Naar inhoud springen

Gebruiker:ElenaKlassen/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

promotie wordt onvoldoende vermeden en de vraag is of de medische informatie wel steeds verantwoord is

Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Lasertherapie voor ziekten behandeling is een van de nieuwste methoden in de huidige geneeskunde. Het is pijnloos en er is geen bloedcontact. Dit is wat lasertherapie en laser-reflextherapie onderscheidt van sommige andere geneeswijzen.

Soft-lasertherapie heeft een ontstekingsremmende, oedeemverminderende, sterk analgetische (pijnstillende) en spasmolytische (verslappende) werking op het lichaam. De therapie stimuleert de immuunprocessen in het lichaam. De sterke ontstekingsremming is het belangrijkste en meest gebruikelijke effect van lasertherapie.

Lasertherapie kan de volgende effecten tot stand brengen:

 • Stimulering van fysiologische processen en reacties - het mechanisme van oxidatie-reductie, aanpassings- en compensatie mechanismen van het lichaam, het versterken van het metabolisme en de herstelprocessen in bindweefsel, het verminderen van ontsteking en oedeem van slijmvliezen, en het stimuleren van de biosynthese van eiwitten en het bevorderen van de microbloed- en lymfecirculatie in het aangedane bindweefsel.
 • Reducering (verlaging) van de pathologische processen in het lichaam - waarbij de ontsteking, het oedeem, de roodheid en de pijn verdwijnen.
 • Deactivering van de pathologische reacties van het lichaam - het wegnemen van nicotine- en alcoholverslaving. Laser-reflextherapie blijkt ook bijzonder goed te helpen, bijvoorbeeld tegen roken (nicotineverslaving), alcoholverslaving, spanningen, overspannenheid en slaapproblemen.

Wat is een laser ?[bewerken | brontekst bewerken]

Een laser is een geconcentreerde, coherente, monochromatische, gepolariseerde en niet-ioniserende straal van fotonen, dat wil zeggen een zeer smalle bundel licht. Fotonen ("lichtdeeltjes", "energiepakketjes") zijn een verschijningsvorm van electromagnetische straling. Licht bestaat uit fotonen. Eén van de belangrijkste kenmerken van laseremissies is de karakteristieke golflengte.

Tot de therapeutisch actieve golflengtes, zoals toegepast in de geneeskunde, behoren de volgende: de ultraviolet laser, de zichtbare rode laser, de onzichtbare infrarood laser.

Classificatie van geneeskundige lasers[bewerken | brontekst bewerken]

Lasers gebruikt in de geneeskunde (als therapie in de chirurgie, bij ziekten, orthopedie, dermatologie, gynaecologie, urologie, oogheelkunde enzovoorts) kunnen worden onderverdeeld in:

 1. Halfgeleidende permanente rode lasers;
 2. Halfgeleidende infrarood-impuls-lasers;
 3. Neon en heliumneon;
 4. Gassen (argon, CO2 en ander);
 5. Ultraviolet- ("koude" laser);
 6. Excimer laser (oogheelkunde en hartchirurgie);
 7. Coagulatie-laser en vele andere.

Wat betreft de toepassingen in de geneeskunde worden de lasers ook onderverdeeld in:

 • Hoogenergetische lasers - gebruikt in de chirurgie;
 • Therapeutische laagenergetische lasers (soft-laser therapie).

Therapeutische laagenergetische lasers (soft-laser)[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Halfgeleidende permanente rode lasers - 650 nm zichtbaar rood licht. Toegepast bij laserreflextherapie, verkoudheid, lichte ontstekingen, herpes.
 2. Halfgeleidende infrarood impul-slasers - 890 nm onzichtbaar licht.
 3. Ultraviolette ("koude") lasers - 337 nm - worden toegepast voor het behandelen van brandwonden, trofische zweren, etterende wonden, bij biostimulatie en het bevorderen van de immuniteit.
 4. Helium-cadmiumlasers (He-Cd) - helder blauwe lasers en heliumneon-lasers; de biostimulerende lasers. Zij vinden hun toepassing in de verhoging van de immuniteit, in biostimulatie en het stimuleren van de bloedsomloop in de sportgeneeskunde waar ook een biostimulerend effect wordt bereikt.

