Gebruiker:Wiki13/Minecraft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Minecraft
Ontwikkelaar Markus "Notch" Persson

Mojang AB
4J Studios (Xbox-versie)

Uitgever Mojang AB
Uitgebracht Classic mode: 17 mei 2009
Alpha mode: 28 juni 2010

Beta mode: 20 december 2010
Volledige versie: 18 november 2011

Genre Sandbox, Adventure
Spelmodus Singleplayer en Online Multiplayer
Platform Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, Android (pocket edition), iOS (pocket edition), Xbox 360 (gepland)
Systeemeisen
*CPU 2 GHz Pentium 4 of AMD equivalent
*RAM 1GB
*GPU AMD 3000 of Nvida equivalent
*512 MB vrij geheugen
http://www.minecraft.net/
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Minecraft is een sandboxspel geschreven in Java, waarbij het de bedoeling is objecten te bouwen met kubussen vanuit een eerstepersoons- of derdepersoonsgezichtspunt. Het spel is wettelijk alleen te downloaden of online te spelen op de officiële website van Minecraft. De betaalde versie is inmiddels al meer dan 5 miljoen keer verkocht en meer dan 20 miljoen mensen hebben zich ervoor geregistreerd.[1] Aanvankelijk werd Minecraft ontwikkeld door Markus "Notch" Persson en tegenwoordig door het door hem opgerichte bedrijf, Mojang AB. De officiële versie is op 18 november 2011 in Nederland uitgekomen. Het werd gepresenteerd tijdens MineCon 2011, een conventie voor Minecraft-spelers, die op 18 en 19 november in Las Vegas heeft plaatsgevonden.[2]

Premium[bewerken | brontekst bewerken]

Minecraft was voorheen ook bekend als Indev, Infdev, Alpha en Beta. Tijdens de Alpha-fase (de fase waarin de basis van het spel grotendeels gemaakt werd) was de prijs voor Minecraft tien euro, tijdens de bèta-fase steeg de prijs naar 15 euro en tegenwoordig kost het spel 20 euro. Door het spel te kopen verkrijgt de koper de 'Premium'-status op diens gebruikersaccount. Met een 'Premium'-account kan vervolgens het spel gespeeld worden. Op 18 november 2011 is het spel officieel uitgebracht en verloor het de Beta-status.

De wereld waarin de speler wordt gegenereerd volgens een algoritme dat uitgaat van een seed (een getal dat als beginpunt wordt gebruikt in berekeningen), wat ervoor zorgt dat de gegenereerde wereld meestal bij iedere speler uniek is.

Minecraft legt een nadruk op creativiteit en inventiviteit. Spelers 'moeten' methoden ontwikkelen voor de opbouw van functionele en navigeerbare basissen zodat zij beter bestand zijn tegen de nachtelijke aanvallen van verschillende monsters, zoals creepers, spiders (spinnen) en zombies. Beta zorgt voor een grote horizontale speelwereld (ongeveer vier miljard op vier miljard blokken groot[3]), alhoewel er slechts 256 blokken hoog op verticale wijze kan worden gebruikt. Minecraft kan gespeeld worden in de modi 'Survival', 'Hardcore' of 'Creative met een single- en multiplayerspelmodus.

Verzamelde blokken kan de speler in zijn inventaris plaatsen, maar deze heeft maar een beperkte hoeveelheid vrije ruimte. Gedolven grondstoffen kunnen worden bewerkt in de inventaris, maar om uitgebreidere 'recepten' te maken dient de speler een werkbank te maken. Er bevinden zich in het spel verschillende soorten planten en dier. Daarnaast kan men gewassen zaaien en oogsten worden om er voedsel van te maken. Voor extra bescherming kan men een harnas aan trekken, ook hiervan is net als bij het gereedschap de duurzaamheid afhankelijk van het materiaal.

Wanneer de speler overlijdt komt deze weer tot leven op het oorspronkelijke beginpunt ('het spawnpoint') met een lege inventaris. Als de speler op tijd de plaats van overlijden kan terugvinden zullen daar zijn verloren spullen terug te vinden zijn (tenzij ze vernietigd zijn door vuur en/of lava).

