Gebruiker:Photobel/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Belgium2theMoon tijdcapsule
Het Belgium2theMoon project,...een nikkel schijfje dat als een tijdcapsule naar de Maan wordt verzonden in 2022

Belgium2theMoon[1][2] [3]

is een Belgisch non-gouvernementeel ruimtevaartproject ism Astrobotic[4]en koerierbedrijf DHL[5].

Het 'Belgium2theMoon' project bestaat uit een klein nikkel schijfje met daarop lasergegraveerde foto's en tekst. Dit muntje zal als een miniscule tijdcapsule worden verstuurd via het Commercial Lunar Payload Services programma van NASA. Een maanmissie die Astrobotic voor NASA zal uitvoeren eind 2022.

Astrobotic[6] is een Amerikaans ruimtevaartbedrijf dat van plan is om voor bedrijven, overheden, universiteiten en particulieren heel wat voorwerpen (oa rovers, experimenten, tijdcapsules, etc...) te transporteren naar de Maan. ​

In samenwerking met Astrobotic biedt DHL een DHL MoonBox -service [7] aan waarmee mensen souveniers naar het maanoppervlak kunnen sturen. Klanten kunnen hun DHL MoonBox bestellen[8] en DHL zal verantwoordelijk zijn voor de uitgaande levering en het transport naar Astrobotic in Pittsburgh , USA.

Daar worden de pakketten in bewaring gegeven tot de eerste maanmissie.

Het Belgium2theMoon-schijfje zal eerst geplaatst en getransporteerd worden in een zogenaamde 'maancapsule' van koerierbedrijf DHL. Dan worden alle maancapsules voor de vlucht geïntegreerd in een enkele 'moonpod' op de Peregrine-maanlander. De Peregrine-maanlander zal tijdens zijn eerste missie 35 kilogram aan lading vliegen, met de optie om te upgraden naar 265 kilogram tijdens toekomstige missies. De 'Belgium2theMoon tijdcapsule' wordt zo het eerste echte 'postpakketje' verstuurd van België naar de Maan. De raket, die de Peregrine-maanlander van Astrobotic in de ruimte moet brengen, is de nieuwe Vulcan (raket) van de firma United Launch Alliance (ULA).

Foto's en tekst werden met behulp van 'Nanofiche'[9]techniek op de munt gegraveerd. Nanofiche is een nieuw analoog archiveringsmedium dat de beperkingen van bestaande technologieën overwint. In tegenstelling tot andere alternatieven, vervagen gegraveerde foto's of tekst op nikkel gebaseerde Nanofiche nooit. De gegevens op het nikkel schijfje zullen waarschijnlijk miljarden jaren onaangeroerd bewaar blijven liggen op het maanoppervlak. Dat komt doordat nikkel niet oxideert en bestand is tegen elektromagnetische straling en extreme hitte en koude op de Maan.

De 'Belgium2theMoon' tijdcapsule wordt het tweede voorwerp met Belgische roots dat op de Maan zal geplaatst worden. Het eerste was Fallen Astronaut , een aluminium beeldje, gemaakt door de Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck. Het werd op de Maan geplaatst door de astronauten van Apollo 15 in 1971.

Categorie:Ruimtevaart naar de Maan Categorie:Artemisprogramma