De therapeutische halfgeleidende infrarood impuls-laser bestaat uit 3 delen:

 • De strikt infrarode impuls-laser;
 • Lichtgevende dioden van een bundel infrarood licht;
 • Magnetische lading, die een therapeutisch magnetisch veld creëert en herstelprocessen in bindweefsel bevordert.

Op deze manier dringen de milde therapeutische laseremissie van infrarood licht en het therapeutisch magnetisch veld via de kleding door tot in cellen en bloedvaten, alwaar de processen van vernieuwing, herstel en heling van de beschadigde, zieke cel bevorderd worden.

Toegepast bij: zware ontstekingen en infecties: angina, bronchitis, sinusitis (bijholteontsteking), otitis, zware verkoudheid, keelpijn, longontsteking; ontsteking (pathologie) van gewrichten, bindweefsel en spieren zoals artritis, artrose, fibromyalgie, reumatoide artritis, tennisarm, bursitis, hielspoor en spierpijn; huidafwijkingen zoals acne; ter stimulering van het immuunsysteem en hiermee een hogere weerstand; betere genezing van wonden en zweren; urinewegontstekingen zoals prostatitis, blaasontsteking; laserreflextherapie.

Toepassingen van lasertherapie op het lichaam van de patiënt[bewerken | brontekst bewerken]

 • Directe contactloze toepassing - wanneer de laseruitgang boven het huidoppervlak of slijmvlies van de patiënt wordt geplaatst en de therapeut de laser boven de huid of het slijmvlies van de patiënt beweegt. Indicaties voor deze toepassings zijn: niet-helende wonden, zweren, fistels, huiddefecten, brandwonden, verse postoperatieve littekens, en ook angina, otitis, verkoudheden, en keelpijn.

Deze toepassingsvorm draagt bij aan een sneller helingsproces dankzij het versterken van het metabolisme en de herstelprocessen in bindweefsel, het verminderen van ontsteking en oedeem van slijmvliezen, en het stimuleren van de biosynthese van eiwitten en de microbloed- en lymfecirculatie in het betreffende bindweefsel. Deze methode word in landen met een ontwikkelde lasergeneeskunde toegepast bij het bevorderen van de heling van postoperatieve wonden, schaaf- en brandwonden, als ook in de praktijk van de KNO arts en internist.

 • Direct contact toepassing - hierbij worden één of twee laseruitgangen direct op het aangedane gebied geplaatst, bijvoorbeeld aan weerszijden van een gewricht met artrose, en stevig tegen de huid aangedrukt. Dit zorgt voor een dubbelzijdige penetratie van de lasermagnetische emissie in het zieke bindweefsel van de patiënt, alwaar door de werking van het therapeutische, coherente, monochromatische licht van een specifieke frequentie en de werking van het magnetisch veld mechanismen worden opgestart van oxidatie-reductie, ontstekingsremming alsmede aanpassings- en compensatiemechanismen van het lichaam, waarvan de intensiteit afhankelijk is van de dosis van de lasertherapie.

Deze methode is met name effectief bij de behandeling van artritis, artrose en andere gewrichtsaandoeningen, bronchitis, longontsteking, sinusitis, fibromyalgie, jeugdpuistjes en acne.

 • Acupunctuur - hierbij worden de biologisch actieve gebieden van het oor en de rest van het lichaam benut met behulp van een acupuntuurdop aan het uiteinde van de laser.

Deze methode wordt gebruikt voor de behandeling van nicotine- en alcoholverslaving, stress, slapeloosheid, overspannenheid, voor het wegnemen van blokkades en ter stimulatie van de stofwisseling en immuniteit.

Duur, intensiteit, dosis, aantal behandelingen.[bewerken | brontekst bewerken]

Het therapeutische effect van lasertherapie is afhankelijk van de duur, dosis, het aantal behandelingen en de intensiteit van de toepassing.

De duur, intensiteit, het aantal behandelingen en de benodigde dosis van een laser behandeling zullen volledig afhangen (net zoals bij elke andere medische toepassing) van de kwaal waar de patiënt aan lijdt, diens leeftijd en de algehele gezondheid. Het is begrijpelijk dat de duur, het aantal behandelingen en de benodigde dosis per behandeling voor bijvoorbeeld angina beduidend lager zal zijn dan die voor artritis of artrose van het kniegewricht.

Bij hevige pijn, bijvoorbeeld bij artritis, artrose, fibromyalgie of otitis, wordt ten eerste een vermindering in de pathologische, pijn veroorzakende, reacties van het lichaam, een vermindering van oedeem, roodheid en zwelling nagestreefd. Hierna worden de ontstekingsremmende, herstellende, immuun- en compensatie-reacties van het lichaam gestimuleerd.

