Francophonie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Organisation internationale de la Francophonie
De vlag van de Francophonie, die alle vijf continenten voorstelt, is in 1987 aangenomen op voorstel van Niger.

(Details)    

Francophonie
Bestuurscentrum Vlag van Frankrijk Parijs, Frankrijk
Oprichting 20 maart 1970
Werktaal Frans
Lidmaatschap 56 landen
Motto Égalité, complémentarité, solidarité
Secretaris-Generaal Vlag van Rwanda Louise Mushikiwabo (Rwanda)
Website www.francophonie.org
Portaal  Portaalicoon   Frans

La Francophonie (formeel l'Organisation internationale de la Francophonie in het Frans) is een organisatie van landen waarin de Franse taal wordt gesproken. Zo'n 57 landen zijn lid van de organisatie, vier andere zijn geassocieerde leden en nog twintig landen zijn observerende leden. Het Frans wordt er door ten minste een deel van de bevolking gesproken en voor enkele landen is het de belangrijkste taal. De organisatie kan vergeleken worden met het Britse Gemenebest, aangezien veel van de aangesloten landen voormalige Franse kolonies zijn.

De organisatie werd opgericht in 1970 en heeft als motto égalité, fraternité, solidarité, complémentarité. De organisatie begon als een kleine club van Franssprekende landen, maar heeft zich ontwikkeld tot een grote internationale organisatie met samenwerkingsverbanden op het vlak van cultuur, wetenschap, economie, rechtspraak en vrede.

La Francophonie is een pleitbezorger van wereldwijde culturele en taalkundige verscheidenheid. Net als organisaties als UNESCO houdt ze zich bezig met taalkundige evolutie. Er wordt samengewerkt met het Portugeestalige Lusophonia en organisaties op het gebied van de Spaanstalige Hispanofonie.

La Francophonie heeft een observerende status in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

 lid (nationaal)
 lid (regionaal)
 geassocieerd lid
 geschorst lid
 waarnemer

Lidstaten[bewerken | brontekst bewerken]

Afrika[bewerken | brontekst bewerken]

Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Amerika[bewerken | brontekst bewerken]

Azië[bewerken | brontekst bewerken]

Oceanië[bewerken | brontekst bewerken]

Geassocieerde lidstaten[bewerken | brontekst bewerken]

Land Lidmaatschap Talen Opmerkingen
Vlag van Cyprus Cyprus 2006 Grieks, Turks Cyprus werd van 1192 tot 1489 geregeerd door het Franse Huis Lusignan. Ongeveer 12% van de Cypriotische bevolking spreekt en verstaat Frans.
Vlag van Ghana Ghana 2006 Engels Grenst langs alle landsgrenzen met Franstalige landen en handelspartners. Frans is een verplichte studie in het basisonderwijs.
Vlag van Servië Servië 2006 Servisch Traditioneel diplomatieke, militaire en culturele banden met Frankrijk; Frans wordt als tweede taal gedoceerd in de meeste secundaire scholen.
Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Arabische Emiraten 2010 Arabisch Militaire en culturele banden met Frankrijk.
Vlag van Qatar Qatar 2012 Arabisch Sterke militaire banden met Frankrijk.
Vlag van Kosovo Kosovo 2014 Albanees, Servisch Traditioneel diplomatieke en commerciële banden met Frankrijk; Frans wordt als derde taal gedoceerd in de meeste secundaire scholen.
Vlag van Nieuw-Caledonië Nieuw-Caledonië 2016 Frans, Nieuw-Caledonische talen 'Speciale collectiviteit' van Frankrijk; voormalige Franse kolonie (1853–1946) en overzees gebied (1946–1999).

Observerende lidstaten[bewerken | brontekst bewerken]

Algemene vergadering[bewerken | brontekst bewerken]

Vlaggen van de lidstaten.

De algemene vergadering van staatshoofden en regeringsleiders wordt elke twee jaar gehouden en is de hoogste autoriteit binnen de Francophonie. De vergadering wordt voorgezeten door het staatshoofd of de regeringsleider van het gastland en deze is voorzitter tot de volgende algemene vergadering. Het wordt de "Top van de Francofonie" genoemd (Sommet de la francophonie).

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Secretaris-generaal[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]