Helma Neppérus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Helma Neppérus
Helma Neppérus
Algemene informatie
Geboren 21 juni 1950
Partij VVD (vanaf 1998)
Titulatuur Mr.
Politieke functies
2002-2007 Lid gemeenteraad Voorschoten
2004-2007 Fractievoorzitter gr
2006-2017 Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Helma Neppérus (Amsterdam, 21 juni 1950) is een Nederlands politica. Vanaf de Tweede Kamerverkiezingen 2006 tot 2017 maakte zij namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) deel uit van de Tweede Kamer. Zij was belastingwoordvoerder van haar fractie.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Helma Neppérus studeerde van 1968 tot 1971 aan de School voor Journalistiek in Utrecht en vervolgens tot 1976 rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ze was lid van de Koninklijke Studentenroeivereniging Njord en roeide in het Nederlandse roeiteam. Op de Olympische Spelen was ze actief als kamprechter bij het roeien en was ze op het wereldkampioenschap onder de 23 jaar actief als scheidsrechter[1]. Later zou ze verschillende bestuursfuncties bekleden in de roeiwereld, onder andere bij de Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB) en de Internationale Roeibond.

In haar loopbaan werkte ze voor de Belastingdienst en het ministerie van Financiën. Ze werd in 2000 bestuurslid van de VVD in Voorschoten en in 2002 gekozen in de gemeenteraad van Voorschoten. In 2004 werd ze fractievoorzitter van de VVD in deze raad. In 2005 en 2006 werkte zij voor de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 stond Neppérus op een vijftiende plek op de kandidatenlijst van de VVD. Ze houdt zich in het parlement bezig met ruimtelijke ordening en het milieubeleid. Ze hield haar maidenspeech op 6 februari 2007 over een verbod op de handel in producten van zadelrobben en klapmutsen. Vanwege het koude en barre weer in Nederland in de winter van 2010, Climategate en meerdere fouten in rapporten van het IPCC zette Neppérus vraagtekens bij de vermeende opwarming van de Aarde. Ze verzocht verantwoordelijk minister Jacqueline Cramer om een onafhankelijk en kritisch onderzoek uit te laten voeren naar de opwarming van de Aarde[2]. Neppérus is lid van de Parlementaire enquêtecommissie Financieel Stelsel.Neppérus was formateur bij collegevorming van de gemeente Bodegraven,van april 2018 tot mei 2018.

Helma Neppérus is ongehuwd.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]