Gebruiker:Quijx/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nogmaals welkom[bewerken | brontekst bewerken]

Mark, nogmaals welkom op Wikipedia. In dit bericht zal ik kort vertellen wat ik zelf hier doe, waaruit het werk hier bestaat en wat ik voor je kan betekenen. Volgens mij heb jij vrij weinig moeite met de hier gehanteerde opmaak en conventies – je leert het vanzelf. Zelf begon ik in 2009 hier en in 2011 meldde ik mij aan voor de moderatorfunctie. Sinds dat jaar begeleid ik ook nieuwkomers als coach. Naast de taken die bij het moderatorschap horen besteed ik tijd aan vandalismebestrijding, kwaliteitsbewaking van voornamelijk sportartikelen en schrijf ik zelf ook geregeld artikelen rond verschillende onderwerpen, met name voetbal en gewenste onderwerpen, die aangevraagd worden via de hotlist of schrijfweken – net zoals nu er een dubbele schrijfweek aan de gang is over het Kaukasusgebied, zoals je in de sitenotice hebt kunnen lezen.

Simpel gezegd valt werk hier te verdelen in vijf categorieën. Daaronder valt uiteraard het toevoegen van nieuwe informatie, door middel van nieuwe artikelen toevoegen of bestaand werk uitbreiden; waarborgen van de kwaliteit, door het (gestructureerd) controleren van de nieuwe pagina's, waarbij met name gelet wordt op spelling, grammatica, opmaak en juistheid (en correct gebruik van een bronvermelding); overleggen over de hoofdnaamruimte (in deze ruimte bevinden zich de artikelen) of vrijwilligersnaamruimte (onderwerpen als aanstelling van gebruikers voor bepaalde functies, manier van werken et cetera), wat gebeurt via overlegpagina's (zoals deze pagina) of de kroeg; vandalismebestrijding, waarbij vrijwilligers 24 uur per dag live of gestructureerd alle wijzigingen controleren en vandalisme wegfilteren. Een vijfde categorie zou je het moderatorwerk (non-moderators kunnen verzoeken doen aan de moderatoren, zoals hier) kunnen noemen. Daarbij moet gezegd worden dat veel vrijwilligers zich met lang niet alle facetten van het werk bezighouden, wat uiteraard ook niet nodig is. Er zijn genoeg voorbeelden van actieve vrijwilligers die elke dag wijzigingen controleren, maar nog nooit een flink artikel hebben geschreven, en andersom. Wat dat betreft ben je vrij om te doen en laten wat je maar wilt – zie hier voor een veelgebruikt "motto" onder vrijwilligers. Uiteraard zijn er wel wat regels waar je je bij het werk aan dient te houden, maar daar raak je snel aan gewend. Wat voor jou misschien nu nog onwennig is, is voor mij niet meer dan normaal. Het is een kwestie van een tijdlang doen.

Naast deze korte introductie kan ik je als "coach" voornamelijk uitsluitend helpen als je mij vragen stelt. Wat wil je precies gaan doen (ja, je gebruikerspagina geeft al aanwijzingen), en waar loop je mee vast of wat weet je niet zeker of goed gaat? Daar ben ik voor en mijn overlegpagina staat altijd open, net als mijn mailfunctie. Hieronder volgen ten slotte nog enkele links die je goed kunt gebruiken.

Nogmaals, vraag maar raak Glimlach.

JurriaanH overleg 8 mrt 2014 13:20 (CET)