Guus (single)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guus
Single van:
Alexander Curley
Van het album:
Vette Jus & Boerenjongens
B-kant(en) Regen
Uitgebracht 1975
Genre Nederlandstalige dialect
Label Negram
Schrijver(s) Harm Breemer
Producent(en) Bert van Rheenen
Hoogste positie(s) in de hitlijsten

NL

Portaal  Portaalicoon   Muziek

Guus is een Nederlandstalig lied uit 1975 gezongen met een kneuterig boeren-nepaccent door Alexander Curly, die de tekst zelf had geschreven. Hij werd begeleid door een tuba. De productie was in handen van Chiel Montagne.[1] Het nummer stond eind 1975 10 weken in de Top 40 en behaalde de eerste plaats.[2]

Inhoud lied[bewerken]

Het nummer begint met het refrein "Guus kom naar huus want de koeien staan op spring'n......Dit kan toch zo niet doorgaan Guus wat is er aan de hand", daarna drie coupletten gevolgd door het refrein en nogmaals een couplet en daarna tweemaal het refrein.

Het lied gaat over een agrarier, "Guus Utenwaard" afkomstig uit het streng gelovige dorp Zegveld. Een paar weken geleden kreeg hij bij het hooien van het land een ongeluk en reed met zijn trekker met grote vaart tegen zijn koeienstal aan waarbij hij gewond raakte aan zijn hoofd en de trekker volledig was vernield. Er moest dus een nieuwe trekker worden aangeschaft en daarom telde hij zijn spaargeld dat opgeborgen was in een schoenendoos. De eerstvolgende zaterdag nam hij de bus naar Rotterdam met in zijn binnenzak een goedgevulde portemonnee.

Guus was nog nooit in de stad geweest en kende alleen zijn dorp en boerderij. Hij dacht dat in de stad grote feesten met "wilde wijven" waren die voor een habbekrats hun lichaam voor geld verkochten, aan orgies en excessen deden maar ook in zonde leefde en nooit naar de kerk gingen en dat de duivel daar wel overwerk zou hebben. Hierover in gedachten kwam hij in Rotterdam aan en werd aangesproken door een meisje dat vroeg of hij met haar mee ging om wat te drinken naar een gelegenheid waar mensen zoals Guus kwamen. Uiteindelijk kwam Guus met het meisje in "Huize Constance", een bordeel, terecht, waar hij diep onder de indruk was van de blote billen van de meisjes en dacht dat als de pastoor het wist hij in de hel zou komen. Guus kon het allemaal niet geloven dat het echt was.

Guus was zo onder de indruk van de meisjes en had zo de smaak van het hoerenlopen te pakken, dat hij in het geheel niet meer aan zijn boerderij en koeien dacht en al zijn geld er doorheen joeg. In plaats van een trekker kocht hij een snelle Amerikaanse auto om daarmee naar en door Rotterdam te scheuren om door te zakken en naar de hoeren te gaan.

Intussen spreekt het hele dorp schande uit van Guus zijn doen en laten en roepen hem op naar huis te komen om de koeien te melken, de varkens te eten te geven en het land te hooien anders zouden er vreemde dingen gebeuren. De pastoor beweert zelfs dat Utenwaard hiervoor in de hel zou komen. Maar Guus trekt zich er niets van aan, vergeet zijn boerderij en maakt al zijn spaargeld op aan "'t wilde wijvenspel".

Het liedje is losjes gebaseerd op een boer uit Zegveld.[bron?]

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18
Guus 1304 905 1098 1162 1354 1335 1349 1738 1264 1394 - - - - - - - - - -
  1. Een getal geeft de plaats aan; een '*' dat het nummer niet genoteerd kon zijn, omdat het nog niet was uitgekomen, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.

Andere versies[bewerken]

Cocktail trio[bewerken]

In 1975 werd het nummer "Guus kom naar huus" ook uitgebracht door het Cocktail Trio.[3]

The Madrinas[bewerken]

In 1975 werd het nummer ook uitgebracht, maar dan uitsluitend instrumentaal met accordeonmuziek, door The Madrinas uit België.[4]

Dikke Lul Band[bewerken]

De Dikke Lul Band had het nummer "Per stoep" (Lekker ding, lekker ding) uitgebracht als pikante persiflage op "Per spoor" (Kedeng, kedeng) van Guus Meeuwis & Vagant. De manager van Meeuwis vond dit nummer schadelijk voor het imago van Meeuwis en spande een kort geding aan om de single uit de handel te halen. Er werd echter een schikking met de band getroffen waarbij het kort geding werd ingetrokken omdat de band de singles zelf uit de handel haalde.[5]Als reactie hierop nam De Dikke Lul Band het nummer "Guus Kom Naar Huus" (Je Moeder Wil Je Spreken) op, een bewerking van het oorspronkelijke nummer van Curly uit 1975. Het stond in 1996 vier weken in de tipparade.[6]