Halewijnprijs, literatuurprijs van de stad Roermond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Halewijnprijs, literatuurprijs van de stad Roermond is bestemd voor literair talent, dat op grond van de kwaliteit en onweerstaanbaarheid van haar of zijn verschenen werk extra belangstelling verdient. De naam van de prijs verwijst naar Het Lied van Heer Halewijn waarin het thema 'onweerstaanbaarheid' is. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1500 euro en een bronzen kleinplastiek gemaakt door Dick van Wijk.

Deze jaarlijkse prijs werd in 1987 ingesteld door stichting 'Kring 84' als Halewijnprijs en als zodanig eenmalig uitgereikt. Met ingang van 1988 werd de prijs voorzien van het predicaat literatuurprijs van de stad Roermond, uit erkentelijkheid voor de gastvrijheid van de stad aan de jaarlijkse uitreiking van de Halewijnprijs.

Doelstelling[bewerken]

De Halewijnprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een literair talent dat naar de mening van een deskundige jury, op grond van de kwaliteit van haar/zijn gepubliceerd werk, bredere belangstelling verdient.

Werkwijze[bewerken]

De Halewijnprijs is een landelijke literatuurprijs met een unieke doelstelling en werkwijze. De juryleden speuren het gehele jaar door, zelfstandig en onafhankelijk, naar goede auteurs die meer aandacht verdienen. Hierbij beperkt de jury zich niet tot auteurs van een specifiek literair genre, met een bepaalde thematiek of gerichte doelgroep. Alle goede schrijvers komen in aanmerking. De enige beperking is hierin gelegen dat het gaat om auteurs van oorspronkelijk Nederlandstalig werk, die al wel voorbij hun debuut zijn. Eénmaal per jaar – in de Heilige Minuut - wisselen de juryleden het resultaat van hun individuele speurtochten met elkaar uit. Na een intensieve discussieronde worden uit de verzamelde namen (de laatste jaren tussen de 40 en 65 namen) zes auteurs uitgeroepen als genomineerden voor de Halewijnprijs.

Auteursprijs[bewerken]

De Halewijnprijs is een auteursprijs.

Actuele Genomineerden: De genomineerden Halewijnprijs 2019 - met vermelding van hun laatst verschenen werk:

 • Reggie Baay - 'Het kind met de Japanse ogen' [Atlas Contact],
 • Paul Gellings - 'De wereld als leugen' [Passage],
 • Toine Heijmans - 'Marifoonberichten' [Pluim],
 • Sylvia Hubers - 'Wat als we niet waren betoverd' [Prometheus],
 • Stefan Popa - 'Of de oleander de winter overleeft' [Harper Collins],
 • Wanda Reisel - 'Adam' [Atlas Contact]

De jury Halewijnprijs 2019 wordt gevormd door Peter Altena, neerlandicus en docent, Annelies Eisinga, literatuurwetenschapper & coach; Pon Kranen, voorzitter & algemeen literatuurwetenschapper; Philo Offermans, lerarenopleider en neerlandica.

De gezamenlijke prijsuitreiking aan de winnaar Halewijnprijs 2019 en de winnaar Reinaerttrofee 2019 vindt plaats tijdens het Halewijnfestijn op zondag 15 maart 2020 binnen een sprankelend literair programma in Theater Royal Roermond. De organisatie is in handen van Bibliotheek Bibliorura.

Geschiedenis[bewerken]

In 1987 is de unieke doelstelling van de Halewijnprijs geformuleerd en vastgelegd binnen st. ‘Kring 84’ onder aanvoering van Rinus Rasenberg. In 1994 is de prijs overgedragen aan Pon Kranen die sindsdien garant staat voor de inhoudelijke kwaliteit. Vanaf 2014 heeft de juryvoorzitter, samen met jongeren en docenten uit Roermond, de zogenaamde ‘Halewijnactiviteiten’ opgestart. Met als doel om via de Halewijnprijs liefde voor kunst en literatuur met name bij jongeren te stimuleren en om meer aandacht te geven aan alle genomineerde auteurs voor de Halewijnprijs (doelstelling van de prijs). Ieder jaar wordt een jongeren-schaduwjury gevormd, die ‘mee’ leest met de deskundigenjury. De jongeren kiezen een eigen winnaar, die de ‘Reinaerttrofee’ ontvangt voor Beste Boek van de genomineerden voor de Halewijnprijs. Per 2015 coördineert Bibliotheek Bibliorura diverse culturele en educatieve ‘Halewijnactiviteiten’ als opmaat naar de jaarlijkse prijsuitreiking. Team Bibliorura organiseert op de laatste zondag van de Boekenweek (gratis reizen!) een literair festijn, het Halewijnfestijn, rond de feestelijke uitreiking Halewijnprijs en Reinaerttrofee.

Halewijnactiviteit 'de Reinaerttrofee'[bewerken]

Vanaf 2014 wordt als vaste Halewijnactiviteit, na het uitroepen van de genomineerden voor de Halewijnprijs, een jongeren-schaduwjury gevormd. De jongeren lezen en beoordelen van alle genomineerde auteurs één werk en kiezen een eigen winnaar. Deze ontvangt de ‘Reinaerttrofee voor Beste Boek van genomineerden voor de Halewijnprijs’ op de gezamenlijke prijsuitreiking. De Reinaerttrofee bestaat uit een geldbedrag en een kleinplastiek in brons van de kunstenaar Dick van Wijk. Bibliorura, docenten en jonge ambassadeurs van verschillende SOML-scholen begeleiden dit ‘Reinaerttrofee-leesproces’. Erevoorzitters van de Reinaerttrofee-jury zijn Annette van Herten en Lindy Simons.

Winnaars Halewijnprijs[bewerken]

met vermelding laatst verschenen werk ten tijde van de nominatie[bewerken]

Winnaars Reinaerttrofee[bewerken]

 • 2018 - Peter Lenssen voor zijn boek Pleisterplaats Belleville
 • 2017 - Christine Otten voor haar boek We hadden liefde, we hadden wapens[2]
 • 2016 - Benny Lindelauf voor zijn boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor[3]
 • 2015 - Auke Hulst voor zijn boek Slaap zacht, Johnny Idaho
 • 2014 - Christophe Vekeman voor zijn boek Marie

Externe link[bewerken]