Survival Mode[bewerken | brontekst bewerken]

In de Survival Mode is het de bedoeling om te overleven. In tegenstelling tot de Creative Mode, heeft de speler levens, een experiencebalk en een voedselbalk. Het is de bedoeling om een huis te bouwen voor het nacht wordt, omdat er dan vele monsters verschijnen die de speler niet goed gezind zijn. Men moet ook aan voedsel, hout, steenkool en edelstenen zien te komen.

Creative Mode[bewerken | brontekst bewerken]

De Creative mode is sinds versie 1.8 geïmplementeerd in het spel. Deze modus heeft vooral als doel om de wereld om te zetten naar de hand van de speler. In Creative Mode heeft de speler geen health bar, xp bar, of food bar. De speler is daarbij ook onsterfelijk (tenzij er naar de Void wordt gereisd) enhij of zij kan via de inventaris bijna alle items gebruiken in een oneindige voorraad.

Hardcore Mode[bewerken | brontekst bewerken]

De Hardcore Mode is officieel toegevoegd in Minecraft 1.0.0, maar was eerder ook al te zien in Minecraft Beta 1.9 Pre. De Hardcore Mode is ongeveer het zelfde als Survival Mode, maar met een paar verschillen:

  • De moeilijkheidsgraad is vastgezet op Hard. (Moeilijk)
  • Elke speler heeft maar 1 leven. Als zijn personage sterft is het spel voorbij en is er maar een knop waarop staat: "Delete World". Als een speler daar op klikt, wordt de wereld waarin hij speelde verwijderd en kan er niet meer op verder worden gespeeld.

Dimensies[bewerken | brontekst bewerken]

Minecraft kent verschillende dimensies. De Nether, geïmplementeerd in de Alpha-versie op 30 oktober 2010, is de eerste extra dimensie die in Minecraft werd gemaakt. Later waren er plannen om een droomwereld toe te voegen, alhoewel dat uiteindelijk The End is geworden.

The Nether[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de Halloween Update van 2010 is het mogelijk om naar de The Nether (vrij vertaald: de onderwereld) te teleporteren. The Nether wordt ook, zoals de gewone wereld, willekeurig gegenereerd. Om in The Nether te komen moet de speler een portaal maken van Obisidian en dat in brand steken, wat dan een paars veld veroorzaakt. Als de speler gedurende vijf seconden in dat veld staat wordt hij naar The Nether geteleporteerd. Op de plek waar men terechtkomt in The Nether staat een portaal waarmee men weer terug naar de normale wereld (The Overworld) kan teleporteren. In The Nether zijn er maar zes verschillende blokken, namelijk:

  • Netherrack: brandt eeuwig en is heet.
  • Glowstone: geeft altijd licht zonder stroombron, en is het enige blok samen met de in versie 1.2 uitgekomen redstonelamp dat licht geeft op redstone ore, torches en "Jack 'o Lanterns" na.
  • Soul Sand: is een soort drijfzand. Het vertraagt de speler's loopsnelheid en hij zakt er een beetje in.
  • Bedrock: is een blok dat niet vernietigd kan worden (met uitzondering van creative en mods/hacks). In de gewone wereld is dit blok te vinden aan de onderkant van de map, (De onderste zes blokken) maar in The Nether ook aan de bovenkant van de map. Als onder de Bedrock zit "The Void". Dit is een eindeloze ruimte onder de map. Als de speler hier terechtkomt zal hij sterven, dit is zowel voor surival als creative en hardcore.
  • Gravel: is het grind dat ook in de gewone wereld voorkomt.
  • NetherBrick: komt voor vanaf 1.9 pre-release 1.
  • veel lava.

Er zijn vier verschillende wezens in The Nether: Ghasts (vliegende kwalachtige wezens die vuurballen spuwen) Zombie Pigmen (mix tussen zombies en varkens, passief totdat ze worden aangevallen), Blazes (vliegende beesten die vuur naar de speler toe spuwen en die afkomstig zijn van spawners) en Magma Cube, een soort slime die hoog kan springen met een springveer. Vanaf Beta 1.6 is de Nether ook toegankelijk in multiplayer.

