Margot Vanderstraeten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Margot Vanderstraeten
Vanderstraeten in 2012.
Vanderstraeten in 2012.
Algemene informatie
Geboren 9 december 1967
Land België
Beroep Schrijver
Werk
Uitgeverij Atlas/contact
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Margot Vanderstraeten (1967) is een Belgisch schrijver en journalist. Ze schrijft columns, opiniestukken en interviews voor kranten en bladen. In 2003 won ze de Debuutprijs voor haar roman Alle Mensen Bijten. De uitgave Mise en place werd genomineerd voor de Halewijnprijs.

Opleiding en werkzaamheden[bewerken]

Vanderstraeten deed een studie vertaler Frans-Spaans aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken in Antwerpen. Aanvankelijk werkte ze freelance voor reclamebureaus en tijdschriften zoals Steps, de Gazet van Antwerpen en Trends, later verschenen haar stukken vooral in De Standaard en de De Morgen Naast haar journalistieke werk schrijft ze fictie. Ze won in 2003 als prominente het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

In 2009 kreeg de schrijfster een column op de voorpagina van dagblad De Morgen, in een beurtrol met Hugo Camps. Momenteel schrijft zij vooral diepte interviews voor de krant de Morgen. Ook schrijft ze columns voor Feeling, Gentleman en Boekenkrant. Sinds 2009 is ze lid van de raad van de Nederlandse Taalunie.

Uitgaven[bewerken]

Sinds 2000 schrijft Vanderstraeten naast haar journalistieke werk ook romans. Aanvankelijk publiceerde ze bij uitgeverij Querido, in 2008 maakte zij de overstap naar Atlas/Contact.

Fictie[bewerken]

Trailer Het Vlindereffect

Non-fictie[bewerken]

  • Het geweten van de straf pleiters (2011)
  • "Mazzel Tov" (literaire non-fictie) (2017) ATLAS  9789045033853. Over haar periode als gouvernante bij een Orthodox Joodse familie

Persoonlijk[bewerken]

Vanderstraeten is getrouwd en woont en werkt in Antwerpen.

Externe links[bewerken]