Geert-Jan Knoops

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geert-Jan Knoops
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Gerardus Godefridus Johannes Alexander Knoops
Geboortedatum 10 juni 1960
Geboorteplaats Eindhoven
Nationaliteit Nederlandse
Werkzaamheden
Vakgebied Strafrechten
Universiteit Universiteit Utrecht
Soort hoogleraar Bijzonder hoogleraar
Beroep advocaat
strafrechtdeskundige
Overig
Religie Rooms-Katholiek
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Gerardus Godefridus Johannes Alexander (Geert-Jan) Knoops (Eindhoven, 10 juni 1960) is een Nederlandse advocaat en strafrechtdeskundige.

Levensloop[bewerken]

Knoops volgde van 1977 tot 1980 een opleiding aan de pedagogische academie en vervolgens tot 1982 een officiersopleiding bij het Korps Mariniers waarna hij commandant werd van een infanteriepeloton. Hij wilde aanvankelijk zeebioloog worden. Nadat hij militairen had bijgestaan die voor de krijgsraad moesten verschijnen, koos Knoops voor rechtsgeleerdheid.

Hij studeerde vanaf 1982 civiel recht aan de Katholieke Universiteit Brabant waar hij in 1987 afstudeerde, en studeerde strafrecht aan het Willem Pompe Instituut van de Rijksuniversiteit Utrecht. Vervolgens werd hij strafrechtadvocaat. Knoops was aanvankelijk verbonden aan het advocatenkantoor van Max Moszkowicz sr., maar begon in 1994 een eigen praktijk, samen met zijn echtgenote Carry Hamburger met wie hij in 1993 was getrouwd. In 1998 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Psychische overmacht en rechtsvinding. In 2002 richtte hij het Forensic Sciences Expert Centre op, dat advocaten toegang moet bieden tot onafhankelijke forensische deskundigen, en in datzelfde jaar werd hij tot reserve-majoor bij het Korps Mariniers benoemd. Per 1 februari 2003 werd Knoops benoemd tot hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. In 2004 behaalde hij een doctorsgraad aan de National University of Ireland, Galway. Vanaf 2005 was hij voor een periode voorzitter van het Willem Pompe Instituut, als opvolger van professor Chrisje Brants.

Strafrechtszaken[bewerken]

Knoops is onder meer bekend als advocaat van de marinier Eric O., van de zwagers Wilco Viets en Herman du Bois (Puttense moordzaak), van Machiel Kuijt, van Ernest Louwes (Deventer moordzaak), van Julio Poch, van Martien Hunnik (heropening van de strafzaak van de Hilversumse showbizzmoord) en van Geert Wilders.[1] Hij behandelde ook zaken voor het Joegoslaviëtribunaal, het Rwandatribunaal, en het Sierra Leonetribunaal. Verder trad hij op als adviseur in een proces dat bij het Amerikaans Hooggerechtshof was aangespannen door Ahmed Hamden.

Beschuldiging van onzorgvuldig citeren[bewerken]

In een recensie in het septembernummer van 2006 van het European Journal of International Law werd hij door Aurel Sari beschuldigd van onzorgvuldig citeren in The prosecution and defense of peacekeepers under international criminal law (2004), een boek gebaseerd op het proefschrift waarop hij zijn Ierse doctorstitel behaalde.[2] Knoops zou met name een tekst van de Amerikaanse jurist Sean Murphy, hoogleraar in internationaal recht, vrijwel letterlijk hebben gekopieerd.
De beschuldiging werd onderzocht door een integriteitscommissie die een vertrouwelijk rapport aan de Universiteit Utrecht uitbracht. Deze besloot op grond daarvan niets tegen hem te ondernemen en sprak haar spijt uit dat de indruk zou zijn gewekt dat er sprake zou zijn geweest van "opzettelijk verkeerd brongebruik" door Knoops.[3]

Jodendom[bewerken]

Alhoewel Knoops van huis uit rooms-katholiek is, heeft hij grote interesse gekregen in het jodendom waarmee hij door zijn huwelijk met een joodse vrouw in aanraking is gekomen. Dit heeft ertoe geleid dat hij zich sterk op dit geloof is gaan oriënteren; zo houdt hij zich aan de joodse spijswetten en bezoekt hij op de sabbat de synagoge en verricht hij op deze dag geen werkzaamheden. Het katholicisme ervaart hij als passief, dit in tegenstelling tot het jodendom waar meer over allerlei relevante zaken van gedachten wordt gewisseld en waar de geestelijke - de rabbijn - dichter bij de 'gewone' gelovigen staat, aldus Knoops.

Bibliografie (selectie)[bewerken]

  • Psychische overmacht en rechtsvinding : een onderzoek naar de strafrechtelijke, forensisch-psychiatrische en psychologische grenzen van psychische overmacht (1998; dissertatie)
  • Defences in Contemporary International Criminal Law (2001)
  • Surrendering to International Criminal Courts: Contemporary Practice and Procedures (2002)
  • An Introduction to the Law of the International Criminal Tribunals: A Comparative Study (2003)
  • International and internationalized criminal courts: the new face of international peace and security? (2003; als Geert-Jan Alexander Knoops) ISBN 90-5454-424-4
  • The Prosecution and Defense of Peacekeepers under International Criminal Law (2004; dissertatie)
  • Theory and practice of international and internationalized criminal proceedings (2005; als Geert-Jan Alexander Knoops) ISBN 90-13-02887-X / ISBN 90-411-2457-8
  • Het tweede schot : het ware verhaal over Eric O. (2006; als Geert-Jan Alexander Knoops) ISBN 90-229-9241-1
  • Advocaat van de vijand (2009, als Geert-Jan Alexander Knoops)
  • Advocaat van de president (2010, als Geert-Jan Alexander Knoops)

Voetnoten[bewerken]