Francophonie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Organisation internationale de la Francophonie
De vlag van de Francophonie, die alle vijf continenten voorstelt, is in 1987 aangenomen op voorstel van Niger.

(Details)    

Map-Francophonie organisation fr.svg
Bestuurscentrum Vlag van Frankrijk Parijs, Frankrijk
Oprichting 20 maart 1970
Werktaal Frans
Lidmaatschap 56 landen
Motto Égalité, complémentarité, solidarité
Secretaris-Generaal Vlag van Canada Michaëlle Jean
Website www.francophonie.org
Portaal  Portaalicoon   Frans

La Francophonie (formeel l'Organisation internationale de la Francophonie in het Frans) is een organisatie die de landen waarin Frans gesproken wordt in zich verenigt. Zo'n 57 landen zijn lid van de organisatie, vier andere zijn geassocieerde leden en nog twintig landen zijn observerende leden. Frans is ten minste een taal die door een deel van de bevolking wordt gesproken, en is de hoofdtaal van maar een paar landen. Een groot deel van de landen is ontwikkelingsland. De organisatie kan vergeleken worden met het Britse Gemenebest, aangezien vele landen ex-kolonies zijn van Frankrijk.

De moderne Francophonie werd opgericht in 1970 en heeft als motto égalité, fraternité, solidarité, complémentarité. De organisatie begon als een kleine club van Franssprekende landen, maar is ontwikkeld tot een grote internationale organisatie met vele takken die met lidstaten samenwerken op vlak van cultuur, wetenschap, economie, rechtspraak en vrede.

De Francophonie is een belangrijk forum voor wereldwijde culturele en taalkundige verscheidenheid. Net als organisaties zoals de UNESCO is de Francophonie begaan met de taalkundige globaliserende evolutie. De organisatie werkt samen met gelijkaardige organisaties zoals de hispanofonie en lusophonia.

De organisatie heeft een observerende status in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Leden[bewerken]

Lidstaten[bewerken]

Afrika[bewerken]

Europa[bewerken]

Amerika[bewerken]

Azië[bewerken]

Oceanië[bewerken]

Geassocieerde lidstaten[bewerken]

Observerende lidstaten[bewerken]

Algemene vergadering[bewerken]

Vlaggen van de lidstaten.

De algemene vergadering van staatshoofden en regeringsleiders wordt elke twee jaar gehouden en is de hoogste autoriteit binnen de Francophonie. De vergadering wordt voorgezeten door het staatshoofd of de regeringsleider van het gastland en deze is voorzitter tot de volgende algemene vergadering.

Locaties[bewerken]

Secretaris-generaal[bewerken]