijn GP)
- verder: deze Kladboekpagina nog uitdunnen, het meeste kan weg!
- Hans Janssen (conservator) (1954-2021), medewerker Rijksmuseum; Mondriaankenner
- Cheryl Strayed (* 17-09-1968), Amerikaans schrijfster
- Nepean: dp, is nl. rivier in Australië en plaats in Canada (Ontario): zie Sandra Oh
Vassula Rydén, geboren als Vassiliki Claudia Pendakis, (Caïro, 18 januari 1942) is een in Egypte in een Grieks Orthodoxe familie geboren zieneres en schrijfster. Zij heeft - onder de titel Werkelijk leven in God (in het Engels: True Life in God) - een serie boeken geschreven met boodschappen die zij rechtsteeks van God zegt te hebben ontvangen. Momenteel zijn er 107 notitieboeken die verzameld zijn in 12 boekdelen.
Amsterdam (locatie: S), 3 april 2010 Olof Bekedam
- 18-07-2016: alleen intro laten staan *
Dit artikel heb ik bij nader inzien voorbereid in een eigen pc-bestand en is inmiddels klaar. De Jaren (overleg) 18 jul 2016 12:02 (CEST)
Alice B. Toklas (San Francisco, Californië, 30 april 1877 – Parijs, 7 maart 1967) was een in de Verenigde Staten geboren lid van de Parijse avant-garde uit het begin van de 20e eeuw; ze was de levenspartner van de eveneens Amerikaanse schrijfster en dichteres Gertrude Stein (1874-1946).
Jeugd
Alice Babette Toklas werd in San Francisco geboren in een joods middenklassegezin. Haar vader was een Pools legerofficier geweest. Alice volgde haar middelbare schoolopleiding in San Francico en Seattle en studeerde korte tijd muziekwetenschap aan de universiteit van Washington.
Relatie met Gertrude Stein
Toklas ontmoette Gertrude Stein in september 1907 in Parijs, op de dag dat zij daar aankwam vanuit San Francisco, dat kort tevoren, in 1906, getroffen was door de beruchte verwoestende aardbeving. Samen traden zij op als gastvrouw van een salon voor schrijvers en kunstenaars in hun woning. Deze salon trok vooral in Frankrijk verblijvende Amerikaanse schrijvers, zoals Ernest Hemingway, Paul Bowles, Thornton Wilder en Sherwood Anderson; verder kwamen er avant-gardeschilders, onder wie Pablo Picasso, Henri Matisse en Georges Braque.
In haar rol van Steins vertrouwelinge, geliefde, kokkin, secretaris, muze, editeur en critica die hun zaken in goede banen leidde, bleef Toklas een figuur op de achtergrond die voor een belangrijk deel in de schaduw van Stein leefde. Dit bleef zo tot de Steins publicatie van Toklas' "memoires" in 1933 onder de plagerige titel De autobiografie van Alice B. Toklas; dit werd Steins best verkochte boek.[1]
De Amerikaanse dichter James Merrill schreef dat hij vóór hij Toklas ontmoette, wist van haar minieme gestalte, haar sandalen, haar snor en haar ogen, maar dat hij niet voorbereid was op de betovering van haar stem: die klonk "als een altviool in de schemering".
Toklas en Stein bleven samen tot de dood van Stein.[2]
Leven na de dood van Stein
Hoewel Gertrude Stein veel van haar bezittingen aan Toklas had vermaakt, dit met inbegrip van hun gezamenlijke kunstcollectie – in hun woning aan de rue Christine nummer 5 bevonden zich onder meer een aantal Picasso’s – was hierbij een probleem dat hun relatie niet wettelijk erkend was. Terwijl veel van de schilderijen sterk in waarde stegen, ondernamen Steins verwanten actie om ze op te eisen. Uiteindelijk werden ze uit Toklas’ woning gehaald terwijl zij op vakantie was; ze werden daarbij in een bankkluis opgeslagen.
Vanaf dat moment was Toklas aangewezen op bijdragen van vrienden en verder op het geld dat zij met schrijven verdiende.[3]
In 1954 gaf Toklas The Alice B. Toklas Cookbook uit, een boek dat zowel recepten als herinneringen bevat. Het beroemdste recept, dat haar vriend Brion Gysin voor het boek leverde, is dat voor een hashcake, een mengsel van fruit, noten, kruiden en cannabis of marihuana. Later werd haar naam verbonden aan een serie cannabis bevattende brouwsels die “Alice B. Toklas brownies” werden genoemd. Dit kookboek is ook in diverse andere talen vertaald. Een tweede kookboek volgde in 1958: Aromas and Flavors of Past and Present (“Aroma’s en smaken uit heden en verleden”). Deze uitgave had echter niet de instemming van Toklas, omdat het boek vóór verschijnen zwaar bewerkt was door de uitgever.
