Geldmuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geldmuseum
Het pand van het Geldmuseum en de Koninklijke Nederlandse Munt
Locatie Utrecht, Nederland
Opgericht 24 mei 2007
Sluiting 1 november 2013
Aantal bezoekers 47.512[1]
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Gulden Middenweg, een pad bezaaid met muntgeld.

Het Geldmuseum, ook wel genoemd Geld- en Bankmuseum, was van 2007 tot 2013 een museum in de Nederlandse stad Utrecht over geld en geldcultuur in de breedste zin van het woord. Het Geldmuseum bood een bij de tijd en beoogde jongerendoelgroep aansluitende interactieve en multimediale vaste presentatie. In de vaste presentatie en in tijdelijke tentoonstellingen gaf het Geldmuseum verschillende antwoorden op twee vragen: "Wat doen mensen met geld? Wat doet geld met mensen?" In het Geldmuseum was niet primair de collectie als uitgangspunt genomen, maar werd een belevenis gecreëerd waarin de interactie van mensen met geld centraal stond.

Het museum hield ook de Muntvondstendatabase NUMIS bij en deed mee aan de Utrechtse Museumnacht.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum was gehuisvest in het Muntgebouw aan de Leidseweg 90 in Utrecht. Het gebouw, ontworpen door C.H. Peters, was in 1911 gereed. In hetzelfde pand zat tot 2020 de Koninklijke Nederlandse Munt, waar de Nederlandse euromunten worden geslagen. Daardoor was het mogelijk om via een speciale ruimte in de Koninklijke Nederlandse Munt te kijken. Dit ook als onderdeel van de belevenis die het museum wilde geven aan de bezoekers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van circa 1980 tot 2004 was in dit gebouw ook Het Nederlands Muntmuseum gevestigd. Dit is samen gegaan met de numismatische collectie van De Nederlandsche Bank en met Het Koninklijk Penningkabinet. Hieruit is het Geldmuseum voortgekomen. Prins Willem Alexander heeft het Geldmuseum op 24 mei 2007 in het bijzijn van de minister van Financiën Wouter Bos geopend. Het Geldmuseum werd gefinancierd door het ministerie van OCW, het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank.

Opheffing[bewerken | brontekst bewerken]

Wegens het stopzetten van de subsidies sloot het Geldmuseum per 1 november 2013.[2][3] Het grootste deel van de collectie, het muntkundige deel, verhuisde naar Amsterdam en werd ondergebracht bij De Nederlandsche Bank. Een kleiner deel, van archeologische en kunsthistorische aard, werd toegevoegd aan de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De Nederlandsche Bank heeft geen permanente tentoonstellingsruimte voor wat nu genoemd wordt, de Nationale Numismatische Collectie, maar ontsluit dit stuk cultureel erfgoed via het internet en door middel van tijdelijke exposities en bruiklenen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]