Hein van der Loo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hein van der Loo
Hein van der Loo in 2021
Algemene informatie
Volledige naam W.H.J.M. van der Loo
Geboren 13 april 1971
Geboorteplaats Rosmalen
Functie burgemeester van Almere
Sinds 8 maart 2023
Partij CDA (tot 2021),
partijloos (vanaf 2021)
Religie rooms-katholiek
Titulatuur drs.
Alma mater Erasmus Universiteit Rotterdam
Politieke functies
2019 lid algemeen bestuur van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
2019-2023 burgemeester van Zwijndrecht
2023-heden burgemeester van Almere
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

W.H.J.M. (Hein) van der Loo (Rosmalen, 13 april 1971[1]) is een Nederlandse bestuurder en voormalig bankier. Sinds 8 maart 2023 is hij burgemeester van Almere. Daarvoor was hij vanaf 5 juni 2019 hij burgemeester van Zwijndrecht. Hij was lid van het CDA, maar is sinds 2021 partijloos.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Maatschappelijk-bestuurlijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Loo studeerde bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na een stage bij het American Enterprise Institute in Washington DC studeerde hij af in publiek-private samenwerking en politiek-bestuurlijk management. Van der Loo was ruim 20 jaar werkzaam bij achtereenvolgens Rabobank en ABN AMRO. Hij bekleedde diverse leidinggevende functies, onder meer als directeur bedrijven in Rotterdam, directeur instituten & charitas in Nederland en 'chief transformation officer' voor 'private banking' in Europa en Azië. Na zijn loopbaan in de financiële sector was Van der Loo werkzaam als zelfstandig adviseur en interim-manager bij onder andere het Erasmus Trustfonds. Tegelijkertijd oriënteerde hij zich op het burgemeestersambt.

Politiek-bestuurlijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Voorafgaand aan zijn burgemeesterschap was Van der Loo korte tijd lid van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Op 7 mei 2019 werd hij door de gemeenteraad van Zwijndrecht voorgedragen als nieuwe burgemeester. Op 20 mei 2019 heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten hem te laten benoemen bij koninklijk besluit. De benoeming ging in op 5 juni 2019. Op die datum vond ook de installatie plaats en werd hij beëdigd door de commissaris van de Koning in Zuid-Holland.

Van der Loo was gedurende enkele jaren lid van het CDA. Eind 2021 heeft hij zijn lidmaatschap opgezegd met als motivatie dat een burgemeester zijn ambt het beste kan vervullen als hij politiek onafhankelijk en dus partijloos is. Op 17 januari 2023 werd hij door de gemeenteraad van Almere voorgedragen als nieuwe burgemeester.[2][3][4] Op 17 februari dat jaar heeft de ministerraad besloten hem voor te dragen voor benoeming bij koninklijk besluit met ingang van 8 maart dat jaar.[5] Op 8 maart dat jaar vond ook de installatie en beëdiging plaats.[6] Als burgemeester van Almere heeft hij in zijn portefeuille: coördinatie van veiligheidsvraagstukken; openbare orde en veiligheid; politie; brandweer; crisisbeheersing en rampenbestrijding; integriteit; externe betrekkingen (representatie en coördinatie, MRA, VNG, G40); internationale samenwerking; strategie en communicatie; participatie; straatnaamgeving; uitvoeringsagenda Almere, stad met toekomst: Versterken regionale en strategische inzet.[7]

Nevenfuncties[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Loo is bestuurslid van Stichting Nationaal Monument Watersnood 1953 en voorzitter van de Raad van Toezicht van Verus, vereniging voor katholiek en protestants-christelijk onderwijs.

Per 1 januari 2022 nam Van der Loo, na twee statutaire termijnen van vier jaar, afscheid als voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Koninklijke Diergaarde Rotterdam. Voorheen was Van der Loo onder andere bestuurslid van Stichting Rotterdam Maaskant, Stichting Vrienden van het Sophia Kinderziekenhuis, Daniël den Hoed Stichting en het Rotterdams Comité Nationale Belangen.

Voor zijn jarenlange, belangeloze inzet voor de stad Rotterdam ontving hij op 6 juli 2022, uit handen van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, de Wolfert van Borselenpenning. Met deze onderscheiding eert de stad Rotterdam mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld voor de Rotterdamse gemeenschap.[8]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Loo is getrouwd en vader van vier zoons.

Voorganger:
R.C.L. (Robert) Strijk (wnd)
Burgemeester van Zwijndrecht
2019 - 2023
Opvolger:
T.J. (Edo) Haan (wnd)
Voorganger:
A.Th.B. (Ank) Bijleveld (wnd)
Burgemeester van Almere
2023 - heden
Opvolger:
-