Gebruiker:Paul B/West-Friesland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portaal West-Friesland


bewerk 

Introductie

West-Friesland is tegenwoordig het deel van de Nederlandse provincie Noord-Holland dat zich binnen de Westfriese Omringdijk bevindt. Deze dijk, die waarschijnlijk tot stand is gekomen met hulp van monniken van de Abdij van Egmond, heeft een zeer belangrijke rol gespeeld bij het tot stand komen en behouden van het West-Friesland dat wij nu kennen.

Pas aan het einde van de dertiende eeuw slaagde Floris V, Graaf van Holland, erin de West-Friezen definitief te onderwerpen aan het gezag van de Hollandse graven. Niettemin bleef West-Friesland nog lang een soort status aparte houden binnen het graafschap. Zo kregen vanaf ca. 1400 bijna alle dorpen in West-Friesland stadsrechten, waarbij vaak een combinatie van dorpen gezamenlijk tot "stad" werd verheven. Na De Opstand kregen de steden van Hollands Noorderkwartier het gedaan dat de Staten van Holland voortaan als Staten van Holland en West-Friesland bekend zouden staan.

bewerk 

Uitgelicht

De Omringdijk (hier bij de buurtschap Kreil) is een belangrijk onderdeel van het West-Friese cultuurlandschap.

De Westfriese Omringdijk is de 126 kilometer lange dijk die het gebied omsluit dat we tegenwoordig West-Friesland noemen. De dijk heeft al zeker sinds de zestiende eeuw haar huidige vorm, en is een belangrijk element in het West-Friese cultuurlandschap. Was het beheer vroeger verdeeld (verhoefslaagd) over de verschillende dorpen en steden in West-Friesland, tegenwoordig valt het onderhoud onder de verantwoordelijkheid van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Ondanks de aanleg van de Afsluitdijk, wordt de Omringdijk nog steeds onderhouden als een zeeweringstelsel. Lees meer...

bewerk 

Artikelen

bewerk 

Afbeelding van de week

Nibbixwoud-St. Cunerakerk.jpg

De uit 1874 daterende St. Cunerakerk in Nibbixwoud, naar een ontwerp van de bekende architect A. C. Bleijs, werd op 12 augustus 2002 door een grote brand getroffen. De verwoeste kap van het gebouw werd naar de oorspronkelijke detailtekeningen hersteld. Op deze foto de toestand in 2006, na het herstel.

bewerk 

Gemeenten

Binnen de Omringdijk liggen de volgende gemeenten:

De met een "*" gemarkeerde gemeenten maken deel uit van het voormalige Samenwerkingsorgaan West-Friesland (SOW).

bewerk 

Gewenste artikelen

Help mee meer artikelen over West-Friesland te schrijven. Doe inspiratie op met deze lijst of voeg zelf een artikel toe dat je graag zou zien:

Westfriese plattelandssteden - Westfriese Munt - Zuiderdijk - Schager en Niedorper Kogge - Polder De Drieban - Gemaal Grootslag II - Polder Het Grootslag - Burger Wiel - Westfriese krentenmik - Ceres (molen) - Paardentram Hoorn - Enkhuizen - Wapen van West-Friesland - Kromme Leek