Glad biggenkruid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Glad biggenkruid
Hoofdje
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Cichorioideae
Geslachtengroep:Cichorieae
Geslacht:Hypochaeris (Biggenkruid)
Soort
Hypochaeris glabra
L. (1753)
Plant
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Glad biggenkruid op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Glad biggenkruid (Hypochaeris glabra) is een eenjarige plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De soort staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als zeldzaam en zeer sterk afgenomen. De soort komt van nature voor in Eurazië en Noord-Afrika. Glad biggenkruid is ingevoerd in andere werelddelen waar het een wijdverspreid onkruid is. Het aantal chromosomen is 2n=10 of 12. Deze plant is in Nederland wettelijk beschermd sinds 1 januari 2017 door de Wet Natuurbescherming.

De plant wordt 7 - 40 cm hoog, heeft melksap en een dunne penwortel. De meestal kale en vertakte bloemstengel is bleekgroen of soms rood aangelopen en bovenaan iets verdikt. De groene (soms purper getint bij de nerven), kale, dunne, langwerpige bladeren zijn 2 - 10 cm lang met de grootste breedte boven het midden en ze hebben een veerspletige tot getande rand. De bladeren zitten in een wortelrozet.

De plant bloeit van juni tot in september met heldergele bloemen, die in een 1 - 1,5 cm groot, kegelvormig hoofdje zitten. De hoofdjes zijn alleen in de ochtend open. Op de bloembodem van het hoofdje zitten stroschubben. De lintbloemen steken bij een gesloten hoofdje maar net buiten het omwindsel. De plaat van de geopende bloem is ongeveer 3 mm lang en korter dan de bloembuis. De helmknoppen vormen een 1,5 - 2 mm lang buisje. De pappus bestaat uit twee rijen haren. De binnenste rij haren is geveerd. De buitenste haren zijn korter en fijn getand. De ongelijke omwindselblaadjes (schutblaadjes) zijn aan de onderkant bleekgroen en hebben een purperen top.

Glad biggenkruid. e: omgesnavelde vrucht, f: gesnavelde vruchten.

De vrucht is een cilindrisch nootje met wit, ongeveer 10 mm lang vruchtpluis. De randstandige vruchten zijn ongesnaveld, maar de centrale vruchten hebben een duidelijke snavel.

Randstandige vruchten

Glad biggenkruid komt voor op droge zandgrond in akkerland, bermen en in de duinen.

Namen in andere talen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Duits: Kahles Ferkelkraut
  • Engels: Smooth cat's ear
  • Frans: Porcelle glabre
Zie de categorie Hypochaeris glabra van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]