Indicaties voor lasertherapie en laser-reflextherapie[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal jaar geleden is, als resultaat van veel onderzoek, gebleken dat laag- energetische soft-lasertherapie een ontstekingsremmende, analgetische, spasmolytische, herstellende, regeneratieve, oedeemverminderende en ontspannende werking heeft en dat deze de microcirculatie, oxidatie-reductie, biosynthese van gezonde eiwitten, de helingsprocessen in het beschadigde bindweefsel en de immuunprocessen in het lichaam stimuleert.

Al deze effecten bepalen van het spectrum van indicaties voor soft-lasertherapie.

 1. Luchtweg aandoeningen: zware ontstekingen en infecties - acute en chronische bronchitis, zware verkoudheid, angina, keelpijn, sinusitis (bijholteontstekingen), otitis (middenoorontstekingen), pneumonia(longontsteking);
 2. Gewrichts-, slijmbeurs-, en peesaandoeningen: artrose, artritis, reumatische polyartritis, tennisarm (epicondylitis), bursitis (slijmbeursontsteking), tendonitis (achillespeesontsteking), hielspoor, nekklachten, schouderklachten, synovitis, jicht; posttraumatisch, postoperatief, reumatisch.
 3. Spieraandoeningen: fibromyalgie (spierpijn), overbelasting van de spieren, myositis.
 4. Sportgeneeskunde: sportblessures, waaronder gewrichtsdislocaties, distensies van spierpezen en spierpijn.
 5. Huidafwijkingen: acne, jeugdpuistjes, ulcus, herpes simplex, wijnvlekken, couperose (rosacea), tatoeage, rimpels, acnelittekens.
 6. Aandoeningen van de mondholte: stomatitis, na tand- en kies extracties, bij aften en herpes labialis;
 7. Urinewegontstekingen: prostatitis, urethritis, blaasontsteking;
 8. Stimulering van het immuunsysteem en genezing van wonden en zweren;
 9. Verslavingen: nicotineverslaving (roken), alcohol verslaving;
 10. Stress: spanningen, overspannenheid, slaapproblemen.

Contra-indicaties voor lasertherapie:

Lasertherapie heeft in het algemeen dezelfde contra-indicaties als andere vormen van fysiotherapie waarbij apparaten worden gebruikt, zoals ultrasound stroming, shockwave therapie, electroforese, enz. Het belangrijkste gevaar is retinabeschadiging, maar dat moet met speciale brillen voor lasertherapeut en patiënt voorkomen worden.

Er zijn in principe weinig contra-indicaties voor lasertherapie:

 • bij kwaadaardige tumoren met metastasen ;
 • bij een zeer zware algehele conditie, zoals na een acuut hartinfarct, een acuut herseninfarct, een beroerte, een coma, enz.
 • bij zwangerschap (in verband met de zeer gevoelige weefsels van het embryo)
 • bij een pacemaker (als contra-indicatie is bedoeld dat op de plaats van de pacemaker en dicht erbij niet behandeld mag worden, maar op andere delen van het lichaam wel);
 • bij een anaërobe infectie;
 • bij zware griep met heel hoge koorts.

Effecten van lasertherapie[bewerken | brontekst bewerken]

Het therapeutische effect van lasertherapie uit zich op subcellulair, cellulair, bindweefsel- en orgaanniveau en in het hele lichaam. Effecten zijn:

 1. Verbetering van het zuurstoftransport in cellen en bindweefsel.
 2. Biostimulatie. Normaliseren van de homeostase en stimulatie van metabolische processen in het lichaam; hierdoor wordt de celfunctie gestimuleerd. Met name de celpomp wordt geactiveerd, waardoor zure afvalproducten uit de cel verwijderd worden en de cel wordt aangespoord tot herstel. Dit gehele proces noemen we een biostimulerend effect (veel gebruikt in de sportgeneeskunde).
 3. Het opengaan van haarvaten en het verbeteren van de microcirculatie in capillairen en lymfevaten (lymfedrainage) met als resultaat afname van oedeem in het bindweefsel.
 4. Een spasmolytisch (verslappend, kalmerend) effect op zowel cellulairals, capillair (vasodilatatie) niveau en in het hele lichaam.
 5. Een sterk ontstekingsremmend effect, het belangrijkste en meest gebruikelijke effect van lasertherapie.
 6. Als resultaat een ontstekingsremmend, oedeemverminderend en spasmolytisch effect, een sterk analgetisch effect. Pijndemping.
 7. Activering van ons afweermechanisme. Een immuunstimulerend en immuuncorrigerend effect door stimulatie van de cellen van het immuunsysteem (histocyten) en door versnelde synthese van immunoglobulinen. De werking van de macrofagen en witte bloedlichaampjes worden gestimuleerd, waardoor de fagocytose verbeterd wordt.
 8. Activering van de collageen-synthese, hetgeen betekent dat onder invloed van lasertherapie celletsels sneller zullen herstellen.
 9. Door het versterken van het metabolisme en de herstelprocessen in het bindweefsel en het verminderen van de ontsteking en het oedeem van de slijmvliezen, worden de microcirculatie van bloed en lymfevaten in het beschadigde bindweefsel, de energieomzet en biosynthese van gezonde, onbeschadigde cellen en de heling van het beschadigde bindweefsel bevorderd.
 10. Een verbetering van het aanpassingsvermogen en het compenserend mechanisme van de cellen.
 11. Een broncholytisch en mucolytisch effect: verwijding van de bronchiën en het oplossen van slijm bij de behandeling van bronchitis en longontsteking.
 12. Een ontspannende en kalmerende werking bij laserreflextherapie.
 13. Onderdrukking van verslaving.

Werkingsmechanisme van lasertherapie[bewerken | brontekst bewerken]

De wetenschappelijke term die vaak gebruikt wordt voor de beschrijving van lasertherapie is ' foto-biostimulatie '.

Op moleculair en cellulair niveau.

Het coherente, monochromatische licht van de laser veroorzaakt foto-biochemische reacties in de cellen. Fotonen worden geabsorbeerd door lichtgevoelige receptor-moleculen - chromoforen - binnen de cellen. De chromoforen, endogene porfyrines, mitochondriale en membranale cytochromen, hemoglobine en andere lichtgevoelige moleculen zijn verantwoordelijk voor foto-biostimulatie, omdat zij beschikken over het vermogen om de zichtbare rode en infrarode laser-straling te absorberen.

Dit leidt tot een verhoogde productie van cellulaire biochemische energieATP (adenosine-trifosfaat), die aanzet tot een normalisering van de celmorfologie, die de celfunctie en de cellulaire stofwisseling verbetert en een aantal andere positieve fysiologische reacties tot gevolg heeft.

Positieve fysiologische reacties stimuleren het natuurlijke zelfherstellende vermogen van het lichaam. Dit bespoedigt de genezing. Beschadigde cellen en weefsels reageren gemakkelijker dan gezonde cellen of weefsels op de energie transfers die plaatsvinden tussen fotonen, de receptorchromoforen en diverse foto-acceptoren, zoals katalase, oxidase, cytochromes, endogene porfyrinen, etc., die plaats vinden in de verschillende cellen en sub-cellulaire organellen. Zowel het cytochroomenzym en oxydase als stikstofoxide zijn bijzonder reactief na laserstimulatie. Coherent licht stabiliseert de cellulaire en de mitochondriale membranen. Ca2+-, Na+- en K+-concentraties op het mitochondriale membraan worden positief beïnvloed. Dit gebeurt deels door de productie van reactiefe zuurstof. Triplet zuurstof moleculen absorberen de energie van fotonen, waarna er singlet zuurstof moleculen worden geproduceerd. Deze zeer reactieve singlet zuurstof verbetert de opname van de Ca2+-moleculen in de mitochondriën, hetgeen de energieomzet verhoogt en positieve intracellulaire en intercellulaire reacties activeert. ATP-productie en -synthese zijn aanzienlijk verbeterd, hetgeen bijdraagt aan cellulaire reparatie, reproductie en bevordering van het functionele vermogen. ATP-deeltjes versnellen de DNA- & RNA-synthese, de mitose en de cel proliferatie. Het cellulaire cascade-effect bij lasertherapie heeft een significant effect op de functies van cellen en weefsels.

