Genoelselderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Genoelselderen
Deelgemeente in België Vlag van België
Genoelselderen (België)
Genoelselderen
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Riemst Riemst
Fusie 1971 (Elderen) - 1977 (Riemst)
Coördinaten 50° 48′ NB, 5° 32′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,87 km²
Inwoners
(1/1/2020)
549
(191 inw./km²)
Hoogte 87-127 m
Overig
Postcode 3770
Netnummer 012
NIS-code 73066(J)
Detailkaart
Genoelselderen (Limburg)
Genoelselderen
Portaal  Portaalicoon   België

Genoelselderen is een dorp en deelgemeente van de gemeente Riemst in de Belgische provincie Limburg, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1971. Genoelselderen ligt in Haspengouw langs de heerweg die Tongeren met Maastricht verbond.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1157 werd voor het eerst schriftelijk gewag gemaakt van het domein Heldren of Aldor. Genoel komt van Godenoel, die in de 13e eeuw heer van Elderen was.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied was in de Romeinse tijd reeds intensief bewoond. Overblijfselen van een Romeinse villa en een centuratio werden er gevonden. Ook de tumulus van Genoelselderen getuigt van de Romeinse invloed, evenals de oostelijker gelegen tumulus van Herderen.

In de Middeleeuwen vormde Genoelselderen samen met 's Herenelderen één allodiale en later Loonse heerlijkheid, Aldor genaamd. In de 12e of 13e eeuw werd deze opgesplitst. In 1265 sprak men van Elderis Godenoli, naar de toenmalige heer Godenoel. De heerlijkheid bleef in bezit van het geslacht Van Elderen. Johan Lodewijk van Elderen werd prins-bisschop van Luik en zag in 1678 af van zijn heerlijke rechten. Zij kwamen in het bezit van de familie d'Oyembrugge en, in 1754, van de familie De Borchgrave.

Het patronaatsrecht en het tiendrecht van de Sint-Martinusparochie was in handen van de Heer van Genoelselderen. Van 1805-1834 behoorde deze parochie bij die van Membruggen.

In 1678 werd Genoelselderen door Franse troepen geplunderd, en in 1747, als uitvloeisel van de Slag bij Lafelt, nogmaals.

In 1971 werd Genoelselderen, samen met 's Herenelderen en Membruggen, samengevoegd tot de gemeente Elderen. In 1977 werd deze fusiegemeente weer ontbonden: 's Herenelderen kwam bij Tongeren en de overige twee dorpen werden bij Riemst gevoegd.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1961=volkstellingen

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Genoelselderen ligt op de grens van Vochtig- en Droog-Haspengouw, met hoogten tussen 85 en 128 meter. Het grootste deel wordt ingenomen door landbouwgebied en boomgaarden. Bij het kasteel is een wijngaard. Daarnaast is ook het kasteelpark vanuit natuurhistorisch oogpunt belangwekkend. Het Kiezelingenbos en het Grootbos zijn de bosgebieden in Genoelselderen, die behoren tot het vroegere kasteeldomein.

In het Grootbos bevinden zich bronnen, die gebruikt werden om het kasteel van water te voorzien. Iets ten westen van Genoelselderen, bij Ketsingen, ontspringt de Demer.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Herderen, Membruggen, Ketsingen, Millen, 's Herenelderen

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Genoelselderen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.