Aboriginal Art Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst
Locatie Utrecht
Thema Kunstwerken van Australische Aboriginals
Opgericht 2001
Sluiting 2017
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst is een voormalig Nederlands museum aan de Oudegracht in Utrecht, gewijd aan kunstwerken van Aboriginals, de oorspronkelijke bevolking van Australië.

Het AAMU, het enige museum in Europa dat geheel gewijd was aan Australische Aboriginalkunst, opende op 3 maart 2001 zijn deuren voor het publiek. Dit museum, was gevestigd in het ‘Museumkwartier’ in het centrum van Utrecht en had een vaste collectie en steeds wisselende tentoonstellingen. Het museum werd door de overheid van Australië erkend als een belangrijk Europees platform voor Australisch cultureel erfgoed. Op 16 juni 2017 sloot het museum zijn deuren.[1][2]

Hedendaagse kunst[bewerken | brontekst bewerken]

Aboriginalkunst komt voort uit een vijftigduizend jaar oude traditie. Vanaf het begin van de jaren 1970 eeuw krijgen Aboriginalkunstenaars voor het eerst toegang tot westerse materialen zoals doek en acrylverf. Sindsdien is Aboriginalkunst sterk ontwikkeld. De kunstencentra die verspreid over Australië zijn opgericht, vormen een springplank voor kunstenaars die internationaal opgeld doen zoals Emily Kame Kngwarreye en John Mawurndjul.

Museumcollectie[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de basis van de collectie liggen aan aantal kunstwerken die verworven werden gedurende de jaren 1990. Van de ongeveer vijfhonderdvijftig stukken in de eigen verzameling is een groot deel afkomstig uit het woestijngebied (Western Desert Art). Het aankoopbeleid was gericht op het vervolledigen van de aanwezige verzameling met werk van kunstenaars die vrij recent zijn begonnen met het maken van kunst en op het in kaart brengen van gebieden waar nog geen kunst van aanwezig was (zoals Noord-Queensland). De museumcollectie bevatte schilderijen op doek, sculpturen, fotografie, film en multimediaal werk uit de verschillende regio’s en kunstencentra.

De collecties Aboriginalkunst van het Groninger Museum, het Wereldmuseum Rotterdam en het voormalige Volkenkundig museum 'Gerardus van der Leeuw' van de Rijksuniversiteit Groningen waren in langdurige bruikleen verbonden aan het AAMU. De collectie uit het Nijmeegs Volkenkundig Museum werd in 2009 aan het AAMU geschonken. Tevens werd voor wisselende tentoonstellingen werk uit verschillende privécollecties geput.

De AAMU-collectie, bestaande uit zo’n achthonderd kunstwerken en objecten, werd bij de sluiting overgedragen aan het Nationaal Museum van Wereldculturen.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2001 hebben er diverse tentoonstellingen plaatsgevonden van Aboriginalkunst, vaak in samenhang met hedendaagse kunst uit Europa. In 2 à 3 tentoonstellingen per jaar presenteerde het museum werk van bekende en opkomende kunstenaars. Bij het samenstellen kon het AAMU een beroep doen op een uitgebreid netwerk van kunstenaars, conservatoren, musea, galeries en particuliere verzamelaars in Nederland, Europa en Australië. In 2017 sloot het museum zijn deuren. Om de sluiting niet onopgemerkt voorbij te laten gaan en de aandacht te vestigen op de relevante collectie van het museum, presenteert Framer Framed in samenwerking met curator Georges Petitjean de tentoonstelling 'In the future everything will be as certain as it used to be', een selectie werken typeren voor de collectie van het AAMU. Deze laatste tentoonstelling van het museum bevatte werken van: Vernon Ah Kee, Brook Andrew, Gordon Bennett, Bindi Cole, Michael Cook, Brenda L. Croft, Blak Douglas & Adam Geczy, Gordon Hookey, Djambawa Marawili, Tracey Moffatt, Brian Robinson, Darren Siwes, Christian Thompson, Nora Wompi.

Het museum[bewerken | brontekst bewerken]

Het AAMU was gevestigd in een gebouw aan de Oudegracht in Utrecht. De tentoonstellingszalen waren verspreid over drie verdiepingen. Op de bovenste verdieping was een permanente tentoonstelling te zien. Er waren een auditorium, museumwinkel, museumgalerie en een café.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Er werden inlooprondleiding, groepsrondleidingenen didgeridoo-workshops gegeven. Het museum organiseerde regelmatig lezingen, filmavonden en debatten.

Educatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het AAMU stelde per tentoonstelling een educatief programma samen voor primair en voortgezet onderwijs. Er werden spreekbeurtpakketten uitgegeven en het museum nam deel aan het Utrechtse onderwijsproject Museum voor de Klas.

Gemeentelijke prijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het Aboriginal Art Museum ontving in 2006 de Gemeentelijke Stimuleringsprijs voor lokaal vrijwilligerswerk.

Deelname activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum deed mee aan de volgende activiteiten:

  • Museum voor de Klas
  • Vrijdag Museumdag
  • Uitfeest Utrecht
  • Utrechtse Museumnacht

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]