Verder schreef Toklas artikelen in verschillende tijdschriften en kranten, onder meer in The New Republic en de New York Times.
In 1963 publiceerde Toklas haar autobiografie What Is Remembered (Wat ik mij herinner); haar verhaal eindigt abrupt met de dood van Gertrude Stein.
Toklas' latere leven was zeer moeilijk vanwege haar slechte gezondheid in combinatie met haar financiële problemen. Op hoge leeftijd werd ze rooms-katholiek. Ze stierf in armoede op de leeftijd van 89 jaar en is naast Gertrude Stein begraven op de Parijse begraafplaats Père Lachaise; haar naam is gebeiteld op de achterkant van de grafsteen van Stein.[4]
<De rest van het artikel heb ik nog niet vertaald; skippen, incl. een aantal van de noten? Nog enige (nu vetgedrukte) woorden vertalen m.b.v. Google Translate. * Bkd, 25 (26)-07- 2016
Legacy I Love You, Alice B. Toklas, a movie starring Peter Sellers that was released in 1968, is named for Toklas's cannabis brownies, which play a significant role in the plot. The Alice B. Toklas LGBT Democratic Club is a political organization founded in San Francisco in 1971. Samuel Steward, who met Toklas and Stein in the 1930s, edited Dear Sammy: Letters from Gertrude Stein and Alice B. Toklas (1977), and also wrote two mystery novels featuring Stein and Toklas as characters: Murder Is Murder Is Murder (1985) and The Caravaggio Shawl (1989). The San Francisco Board of Supervisors voted in 1989 to rename a block of Myrtle Street between Polk Street and Van Ness Avenue in San Francisco as Alice B. Toklas Place, since Toklas was born one block away on O'Farrell Street.[5][6]
Verdere documentatie
- Simon, Linda. The Biography of Alice B. Toklas. Lincoln: University of Nebraska Press, 1991. ISBN 978-0803292031
- Souhami, Diana. Gertrude and Alice. London: Pandora, 1991. ISBN 978-0044408338
- Stendhal, Renate (ed.). Gertrude Stein In Words and Pictures: A Photobiography. Chapel Hill: Algonquin Books of Chapel Hill, 1989. ISBN 0-945575-99-8; ISBN 978-0-945575-99-3
Externe links
- Gertrude Stein and Alice B. Toklas Papers From the collection of the Beinecke Rare Book and Manuscript Library at Yale University
- Alice B. Toklas Collection from the Manuscript Division of the Princeton University Library
- Alice Babette Toklas from the Jewish Women's Archive
- Blog discussing Gertrude Stein written by Gertrude Stein scholar, Renate Stendhal, author of "Gertrude Stein in Words and Pictures"
- San Francisco Block Book (1894) page 107 showing Western Addition, Block 60, Louis Levinsky residence (922 O'Farrell Street, home of Mr. Levinsky's teenage granddaughter, Alice B. Toklas)
- http://www.alicebawards.org/about.html. A link to the Alice B. medal website.
Category:1877 births
Category:1967 deaths
Category:American autobiographers
Category:American expatriates in France
Category:American Jews
Category:American memoirists
Category:American Roman Catholics
Category:Burials at Père Lachaise Cemetery
Category:Roman Catholic feminists
Category:Converts to Roman Catholicism from Judaism
Category:Jewish American writers
Category:Jewish feminists
Category:Jewish women writers
Category:Lesbian writers
Category:LGBT Roman Catholics
Category:Lesbian feminists
Category:LGBT Jews
Category:LGBT memoirists
Category:LGBT writers from the United States
Category:Writers from San Francisco, California
Category:American cookbook writers
Category:American women writers
Category:American people of Polish-Jewish descent
Category:Women cookbook writers
Category:Women memoirists
26 jul 2016 11:33 (CEST)
RESERVEBESTAND Alice B. Toklas
[bewerken | brontekst bewerken]Alice B. Toklas (San Francisco, Californië, 30 april 1877 – Parijs, 7 maart 1967) was een in de Verenigde Staten geboren lid van de Parijse avant-garde uit het begin van de 20e eeuw; ze was de levenspartner van de eveneens Amerikaanse schrijfster en dichteres Gertrude Stein (1874-1946).
