Geertje Aalders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geertje Aalders
Geertje Aalders
© Henny van Belkom
Persoonsgegevens
Geboren Doetinchem, 1983
Geboorteland Nederland
Nationaliteit Nederlands
Opleiding Kunstacademie van Kampen
Beroep(en) illustrator, papierknipkunstenaar
Oriënterende gegevens
Stijl(en) papierknipkunst
Bekende werken Arabische sprookjes, Het papercutboek
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Geertje Aalders (Doetinchem, 1983) is een Nederlands illustrator, vooral bekend als papierknipkunstenaar.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Aalders volgde haar opleiding aan de Kunstacademie van Kampen, waar ze In eerste instantie grafische vormgeving studeerde om daarna over te schakelen naar het illustreren.

Vanaf die tijd werkt ze voor tijdschriften als Flair, Happinez en Flow Magazine. Daarnaast illustreert ze boeken. In 2005 debuteerde ze als boekillustrator met Nieuw berijmde Kamper uien: 'de guitigsten’ van Henk de Koning. Haar meest succesvolle boek is Arabische sprookjes, bewerkingen van sprookjes van Rodaan Al Galidi. Dit boek werd bekroond en werd ook uitgegeven in de Verenigde Staten en Canada. Geertje Aalders ontwierp de PostNL Decemberzegels 2021.

De natuur is in het werk van Aalders een grote inspiratiebron. Na een uitgebreid onderzoek schetst Aalders een ontwerp, waarna ze dat ontwerp uitsnijdt als één groot delicaat silhouet. Behalve knipwerk maakt ze ook gedetailleerde pentekeningen en illustraties in olieverf. In 2019 schreef Geertje Aalders een handboek over de papierknipkunst, dat inmiddels ook in Duitsland is verschenen.

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

Aalders heeft zich ontwikkeld tot een autoriteit op het gebied van de moderne knipkunst in Nederland.[1] Met haar papercut-art treedt Geertje Aalders in een oude Nederlandse traditie. Bekende 17e-eeuwse namen, als Anna Maria van Schurman en Johanna Koerten gingen haar voor. In die tijd waren knipkunstwerken erg populair. Voor een knipwerk van Johanna Koerten werd indertijd zelfs een hogere prijs betaald dan voor een schilderij van Rembrandt.[2]

  • 2021 - Geertje Aalders ontwierp de PostNL Decemberzegels 2021. De illustraties op de decemberzegels zijn knipkunstwerken die volledig bestaan uit lagen gekleurd papier.
  • 2018 - Geertje Aalders en Rodaan Al Galidi wonnen de Jenny Smelink-IBBY-prijs voor hun boek Arabische sprookjes. Deze prijs voor auteurs en illustratoren wil de nadruk leggen op culturele diversiteit in boeken. Door de jury werd Aalders geroemd vanwege haar knipkunstwerken in Arabische sprookjes die refereren aan de mozaïekkunst van het Midden-Oosten, maar die zij combineert met een moderne, grafische esthetiek.[3]

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Website van Geertje Aalders