Gebruiker:Jack Ver/Klad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roos Vonk
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 4 november 1960
Geboorteplaats Leiden
Werkzaamheden
Vakgebied Psychologie
Universiteit Radboud Universiteit Nijmegen
Soort hoogleraar Persoonlijk hoogleraar
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Roosje (Roos) Vonk (Leiden, 4 november 1960) is een Nederlandse hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen,[1] columniste[2] en trainer/coach.[3]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Vonk studeerde aan de Universiteit Leiden. Ze promoveerde aan diezelfde universiteit in 1990. In 1999 werd ze benoemd tot persoonlijk hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Nadien heeft Vonk psychologische kennis ook gepopulariseerd en toegepast: ze houdt lezingen, geeft (management)trainingen en schrijft columns (onder andere in Psychologie Magazine en Intermediair) en boeken voor een algemeen publiek. Ook schreef ze enkele studieboeken.

Vonk publiceerde over slijmen, kwetsbare ego's, eerste indrukken, flirten, intieme relaties, macht en leiderschap, zelfbeeld en zelfkennis. Ze deed onderzoek naar menselijke zwakheden, zoals zelfoverschatting en "emotionele incontinentie", en naar manieren om tot zelfverbetering te komen.[4] Daarnaast heeft ze verscheidene websites opgericht, waaronder de site Wij horen er niet bij, voor mensen die het gevoel hebben buitengesloten te zijn.[5] Van 2005[6] tot 2008 was Vonk voorzitter van Stichting Wakker Dier.

In augustus 2011 bracht Vonk samen met de collega's Marcel Zeelenberg en Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg een persbericht uit waarin zij op grond van een onderzoek concludeerden dat vleeseters asocialer en egoïstischer zouden zijn dan niet-vleeseters.[7][8] Toen bleek dat Stapel gebruik had gemaakt van gefingeerde gegevens bood Vonk excuses aan voor het onderzoek.[9][10] Nadien stelde de Radboud Universiteit Nijmegen een onderzoek in naar de rol van Vonk waarna ze niet schuldig bevonden werd aan fraude maar wel berispt werd wegens "onzorgvuldig professioneel handelen".[11][12]In September maakt ze een vergelijking tussen de Bioindustrie en de Holocaust, waarna ze door de Radboud Universiteit werd terecht gewezen.[13]

Selectie publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

 • The cognitive representation of persons. A multivariate study of implicit personality theory, impression formation, and person judgments (proefschrift Universiteit Leiden), 1990
 • The slime effect: Suspicion and dislike of likeable behavior toward superiors. Journal of Personality and Social Psychology, Vol 74(4), Apr 1998, 849-864.
 • De eerste indruk (1998). Meppel: Boom. ISBN 9789001700843
 • Cognitieve sociale psychologie (1999). (Red). Utrecht: Lemma. ISBN 9059310012
 • Inleiding in de sociale psychologie (2005). (Red.) Wolters-Noordhoff
 • De eerste indruk (2006). Schiedam: Scriptum. ISBN 9789055944651
 • Ego's en andere ongemakken: Psychologie van alledaagse menselijke eigenaardigheden (2009). Schiedam: Scriptum. ISBN 9789055946952

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


Categorie:Hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen Categorie:Nederlands psycholoog Categorie:Nederlands columnist


De zin is een van de twee mogelijke liggingen van evenwijdige vectoren. Het is een woord dat (voornamelijk) in Vlaanderen gebruikt wordt.

Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

De zin van en van .

Een vector wordt bepaald door:

 • de grootte
 • de richting (alle evenwijdigen hebben dezelfde richting)
 • de zin; er zijn twee mogelijkheden: en hebben dezelfde of tegengestelde zin
 • het aangrijpingspunt (het massapunt, waar de vector begint)

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland wordt een vector bepaald door:

 • de grootte
 • de richting (waarbij tegengestelde richtingen mogelijk zijn)

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

In het voorbeeld van de figuur zegt men in Vlaanderen dat en dezelfde richting hebben maar tegengestelde zin. In Nederland echter, zegt men dat en een tegengestelde richting hebben. Volgens de analytische meetkunde is dit correcter maar in de bewegingsleer is het vager.

Zin is te beschouwen als het element richting in een eendimensionaal systeem: positieve of negatieve draaizin, wijzerzin of tegenwijzerzin. Het woord "zin" wordt ook gebruikt op de oriëntatie van een rechte (een as) aan te duiden.


Madyno (overleg) 31 aug 2018 23:46 (CEST)|2=2018|3=08|4=31}}

Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Dit lemma is inconsistent. Beter als doorverwijzing naar vector.
Dit sjabloon is geplaatst op 23 september 2014.
Vraagteken
Vector op een as:
1. niet bepaald door punten,
2. wel bepaald door punten

Het kental of algebraïsch maatgetal van een vector is een algebraïsch getal dat de grootte en richting (in Vlaanderen de zin) aangeeft van een vector.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Als een vector op een x-as ligt kan die vector geschreven worden als , is dan een algebraïsch getal, de absolute waarde is de grootte van . Het teken duidt aan of de richting (zin) al dan niet dezelfde is van de as. Die vector kan ook bepaald worden door een beginpunt en eindpunt. Dan is er een verband tussen die coördinaten en de kentallen:
.
Algemeen: het kental van een vector is de coördinaat van het eindpunt min de coördinaat van het beginpunt..

Veralgemeend gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Vector in een assenstelsel

Als die vector niet op een as ligt maar bepaald wordt in een driedimensionaal assenstelsel kan men schrijven: .
worden dan ook dikwijls de kentallen van de vector genoemd .

In feite zou men moeten spreken over de kentallen van de projecties (of van de componenten) van de vector. Er is door de context echter bijna nooit verwarring mogelijk. (soms wordt in dit laatste geval ook het woord componenten gebruikt in plaats van kentallen)

Categorie:Vector