Stijve klaverzuring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stijve klaverzuring
Stijve klaverzuring
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Oxalidales
Familie:Oxalidaceae (Klaverzuringfamilie)
Geslacht:Oxalis (Klaverzuring)
Soort
Oxalis stricta
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Stijve klaverzuring op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Stijve klaverzuring (Oxalis stricta, synoniemen: Oxalis fontana en Oxalis europaea) is een vaste plant uit de klaverzuringfamilie (Oxalidaceae). De plant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend en stabiel of toegenomen. Het aantal chromosomen is 2n = 24.[1]

De stijve klaverzuring heeft ondergrondse uitlopers (rizomen) en opgaande stengels. De plant wordt 10-30 cm hoog en bloeit van juni tot oktober met gele, vijftallige, circa 1 cm grote bloemen. De bloeiwijze is een gevorkt bijscherm met twee tot vijf bloemen.

De bladeren vertonen onder droge en koude omstandigheden en 's nachts een slaaphouding (de drie blaadjes van het samengestelde blad kunnen naar beneden hangen en kunnen zich om hun middennerf samenvouwen zoals op de bovenste foto te zien is). De bladeren bevatten veel oxaalzuur, waarmee de plant zich tegen vraat beschermt.

De vrucht is een vijfhoekige, ongeveer 20 mm lange doosvrucht en bevat 1-1,5 mm grote, bruine of roodachtigbruine, geribbelde zaden.

De plant wordt beschouwd als onkruid als deze voorkomt op voedselrijke grond op akkerland en moestuinen. Ook komt de plant voor onder heggen, langs bospaden en aan waterkanten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oxalis stricta van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.