Jeugd
[bewerken | brontekst bewerken]Alice Babette Toklas werd in San Francisco geboren in een joods middenklassegezin. Haar vader was een Pools legerofficier geweest. Alice volgde haar middelbare schoolopleiding in San Francico en Seattle en studeerde korte tijd muziekwetenschap aan de universiteit van Washington.
Relatie met Gertrude Stein
[bewerken | brontekst bewerken]Toklas ontmoette Gertrude Stein in september 1907 in Parijs, op de dag dat zij daar aankwam vanuit San Francisco, dat kort tevoren, in 1906, getroffen was door de beruchte verwoestende aardbeving. Samen traden zij op als gastvrouw van een salon voor schrijvers en kunstenaars in hun woning. Deze salon trok vooral in Frankrijk verblijvende Amerikaanse schrijvers, zoals Ernest Hemingway, Paul Bowles, Thornton Wilder en Sherwood Anderson; verder kwamen er avant-gardeschilders, onder wie Pablo Picasso, Henri Matisse en Georges Braque.
In haar rol van Steins vertrouwelinge, geliefde, kokkin, secretaris, muze, editeur en critica die hun zaken in goede banen leidde, bleef Toklas een figuur op de achtergrond die voor een belangrijk deel in de schaduw van Stein leefde. Dit bleef zo tot de Steins publicatie van Toklas' "memoires" in 1933 onder de plagerige titel De autobiografie van Alice B. Toklas; dit werd Steins best verkochte boek.[7]
De Amerikaanse dichter James Merrill schreef dat hij vóór hij Toklas ontmoette, wist van haar geringe gestalte, haar sandalen, haar snor en haar ogen, maar dat hij niet voorbereid was op de betovering van haar stem: die klonk "als een altviool in de schemering".
Toklas en Stein bleven samen tot de dood van Stein.[8]
Leven na de dood van Stein
[bewerken | brontekst bewerken]Hoewel Gertrude Stein veel van haar bezittingen aan Toklas had vermaakt, dit met inbegrip van hun gezamenlijke kunstcollectie – in hun woning aan de rue Christine nummer 5 bevonden zich onder meer een aantal Picasso’s – was hierbij een probleem dat hun relatie niet wettelijk erkend was. Terwijl veel van de schilderijen sterk in waarde stegen, ondernamen Steins verwanten actie om ze op te eisen. Uiteindelijk werden ze uit Toklas’ woning gehaald terwijl zij op vakantie was; ze werden daarbij in een bankkluis opgeslagen.
Vanaf dat moment was Toklas aangewezen op bijdragen van vrienden en verder op het geld dat zij met schrijven verdiende.[9]
In 1954 gaf Toklas The Alice B. Toklas Cookbook uit, een boek dat zowel recepten als herinneringen bevat. Het beroemdste recept, dat haar vriend Brion Gysin voor het boek leverde, is dat voor een hashcake, een mengsel van fruit, noten, kruiden en cannabis of marihuana. Later werd haar naam verbonden aan een serie cannabis bevattende brouwsels die “Alice B. Toklas brownies” werden genoemd. Dit kookboek is ook in diverse andere talen vertaald. Een tweede kookboek volgde in 1958: Aromas and Flavors of Past and Present (“Aroma’s en smaken uit heden en verleden”). Deze uitgave had echter niet de instemming van Toklas, omdat het boek vóór verschijnen zwaar bewerkt was door de uitgever.
Verder schreef Toklas artikelen in verschillende tijdschriften en kranten, onder meer in The New Republic en de New York Times.
In 1963 publiceerde Toklas haar autobiografie What Is Remembered (Wat ik mij herinner); haar verhaal eindigt abrupt met de dood van Gertrude Stein.
Toklas' latere leven was zeer moeilijk vanwege haar slechte gezondheid in combinatie met haar financiële problemen. Op hoge leeftijd werd ze rooms-katholiek. Ze stierf in armoede op de leeftijd van 89 jaar en is naast Gertrude Stein begraven op de Parijse begraafplaats Père Lachaise; haar naam is gebeiteld op de achterkant van de grafsteen van Stein.[10]
Nalatenschap
[bewerken | brontekst bewerken]- I Love You, Alice B. Toklas, een film met Peter Sellers uit 1968, is genoemd naar Toklas' cannabis brownies, die een belangrijke rol in het verhaal spelen.