The End[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de vierde prerelease van Beta 1.9 kan men naar The End (soms The Ender genoemd). Het is een duistere wereld van vliegende eilanden van endstone, waar pilaren van obsidian op staan. Verder zijn er veel Endermen, en sinds Beta 1.9 prerelease 6 is er ook een Enderdragon, een nieuwe soort tegenstander. Spelers kunnen The End alleen verlaten door dood te gaan of de Enderdragon te verslaan. Als de speler voor de laatst genoemde optie kiest dan heeft de speler het spel "uitgespeeld" en volgt de aftiteling.[4]

Aanvankelijk was ontwikkelaar Notch medio mei begonnen met het ontwikkelen van een droomwereld, gedoopt tot de Sky Dimension. Hoewel de code al volledig functioneel was, gaf Notch aan dat hij het er lelijk uit vond zien.[5]

Mobs[bewerken | brontekst bewerken]

De dieren en monsters die men tegenkomt in het spel worden vaak mobs genoemd. Dit is de afkorting van het Engelse woord mobiles, dat soms in de spelindustrie wordt gebruikt als term voor beweegbare wezens. Sommige mobs zijn vriendelijk, sommige zijn neutraal en andere zijn vijandig. Dit zijn de mobs die de speler in de standaardversie kan tegenkomen:

Vriendelijke Mobs:

  • Chicken - Kip
  • Cow - Koe
  • Pig - Varken
  • Squid - Inktvis
  • Sheep - Schaap (In wit, lichtgrijs, grijs, zwart, bruin, roze of een andere kleur wanneer de speler een schaap bewerkt met een kleurstof)
  • Mooshroom - Een koe met een paddenstoelenhuid. Als men hem "scheert", dan veranderd hij in een normale koe.
  • Villager - Dorpelingen (ook wel Testificates genoemd, dankzij een coderingsfout) zijn vreemde wezens die natuurlijk voorkomen in gegenereerde dorpen. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk de NPCs waar zoveel over is gesproken, maar tot op heden zijn er nog geen interacties met deze dorpelingen mogelijk.
  • Snow Golem - Sneeuw Golems kan de speler zelf bouwen door 2 blokken sneeuw op de grond te plaatsen en een pompoen daar bovenop zetten. De Sneeuw Golem "helpt" de speler door agressieve mobs aan te vallen met sneeuwballen.

Neutrale Mobs:

  • Wolf - Wolf. Kan tam gemaakt worden door de wolf botten te voeren. Tamme wolven lopen achter de speler aan en vallen vijandige mobs aan. Zolang wolven wild zijn (geen halsband), dan werken ze hetzelfde als Zombie Pigmen.
  • Zombie Pigmen - Een creatie tussen een Varken en een Zombie. Ze komen vaak voor in de Nether en vallen de speler aan als de speler een Pigman schade toebrengt. Een Zombie Pigmen kan gecreëerd worden door een blikseminslag op een varken.
  • Enderman - Lang, zwart monster. Normaal is hij neutraal, op het moment dat de speler naar hem kijkt wordt hij agressief.
  • Iron Golem - Dit is de beschermer van de Villagers. Hij gooit vijandelijke Mobs de lucht in.
  • Ocelot- Een kat-achtig wezen die, als de speler hem vis geeft, veranderd in een kat.

Vijandelijke Mobs:

  • Zombie - Een zombie.
  • Creeper - Groen monster dat explodeert als de speler er te dichtbij komt. De speler hoort de Creeper niet lopen, vandaar zijn naam.
  • Skeleton - Een ondood skelet met pijl en boog.
  • Spider - Spin.
  • Cave Spider - Grottenspin. Zijn beet is giftig, waardoor de speler veel levens kwijtraakt wanneer hij gebeten wordt.
  • Ghast - Wit, vliegend, kwalachtig monster dat voorkomt in de Nether. Spuwt brandende kanonskogels.
  • Slime - Slijmachtig monster op de bodem van de Minecraft wereld.
  • Spider Jockey - Skelet dat rijdt op een spin (Skeleton op een Spider) maar is wel vrij zeldzaam (De kans dat een spiderjockey verschijnt is ongeveer 1 op 200).
  • Blaze - Een wezen dat vuurballen spuwt, komt alleen voor in the Nether (en spawnt alleen in een Nether Fortress).
  • Magma Cube - De Nether-variant van de Slime.
  • Silverfish - Monster dat alleen voorkomt als een blok wordt gehakt in een Stronghold.[6]
  • Enderdragon - Een enorme zwarte draak die gevonden kan worden in The End (zie ook het artikel Skydimension). De Enderdragon krijgt extra leven door zich door een soort straal aan de torens van Obsidian te koppelen. Als een speler de Enderdragon verslaat, kan hij The End verlaten, en krijgt hij genoeg Exp. om naar Level 109 te gaan. Als een speler The End nu verlaat krijgt hij de aftiteling. De Enderdragon officieel komt voor het eerst voor in Minecraft 1.0.0.

