Gehoornde klaverzuring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gehoornde klaverzuring
Oxalis corniculata in Talakona forest, AP W IMG 8538.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Oxalidales
Familie: Oxalidaceae (Klaverzuringfamilie)
Geslacht: Oxalis (Klaverzuring)
Soort
Oxalis corniculata
L. (1753)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata) is een eenjarige of overblijvende plant uit de klaverzuringfamilie (Oxalidaceae).

De plant is klein, kruipend en heeft groene bladeren die vaak bruin tot paars gekleurd zijn. De steunblaadjes zijn klein.

De gele bloemen bestaan uit vijf kroonbladen en zijn 4-7 mm groot. De plant bloeit van mei tot oktober. De bloemen en zijn alleen bij helder zonlicht geopend.

De zaden groeien in een doosvrucht, die op een steel omhoog staat en waarvan er gaandeweg de bloei talloze worden gevormd. Als de zaadjes eenmaal rijp zijn worden ze bij de minste beroering (wind, vingers) verschillende kanten opgeschoten, hetgeen een woekerende werking geeft.

Voorkomen[bewerken]

De herkomst van de plant is onduidelijk. In Noord-Amerika (waar de soort in vrijwel alle staten voorkomt, met uitzondering van Alaska en een aantal staten in midden-noord) wordt de soort door sommige staten als inheems en door anderen als invasieve soort gezien. Ook Midden-Amerika en Europa worden soms als gebied van oorsprong genoemd.

Naast Noord-Amerika en Europa is de plant ook wijdverbreid in Azië: van Europees Rusland kan men de soort via India tot in China, Japan en Nieuw-Zeeland aantreffen.

Het plantje geldt als zeldzaam akkeronkruid, maar blijkt de laatste jaren in opmars in stedelijke gebieden. Zo werd het op verschillende plaatsen in Amsterdam, Den Haag, Gouda, Rotterdam, Dordrecht, Breda, Holten, Hengelo en zelfs in Oudenbosch en Zevenbergen aangetroffen. De Vlaamse Rode Lijst vermeldt dat de criteria niet van toepassing zijn, vermoedelijk omdat het niet als inheems wordt beschouwd.

Kanttekening[bewerken]

Omdat de plant zich in rap tempo vermenigvuldigt, toont het al snel een woekerend karakter. Over de verdelging is niet meer bekend dan dat wordt aangeraden om het te verwijderen voordat de doosvruchten zijn gevormd. Mocht dit toch het geval zijn, verwijder dan eerst de doosvruchten met dichte vuist, zodat er geen zaadjes kunnen ontsnappen. Steek hierna met een lang voorwerp de plant plus de wortel helemaal uit, zodat deze niet meer aangroeit. Dit dient wellicht enige seizoenen herhaald worden, wanneer afgraven geen optie is.

Namen in andere talen[bewerken]

  • Duits: Hornsauerklee
  • Engels: Procumbent yellow woodsorrel
  • Frans: Oxalis cornu
Bloemen
Bladeren
Enkele planten
Bloemen, bladeren en doosvruchten
Woekering

Externe links[bewerken]