- De Alice B. Toklas LGBT Democratic Club is een politieke organisatie voor [[LGBT}}'ers, opgericht in San Francisco in 1971.
- Samuel Steward, die Toklas en Stein ontmoette in de jaren 1930, gaf het boek Dear Sammy: Letters from Gertrude Stein and Alice B. Toklas (1977) uit, and also wrote two mystery novels featuring Stein and Toklas as characters: Murder Is Murder Is Murder (1985) and The Caravaggio Shawl (1989).
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
wiu2-sjabloon
[bewerken | brontekst bewerken]Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.
Bewerkingstips
[bewerken | brontekst bewerken](op 25-07-2016 verplaatst van Overlegpagina)
- Hartelijk (weer) welkom! MoiraMoira overleg 3 apr 2010 23:06 (CEST)
Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!
De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.171.918 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.
- De vijf pijlers van Wikipedia
Uitgangspunten en richtlijnen in vijf regels. - Snelcursus
Leer stap-voor-stap bewerken in een ogenblik. - Tips voor het schrijven van een goed artikel
Slimme aanwijzingen van ervaren Wikipedianen. - Dingen die je beter niet kunt doen
Veelgemaakte fouten en hoe je ze vermijdt. - Conventies en relevantie
Nuttige hulp voor het schrijven van een nieuw artikel. - Veelgestelde vragen
Antwoorden op de meest gehoorde vragen. - Zandbak
Voor het experimenteren met bewerken - Helpdesk
Voor al je vragen over Wikipedia en over zaken buiten Wikipedia - Vraag je mentor om hulp
Iedere nieuwe bewerker krijgt automatisch een mentor. Je kunt bij die persoon terecht met al je vragen. - Coachingsprogramma
Een coach helpt je bij jouw eerste stappen op Wikipedia. - Conflictafhandeling
Kom je er niet uit en dreigt een discussie uit de hand te lopen? Kijk wat je kunt doen om conflicten te voorkomen en waar je terechtkunt als het wel misgaat. - Contactmogelijkheden
Zoek je contact? Je kunt bijvoorbeeld een bericht achterlaten op de overlegpagina van een andere gebruiker, helpdesk, kroeg of chatten op de Discordserver. Ook zijn er genoeg gebruikers die openstaan voor hulp of privécontact via e-mail of een Discordgesprek.
Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een klik op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Je vindt die knop onder Invoegen → Meer. Versturen doe je met de knop Wijzigingen publiceren. Dit is alleen van toepassing bij gebruik van de brontekstbewerker. Bij gebruik van de reageerknop of Nieuw onderwerp wordt je handtekening automatisch ingevoegd.
- ↑ Souhami, Diana - Gertrude and Alice: Gertrude Stein and Alice B.Toklas, London: Pandora, 1991. ISBN 978-0044408338
- ↑ Alice B. Toklas Life Stories, Books, & Links. Todayinliterature.com. Geraadpleegd op 4 december 2013.
- ↑ Wagner-Martin, Linda - Favored Strangers: Gertrude Stein and Her Family, New Brunswick, NJ: Rutgers University Press, 1995, p. 269.
- ↑ Linzie, Anna (2006). The True Story of Alice B. Toklas: A Study of Three Autobiographies. University of Iowa Press. ISBN 978-0-87745-985-9.
- ↑ Herscher, Elaine (1 juli 1998). Paving the Way for Gays: S.F. may name street for lesbian Alice B. Toklas. Geraadpleegd op 8 november 2009.
- ↑ Board of Supervisors : September 22, 1998. City and County of San Francisco (22 september 1998). Geraadpleegd op 8 november 2009.
- ↑ Souhami, Diana - Gertrude and Alice: Gertrude Stein and Alice B.Toklas, London: Pandora, 1991. ISBN 978-0044408338
- ↑ Alice B. Toklas Life Stories, Books, & Links. Todayinliterature.com. Geraadpleegd op 4 december 2013.
- ↑ Wagner-Martin, Linda - Favored Strangers: Gertrude Stein and Her Family, New Brunswick, NJ: Rutgers University Press, 1995, p. 269.
- ↑ Linzie, Anna (2006). The True Story of Alice B. Toklas: A Study of Three Autobiographies. University of Iowa Press. ISBN 978-0-87745-985-9.