Ongebruikte Mobs:

  • Giant - Een reus. Dit is een zombie, alleen dan vele malen groter dan de normale zombie. Men kan deze Mob alleen spawnen en dus nooit tegen komen.

Geplande Mobs:

  • Pigman - Dit is te vergelijken met de Zombie Pigman, alleen dan zonder het zombie-gedeelte. In principe is het dus gewoon een staand varken. Toen de "Villager" voor het eerst werd geïntroduceerd, werd deze vaak verward met Pigmen. Dit omdat een Villager ook op een varken lijkt.
  • Red Dragon - Dit onderwerp is verder onbekend.
  • Fish - men kan al sinds Alpha 1.2.0 vissen, maar er zijn nog geen mobs die daadwerkelijk vissen zijn, het water is nog gewoon leeg.

Tevens kan men meer Mobs toevoegen door Mods (uitbreidingen) aan Minecraft toe te voegen.

Modificaties[bewerken | brontekst bewerken]

Een deel van het succes van Minecraft is te danken aan modificaties of mods. Er zijn verschillende fora op het internet te vinden die mods aanbieden.[7] Zo bestaat er bijvoorbeeld een mod die het mogelijk maakt de Multiplayer Mode commando's ook in de Singleplayer Mode te gebruiken. Op die manier kan men zichzelf van blokken en voorwerpen voorzien.

Platforms[bewerken | brontekst bewerken]

Minecraft kwam origineel uit voor Java ondersteunende platforms; Microsoft Windows, Mac OS X en Linux.

De "Pocket Edition"[8] kwam op 16 augustus 2011 uit voor de Sony Xperia Play. Deze is uitsluitend in Classic mode beschikbaar. Op 17 november kwam Pocket Edition uit voor de iPhone en de rest van de Android IOS telefoons op de OS versie loopt het vast bij het opstarten.

De "Xbox 360 Edition" was aangekondigd op E3 en komt uit in de lente van 2012.[9][10] In de Xbox 360-versie zal men met de normale controller spelen alsmede met de Kinect.[11][12] Deze Xbox-versie wordt niet ontwikkeld door Mojang maar door 4J Studios;[13][14] Notch heeft wel gezegd dat hij de Game Designer is en blijft.[15]

Soundtrack[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Minecraft - Volume Alpha voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Componist C418 bracht op 4 maart 2011 een album uit met alle nummers van minecraft: Minecraft - Volume Alpha.[16]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Minecraft van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.


Categorie:Software geschreven in Java Categorie:Computerspel uit 2011 Categorie:Linux-spel Categorie:Mac OS-spel Categorie:Xbox 360-spel

ar:ماين كرافت bg:Minecraft ca:Minecraft cs:Minecraft da:Minecraft de:Minecraft en:Minecraft eo:Majnkrafto es:Minecraft et:Minecraft fi:Minecraft fo:Minecraft fr:Minecraft ga:Minecraft gl:Minecraft he:Minecraft hu:Minecraft id:Minecraft is:Minecraft it:Minecraft ja:Minecraft ka:Minecraft ko:마인크래프트 lt:Minecraft ms:Minecraft no:Minecraft pl:Minecraft pt:Minecraft ro:Minecraft ru:Minecraft scn:Minecraft simple:Minecraft sk:Minecraft sl:Minecraft sv:Minecraft tr:Minecraft uk:Minecraft zh:Minecraft