Gerard Stellaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerard Stellaard
Louis Davids Prijs 1980: v.l.n.r. Gerard Stellaard,
Jasperina de Jong, Harry Bannink en Jan Boerstoel
Algemene informatie
Volledige naam Gerardus H.J. Stellaard
Geboren 26 november 1946
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1970 - 2004
Beroep producer, arrangeur, componist en pianist
(en) IMDb-profiel
Bekende instrumenten
piano
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Gerardus H.J. (Gerard) Stellaard (Utrecht, 26 november 1946) is een Nederlands producer, arrangeur, componist van liedjes en pianist. Zijn composities kenmerken zich door het veelvuldig gebruik van professionele synthesizers en achtergrondkoortjes.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Stellaard studeerde vanaf 1965 piano aan het conservatorium van Utrecht. Een van de eerste platen die hij arrangeerde was het debuut van Herman van Veen (Herman van Veen).

Stellaard componeerde veel nummers in de jaren 80 en 90. Hij heeft samengewerkt met Demis Roussos, Jules de Corte, André van Duin, Hank the Knife, Benny Neyman maar de meeste van zijn liedjes zijn gemaakt voor zanger Rob de Nijs. In de jaren 80 maakte hij veel liedjes voor De Nijs, waarbij Belinda Meuldijk teksten schreef. In veel nummers speelde hij de pianopartijen. Sommige nummers, zoals Alles wat ademt, Foto van vroeger, Zondag en Zonder jou werden hits.

In 1980 was Stellaard componist, arrangeur en producer van het album Met je ogen dicht van Rob de Nijs. Het album was het bestverkochte album van dat jaar. In de jaren daarna componeert en arrangeert Stellaard nog veel andere albums voor hem. Iets van een wonder (1994) was het laatste album van Rob de Nijs waar Stellaard muziek voor schreef. Daarna kwam het tot een meningsverschil omdat Rob de Nijs meer natuurlijke instrumenten op zijn albums wilde, terwijl Gerard Stellaard nog steeds met synthesizers wilde werken.

In 1985 won Stellaard de Gouden Harp. In datzelfde jaar schrijft hij met Lennaert Nijgh de rockmusical 'Ik, Jan Cremer'. Ook voor het satirische VARA-programma Verona (van Henk Spaan en Harry Vermeegen) schreef Stellaard vanaf die tijd liedjes, waarbij het lied Popie Jopie in de hitlijsten terechtkwam.

Sinds 2004 woont Gerard Stellaard in Frankrijk. Hij is niet meer actief als producer, arrangeur of tekstschrijver.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In 1963 werd de 17-jarige Stellaard badminton-jeugdkampioen van Nederland.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]