Gewone kameleon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gewone kameleon
Kameleon.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht:Chamaeleo
Soort
Chamaeleo chamaeleon
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen Gewone kameleon op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewone kameleon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De gewone kameleon[1] (Chamaeleo chamaeleon) is een hagedis uit de familie kameleons (Chamaeleonidae). Het is de enige vertegenwoordiger van deze hagedissen die ook in Europa voorkomt.[2] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus in 1758. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Lacerta chamaeleon gebruikt en later werd de naam Chamaeleo vulgaris gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Een boze kameleon kleurt donker en spert de bek open om af te schrikken

Deze boombewonende hagedis wordt maximaal 40 centimeter lang en is een van de meest algemene soorten kameleons. Tevens is het de meest afgebeelde; veel mensen hebben weleens een foto gezien, het is de 'normale' kameleon zonder hoorns (in tegenstelling tot de Oostafrikaanse driehoornkameleon), grote stekelkammen (zoals de stekelkameleon) of extra vergroeiingen (Jemenkameleon). De gewone kameleon kan ook snel van kleur veranderen, maar doet dit met name om de stemming weer te geven; de huidskleur is als het ware de gezichtsuitdrukking van de kameleon.

De kleur kan variëren van blauwgroen en groen tot bruin en bruingeel, en ook kunnen verschillende patronen worden gevormd, zoals nettekeningen, vlekken of strepen, maar deze patronen steken nooit echt af tegen de basiskleur. In de regel zijn de dieren groen als ze het naar de zin hebben, en bruin als ze geïrriteerd zijn, maar dat gaat niet altijd op, bijvoorbeeld vlak voor de paring. Wel hebben veruit de meeste exemplaren twee lichtere flankstrepen over de lengte, één op de midden-onderzijde van de flank en de andere net onder de rugkam, maar bij sommige kleurpatronen kunnen deze strepen volledig wegvallen.

Verder heeft deze soort een normale oorkwab (de flap achteraan de kop), een normale rugkam en geen keelwam of -zak. Aan iedere poot zitten vier tenen die niet erg beweeglijk zijn. De tenen hebben een soort 'vaste grijphouding' die bij het lopen erg onhandig is, maar in een boom of struik juist goed van pas komt; de kameleon kan er zich er goed mee vastklemmen aan een tak.

Algemeen[bewerken]

Het voedsel bestaat uit insecten die met de lange kleeftong worden gegrepen. De gewone kameleon komt voor in grote delen van zuidwestelijk Azië, Noord-Afrika en het is de enige kameleon in Europa; in zuidelijk Spanje, Portugal, Malta, het Griekse eiland Samos en langs de Turkse zuidkust. Waarschijnlijk komt deze kameleon oorspronkelijk uit Afrika. Het is in het grootste gedeelte van zijn areaal een bodembewonende soort die holen graaft in de buurt van oases. In Europa is het echter een klimmende soort die zich ophoudt in struikgewas.

Externe link[bewerken]