Aboriginal Art Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Opgericht 2001
Locatie Utrecht
Thema Kunstwerken van Australische Aboriginals
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst" is een voormalig Nederlands museum aan de Oudegracht in Utrecht, gewijd aan kunstwerken van Aboriginals, de oorspronkelijke bevolking van Australië.

Het AAMU, het enige museum in Europa dat geheel gewijd is aan Australische Aboriginalkunst, opende op 3 maart 2001 zijn deuren voor het publiek. Dit museum, gevestigd in het ‘Museumkwartier’ in het centrum van Utrecht, heeft een vaste collectie en steeds wisselende tentoonstellingen. Het museum wordt door de overheid van Australië erkend als een belangrijk Europees platform voor Australisch cultureel erfgoed. Op 16 juni 2017 sloot het museum haar deuren.[1]

Hedendaagse kunst[bewerken]

Aboriginalkunst komt voort uit een vijftigduizend jaar oude traditie. Vanaf het begin van de jaren zeventig van de twintigste eeuw krijgen Aboriginalkunstenaars voor het eerst toegang tot westerse materialen zoals doek en acrylverf. Sindsdien is Aboriginalkunst sterk ontwikkeld. De kunstencentra die verspreid over Australië zijn opgericht, vormen een springplank voor kunstenaars die internationaal opgeld doen zoals Emily Kame Kngwarreye en John Mawurndjul.

Museumcollectie[bewerken]

Aan de basis van de collectie liggen aan aantal kunstwerken die verworven werden gedurende de jaren negentig van de twintigste eeuw. Van de ongeveer vijfhonderdvijftig stukken in de eigen verzameling is een groot deel afkomstig uit het woestijngebied (Western Desert Art). Het aankoopbeleid was gericht op het vervolledigen van de aanwezige verzameling met werk van kunstenaars die vrij recent zijn begonnen met het maken van kunst en op het in kaart brengen van gebieden waar nog geen kunst van aanwezig was (zoals Noord-Queensland). De museumcollectie bevat schilderijen op doek, sculpturen, fotografie, film en multimediaal werk uit de verschillende regio’s en kunstencentra.

De collecties Aboriginalkunst van het Groninger Museum, het Wereldmuseum Rotterdam en het voormalige Universiteitsmuseum Gerardus van der Leeuw van de Rijksuniversiteit Groningen zijn in langdurige bruikleen verbonden aan het AAMU. De collectie uit het Nijmeegs Volkenkundig Museum werd in 2009 aan het AAMU geschonken. Tevens wordt voor wisselende tentoonstellingen werk uit verschillende privécollecties geput.

Tentoonstellingen[bewerken]

Sinds 2001 hebben er diverse tentoonstellingen plaatsgevonden van Aboriginalkunst, vaak in samenhang met hedendaagse kunst uit Europa. In 2 à 3 tentoonstellingen per jaar presenteert het museum werk van bekende en opkomende kunstenaars. Bij het samenstellen kan het AAMU een beroep doen op een uitgebreid netwerk van kunstenaars, conservatoren, musea, galeries en particuliere verzamelaars in Nederland, Europa en Australië.

Het museum[bewerken]

Het AAMU is gevestigd in een gebouw aan de Oudegracht in Utrecht. De tentoonstellingszalen zijn verspreid over drie verdiepingen. Op de bovenste verdieping is een permanente tentoonstelling te zien. Er zijn een auditorium, museumwinkel, museumgalerie en een café.

Activiteiten[bewerken]

Er worden inlooprondleiding, groepsrondleidingenen didgeridoo-workshops gegeven. Het museum organiseert regelmatig lezingen, filmavonden en debatten.

Educatie[bewerken]

Het AAMU stelt per tentoonstelling een educatief programma samen voor primair en voortgezet onderwijs. Er worden spreekbeurtpakketten uitgegeven en het museum neemt deel aan het Utrechtse onderwijsproject Museum voor de Klas.

Gemeentelijke prijs[bewerken]

Het Aboriginal Art Museum ontving in 2006 de Gemeentelijke Stimuleringsprijs voor lokaal vrijwilligerswerk.

Deelname activiteiten[bewerken]

Het museum doet mee aan de volgende activiteiten:

  • Museum voor de Klas
  • Vrijdag Museumdag
  • Uitfeest Utrecht
  • Utrechtse Museumnacht

Externe link[bewerken]