Gemeenschap van Portugeessprekende Landen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Comunidade dos Países de Língua Portuguesa
CPLPmap2.png
Bestuurscentrum Vlag van Portugal Lissabon, Portugal
Oprichting 17 juli 1996
Werktaal Portugees
Lidmaatschap 8 landen
Website www.cplp.org

De Gemeenschap van Portugeestalige Landen (Portugees: Comunidade dos Países de Língua Portuguesa, CPLP) is de unie tussen de landen waar het Portugees een officiële taal is. De organisatie is te vergelijken met de Nederlandse Taalunie. De taalgemeenschap werd opgericht in 1996 en het hoofdkwartier is in Lissabon gevestigd.

Bij de oprichting in 1996 waren er zeven landen lid[1] en na de onafhankelijkheid in 2002 werd Oost-Timor als achtste volwaardige lid verwelkomd. Onderhandelingen zijn gaande met Equatoriaal-Guinea om ook volwaardig lid te worden. Mauritius en Senegal hebben officiële waarnemersstatus en daarnaast zijn er nog enkele tientallen landen en regio's die officieel aan hebben gegeven interesse te hebben.

Alle officiële deelnemende landen zijn na Portugal zelf koloniën van het land geweest. Het hoofd van de unie is Murade Isaac Miguigy Murargy uit Mozambique. De vorige hoofden kwamen uit Angola, Brazilië, Mozambique, Kaapverdië en Guinee-Bissau. De Portugeessprekende landen zijn ook lid van de Latijnse Unie.

Leden[bewerken]

Lidstaten[bewerken]

Observerende lidstaten[bewerken]

Geïnteresseerde landen en deelstaten[bewerken]