De verhoging van de cellulaire stofwisseling, de verhoogde ATP-vorming, DNA- & RNA-synthese, mitose en cel-prolifiratie versnellen, er treedt stabilisatie op van de cellulaire membranen, er is een verbeterde activering van enzymen- en ionentransport, de activering van zuurstoftransport en de energieomzet in het algemeen worden gestimuleerd en de stofwisseling verbetert, wat het belangrijkste biologische resultaat op cellulair niveau is.

Op systeem- en lichaamsniveau.

Versnelling van leukocytische activiteit resulteert in verbeterde verwijdering van niet-levensvatbare cellen en weefselcomponenten, waardoor het proces van reparatie- en regeneratie verbetert. Laserlicht stimuleert de activiteit van neutrofielen, monocyten en lymfocyten, wat leidt tot immuniteitsverhoging.

Laserlicht stimuleert ook de activiteit van fagocyten tijdens de fagocytose, de groeifactor secretie en de collageensynthese. De aanzienlijke angiogenese-verhoging bevordert revascularisatie met latere verbetering van de perfusie en oxygenatie als gevolg. De regeneratie van endotheelcellen versneld. Vasodilatatie wordt gestimuleerd via verhoging van de hoeveelheid histamine, stikstofoxide en serotonine. Vasodilatatie verbetert het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar de beschadigde cellen en bevordert de reparatie en het regeneratieproces. Activering van de fibroblast- en keratinocyte-proliferatie en vroege epithelialisatie versnelt wondgenezing, minimaliseert littekens en vermindert infectiekansen. Verhogingen van de vasculaire endotheliale groeifactor en de fibroblastgroeifactor na laser bestraling zijn ook gemeld. Toegenomen aantallen myofibroblasten, myofibrillen, enz., evenals een betere bot celproliferatie zijn klinisch gedocumenteerd na lasertherapie. Het C-reactieve proteïneniveau in de bloed daalt met name bij patiënten met reumatoïde artritis. Laser bestraling heeft effect op het terugdringen van interleukine 1 (IL-1) en andere pro-inflammatoire cytokines, die betrokken zijn bij de pathogenese van reumatoïde artritis en andere inflammatoire ziekten.

Andere effecten van lasertherapie: activering van de prostaglandin synthese; verhoging van deserotonine synthese; stijging van het aantal beta-endorfinen; daling van het bradykinin niveau; het verhoogd vrijkomen van acetylcholine; verhoging van de stikstofmonoxide productie; geblokkeerde depolarisatie van C-vezel afferente zenuwen; temperatuur modulatie.

Lasertherapie bij gewrichts-, pees-, en spierpijn en ontstekingen.[bewerken | brontekst bewerken]

In de meeste landen waar de lasergeneeskunde goed van de grond is gekomen, worden spier- en gewrichtsaandoeningen in lichte, midden- en middelzware stadia vrijwel uitsluitend met lasertherapie behandeld, af en toe in combinatie met ontstekingsremmers in zeer lage doses. Lasertherapie is bijzonder effectief bij de behandeling van gewrichtsaandoeningen als artritis en artrose. Het uitzonderlijk sterke ontstekingsremmende effect van lasertherapie maakt het mogelijk acute artritis praktisch volledig te genezen en een duurzame (van 1 tot 3 jaar) verbetering te bewerkstelligen. Ook verminderen de pijnklachten en verbetert de beweeglijkheid bij artrose.

Behandelingen met lasertherapie helpen de patiënt volledig af van acute spier- en gewrichtsaandoeningen, zoals acute artritis, acute bursitis (slijmbeursontsteking), fibromyalgie (spierpijn), overbelasting van de spieren en acute myositis.

Bij chronische aandoeningen als artrose, reumatoïde polyartritis, een tennisarm (chronische epicondylitis), hielspoor, jicht en chronische achillespeesontsteking (tendonitis) nemen behandelingen met lasertherapie de ontsteking en de pijn bijna volledig of zelfs geheel weg en de beweeglijkheid verbetert voor soms wel een jaar of langer (tot wel drie jaar). Bij artrose verdwijnen de ontsteking binnenin het gewricht (die altijd samengaat met artrose) en oedeem van het gewrichtsweefsel en de slijmbeurs na 8-10 lasertherapie behandelingen, waardoor de pijn weggaat en de beweeglijkheid van het gewricht wezenlijk toeneemt.

