Naar inhoud springen

Gele hypocist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gele hypocist
Botanische tekening
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Rosiden
Orde:Malvales
Familie:Cytinaceae
Geslacht:Cytinus
Soort
Cytinus hypocistus
L. (1753)
Gele hypocist
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gele hypocist op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De gele hypocist (Cytinus hypocistus) is een plant uit de familie Cytinaceae (orde Malvales). Het is een overblijvende plant zonder bladgroen, die parasiteert op planten uit het geslacht Cistus. De plant groeit meestal in groepen met meerdere stengels. De bladeren zijn vlezig, geschubd, eirond tot langwerpig, dakpansgewijs gerangschikt, geel, oranje of scharlakenrood.

De plant bloeit van april tot juni. De bloemen groeien met vijf tot tien stuks aan de spruiteinden. De bloemen worden omgeven door twee schutbladeren. De bloemen aan de randen zijn vrouwelijk en de bloemen in het midden zijn mannelijk. De bloemkroon is enkelvoudig en buisvormig met vier lichtgele slippen. De vruchten zijn vlezig en bevatten talrijke zaden.

De gele hypocist is inheems in het Middellandse Zeegebied, Zuidwest-Europa en op de Canarische Eilanden. De plant komt voor op droge, zonnige plaatsen en in maquis.

Een verwante soort is de roze hypocist (Cytinus ruber) die ook in het Middellandse Zeegebied voorkomt.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Gele hypocist (Cytinus hypocistis) op Wikimedia Commons.