Haplogroep R1a1 (Y-DNA)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de genetica is de Haplogroep R1a1 (M17) een Y-chromosoom-haplogroep, die verspreid is over Groot-Azië of (Eurazië). Deze groep komt veel voor in Europa, Noord-Centraal-Azië en India. In Europa bevinden zich de hoogste concentraties in Oost-Europa, met name in Polen en Oekraïne, waar de helft van alle mannen tot deze haplogroep behoort. Hoge concentraties zijn ook aanwezig in Noord-Europa en er wordt aangenomen dat de Vikingen dit over de rest van Europa hebben verspreid, onder andere de Britse eilanden.

De eerste dragers van de R1a1 haplotype zijn mogelijk de Proto-Indo-Europese nomaden in Oekraïne ongeveer 5.000 jaren terug. In het verband van de koerganhypothese wordt zij wel in verband gebracht met de verspreiding van de Indo-Europese talen.

In India zijn de hoogste concentraties van R1a terug te vinden bij de Brahmanen. De studies wijzen op een Arische migratie die teruggaat naar voor 1500 v.C. De gemiddelde frequentie over alle kasten van de R1a haplogroep is circa 40%.

R Haplotypes[bewerken | brontekst bewerken]

R1a1 is een subgroep van Haplogroep R (M207), verwant met Haplogroep R1b (M343) welke dominant is in West-Europa, en ook een verre verwant van Haplogroep R2 (M124).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Artem Lukichev heeft een animatie gemaakt gebaseerd op het Bashkirisch epos Oeral, die de geschiedenis van de haplogroepen R1a en R1b beschrijft.[1].