De behandeling van gewrichts- en spieraandoeningen met behulp van lasertherapie is de meest effectieve, laagdrempelige, absoluut pijnloze en niet schadelijke methode, die goed verdragen wordt door patiënten en waarbij geen complicaties of neveneffecten optreden. Behandeling met lasertherapie van spier- en gewrichtsaandoeningen vormt het enige reële alternatief voor zeer schadelijke methoden als:

Laserbehandelingen kunnen eenmaal per jaar herhaald worden, bij zware gevallen halfjaarlijks, gedurende het hele leven van de patiënt, waarbij het effect altijd positief is (verslaving treedt niet op) en er geen complicaties optreden.

Lasertherapie bij ontstekingen van de luchtwegen[bewerken | brontekst bewerken]

Lasertherapie is bijzonder geschikt voor de behandeling van acute en chronische bronchitis, longontsteking, angina, otitis,sinusitis (bijholteontsteking), keelpijn en andere aandoeningen van de luchtwegen. Bij angina en otitis is na 2 à 3 lasertherapie-sessies een grote verbetering te zien wat betreft de ontstekingsreactie, wat zich uit in vermindering van de zwelling en de omvang van de amandelen, het verminderen van de roodheid van de keel (beiden bij angina) en afname van de keel- of oorpijn (in het geval van otitis). Bij acute, chronische bronchitis en keelpijn verdwijnen de ontsteking en de hoest, daalt de temperatuur en verbetert het algemeen welzijn van de patiënt na 5 à 6 lasertherapie behandelingen, soms zonder gebruik van antibiotica. Bij de behandeling van acute of chronische sinusitis (bijholteontsteking) vermindert de ontsteking, wat zich uit in een afname van de zwelling van de slijmvliezen van neus en bijholten en het verdwijnen van het slijm uit de bijholten. Ook de hoofdpijn en het volle gevoel trekken weg en de patiënt kan weer normaal ademhalen.

Moderne lasertherapiemethoden maken het in veel gevallen mogelijk luchtweginfecties te bestrijden en te genezen zonder antibiotica. Het behandelen van angina, keelpijn en otitis met lasertherapie bij kinderen geeft een verbazingwekkend effect. Vrijwel meteen (na 1 tot 3 therapeutische sessies) verdwijnen de keel- en oorpijn en verminderen en verdwijnen het oedeem en de ontsteking van het bindweefsel. Ook de witte pusputjes op de amandelen gaan weg en de patiënt kan weer normaal slikken en ademen.

Lasertherapie bij sportgeneeskunde[bewerken | brontekst bewerken]

In veel landen wordt lasertherapie veel gebruikt in de sportgeneeskunde. Speciale laserapparatuur voor sportartsen neemt gemakkelijk de pijn we van blessures, met name van gewrichtsdislocaties, distensies van spierpezen, spierpijn e.d.

Hiernaast zorgt intraveneuze laserstraling voor een toename van de productie van hemoglobine in het bloed en verhoogt deze de immuniteit, wat een onmeetbaar stimulerend effect geeft, dat wereldwijd veel toegepast wordt door atleten en hun trainers.

Dermatologische toepassingen van lasertherapie[bewerken | brontekst bewerken]

Door de ontstekingsremmende, oedeemverminderende en immuniteitbevorderende werking van lasertherapie is deze bijzonder geschikt voor de behandeling van jeugdpuistjes en acne. Jeugdpuistjes en acne ontstaan op de jonge huid door overproductie van zweet- en talgklieren. Als deze klieren verstopt raken heeft dat vermeerdering van pathogene microflora op de huid van gezicht en lichaam tot gevolg.

Laserlicht, in combinatie met ontstekingsremmende middelen en vitaminen, dringt diep in de gezichtshuid door en werkt daar ontstekings- en oedeemremmend, het versterkt de bloedcirculatie van alle lagen van de huid (zelfs de diepste), stimuleert afvoer van vet en overtollig vocht uit het verstopte gebied en verbetert de conditie van de huid. Een verbeterd metabolisme in de cellen van de huid, de activering van intracellulaire reacties, verhoogde enzymwerking en ionen transport in de cellen normaliseren de productie van zweet- en talgklieren en voorkomen het ontstaan van nieuwe puistjes. Doordat lasertherapie de natuurlijke afweer bevordert, verbetert de algehele conditie van de huid, waardoor deze minder gevoelig wordt voor de micro-organismen waarmee zij in aanraking komt. Puistjes en acne verdwijnen praktisch helemaal en blijven met de juiste verdere verzorging van de huid voorgoed weg na 2 tot 3 weken behandeling.

