Gemeenschapscentrum (Brussel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een gemeenschapscentrum is een Vlaamse culturele instelling in Brussel. Het hoofdstedelijk gewest telt 22 gemeenschapscentra, gespreid over de 19 gemeenten. In zo'n gemeenschapscentrum kunnen lokale verenigingen beroep doen op een infrastructuur voor vergaderingen, educatieve initiatieven, feesten, tentoonstellingen, en anderen culturele manifestaties. De 22 Brusselse gemeenschapscentra zijn verenigd in Cultuurcentrum Brussel.[1]

Een gemeenschapscentrum valt onder de voogdij van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), en wordt er ook door betoelaagd. Binnen deze VGC werd een "entiteit van de gemeenschapscentra" opgericht om de werking van de gemeenschapscentra te coördineren, neergeschreven in een "missie van de gemeenschapscentra":

De gemeenschapscentra zijn lokale sociaal-culturele organisaties die elk afzonderlijk, maar ook als netwerk, bijdragen aan de integrale leefkwaliteit in de stad. Ze doen dit door een gemeenschapsvormende werking te ontplooien op vlak van:

  • communicatie, onthaal en dienstverlening
  • culturele participatie, - animatie en –spreiding
  • educatie en permanente vorming

De gemeenschapscentra ontwikkelen een open en laagdrempelige werking (aanbod, prijzenbeleid, onthaal, …) waar het realiseren/ontwikkelen van kansen op ontmoeting een cruciaal gegeven is. In deze werking wordt de betrokkenheid van verenigingen en individuele gebruikers gemaximaliseerd en de rol van de vrijwilligers verankerd. Het zijn open huizen waar iedereen welkom is, van jong tot oud en van elke culturele achtergrond.

Lijst van de centra[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]