Groene pauw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Groene pauw
IUCN-status: Bedreigd[1] (2013)
Groene pauw mannetje
Groene pauw mannetje
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Galliformes (Hoendervogels)
Familie: Phasianidae
Geslacht: Pavo (Pauw)
Soort
Pavo muticus
Linnaeus, 1766
Afbeeldingen Groene pauw op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Groene pauw op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De groene pauw (Pavo muticus) is een vogel uit de orde van de Hoendervogels. Net als de andere pauwrassen, is ook de groene pauw een kleurrijke vogel. De pauw is waarschijnlijk de oudst bekende siervogel. Er wordt vaak verondersteld dat de pauw nauw verwant is aan de fazantachtigen, echter heeft moleculair onderzoek uitgewezen dat ze hier geen nauwe verwanten van zijn, noch van de korhoenderen of de kalkoenen.[2] Bij een handvol kwekers in Duitsland en UK zijn raszuivere exemplaren te vinden in gevangenschap.

Vrouwtje

Kenmerken[bewerken]

De staart van het mannetje kan uitgewaaierd worden tot een grote waaier die indruk maakt op het vrouwtje, maar ook roofdieren weghoudt zoals tijgers, honden en haviken. Het vrouwtje is minder gekleurd dan het mannetje en heeft geen staart die ze uit kan vouwen. Echter is het onderscheid tussen de beide seksen niet zo groot als bij de blauwe pauw. In gevangenschap blijken blauwe en groene pauwen gemakkelijk te kruisen.

Voortplanting[bewerken]

De groene pauw leeft in kleine groepjes bestaande uit de haan, zijn harem en de jongen. Nadat de eieren zijn uitgekomen zorgt de hen nog lange tijd voor het jong. Mannetje en vrouwtje maken hun nest meestal in een kuiltje in de grond tussen de struiken. Maar soms ook in een dikke boom, in een leeg roofvogelnest, of zelfs op een gebouw. Het nest wordt bedekt met wat dorre bladeren of gras.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Groene pauwen komen in het wild voor in Zuidoost-Azië, het uiterste noordoosten van India en op het Indonesische eiland Java.

Er zijn 3 ondersoorten:

Kort fragment