Lasertherapie is ook niet weg te denken bij de behandeling van wijnvlekken, couperose (rosacea) , tatoeage , overbeharing, rimpels en acne-littekens, met verbluffende resultaten.

Lasertherapie in de wereld[bewerken | brontekst bewerken]

Lasertherapie is allang geen nieuwkomer meer in de geneeskunde. Reeds midden jaren zestig vond het eerste onderzoek plaats naar de medische mogelijkheden, na de eerste bemande ruimtevluchten. Zoals dat vaak gaat, waren militaire en ruimtevaart-artsen hierin koplopers. Zij waren geïnteresseerd in de mogelijkheden van lasertherapie voor snelle genezing van blessures en ook voor het behoud van het prestatievermogen bij mensen die zich langdurig in gewichtloze toestand bevonden.

De Verenigde Staten en Rusland namen het voortouw bij deze naspeuringen. Onderzoek van de NASA en van Russische artsen verbonden aan het opleidingscentrum voor astronauten toonde al begin jaren zeventig aan dat lasertherapie, door het krachtige biostimulerende effect, atrofie van de spieren van ruimtevaarders die langdurig in een gewichtloze toestand verkeerden actief tegenging, en dat deze therapie ook bewerkstelligde dat zij beter tot handelen in staat bleven door een verhoogde hoeveelheid ATP. Van dit effect werd later veel gebruik gemaakt in de sportwereld, waar sportartsen lasertherapie niet alleen bij blessures toepasten, maar ook als verborgen vorm van doping.

In de jaren tachtig landde de laser-geneeskunde eindelijk ook echt op aarde. Er verschenen steeds meer fundamentele wetenschappelijke onderzoeken, artikelen en dissertaties op het gebied van de fotobiologie, waarin de werking van monochromatische, coherente, gepolariseerde laserstralen op moleculen, cellen en weefsel van mens en dier werd bestudeerd. Ook werden alle klinische effecten van fotobiostimulatie met laserstralen grondig bekeken. In de bijna veertig jaar dat laserlicht nu in de medische wetenschap wordt toegepast is een enorme hoeveelheid wetenschappelijke literatuur voortgebracht op het gebied van de navorsingen over en de praktische toepassingen van lasertherapie en -chirurgie. Wereldwijd komen een groot aantal wetenschappelijke tijdschriften uit die uitsluitend gewijd zijn aan lasertherapie en -chirurgie (Laser in Surgery and Medicine; Journal of Clinical Laser Medicine& Surgery; Laser in Medical Science).


Artikelen over laser-geneeskunde verschijnen regelmatig in tijdschriften van wereldfaam als de Lancet [1], Photomedicine and Laser Surgery [2], The Journal of Rheumatology [3], American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation [4] etc. Alleen al onder het thema 'Laser therapy' zijn maar liefst 57.109 titels (artikelen en boeken) met informatie ondergebracht bij het NCBI National Center for Biotechnology Informationin de VS.

De afgelopen twintig jaar zijn over de hele wereld een groot aantal organisaties opgericht die gewijd zijn aan fotobiologie en laser-geneeskunde, waaronder: World Association for Laser Therapy (WALT), European Medical Laser Association (EMLA), North American Association for Laser Therapy (NAALT), British Medical Laser Association, International Academy for Laser Medicine and Surgery, Swiss Association Laser Therapy, Swedish Laser Medical Society

Jaarlijks worden wetenschappelijke congressen georganiseerd over fotobiologie en lasergeneeskunde, waar wetenschappers uit alle hoeken van de wereld samenkomen om de nieuwste vorderingen en methodes op het gebied van lasertherapie en - chirurgie te bespreken. Wetenschappelijke publicaties, boeken en aanbevelingen over behandelingsmethoden voor praktiserende artsen zijn het resultaat.


Heden ten dage kan men wel stellen dat alle toepassingen van lasertherapie en -chirurgie volledig gestandaardiseerd zijn. Ze worden door WALT World Association for Laser Therapy erkend en aanbevolen. Deze methodes, waaronder de noodzakelijke parameters van lasertherapie, zoals de golflengte van het laserlicht, het vermogen, de frequentie (in Hz), de duur van de therapie en het aantal behandelingen, zijn uitgewerkt en gestandaardiseerd voor alle aandoeningen waarbij behandeling met lasertherapie wordt aanbevolen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]