Groot springzaad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Groot springzaad
Groot springzaad R0018038.JPG
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Asteriden
Orde: Ericales
Familie: Balsaminaceae (Balsemienfamilie)
Geslacht: Impatiens (Springzaad)
Soort
Impatiens noli-tangere
L. (1753)
Groot springzaad
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Groot springzaad (Impatiens noli-tangere) is een eenjarige, kruidachtigee plant uit de balsemienfamilie (Balsaminaceae). De soortaanduiding noli-tangere betekent "roer me niet".

De plant wordt 30-70 cm, soms tot 100 cm hoog. De goudgele, lijnsymmetrische bloemen worden 15-35 mm lang. De spoor is gekromd. De kroonbladen zijn paarsgewijs vergroeid. Van binnen zijn ze rood gestreept tot bruinrood gestippeld. De plant bloeit van juli tot en met augustus.

De bovenste stengelbladeren zijn meestal kleiner dan de onderste, en met 7-20 mm grote, stompe tanden.

De vrucht is een doosvrucht. Zoals gebruikelijk in dit geslacht, springen deze open bij aanraken, waarbij de zaden over een afstand van circa 3 m wegspringen.

Voorkomen[bewerken]

De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Europa en komt ook in België en Nederland in het wild voor, dit in tegenstelling tot een exoot als de reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera).

Hij groeit in bossen, kloven en beekoevers op vochtige standplaatsen. In de bergen kan men hem tot hoogten van ongeveer 1300 m aantreffen.

Plantengemeenschap[bewerken]

Groot springzaad is een kensoort voor het onderverbond Circaeo-Alnenion van het verbond van els en gewone vogelkers (Alno-padion).

Externe link[bewerken]