Naar inhoud springen

Help:Samenvoegen van artikelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vermeld samen te voegen artikelen op Wikipedia:Samenvoegen
Overzicht hulppagina's
Wikipedia-terminologie

Het samenvoegen van artikelen kan gedaan worden wanneer twee bestaande artikelen elkaar in inhoud overlappen. Het is een handmatig (niet geautomatiseerd) proces waarbij twee bestaande overeenkomstige artikelen door een gebruiker worden samengevoegd tot één artikel.

Artikelen nomineren voor samenvoeging

[bewerken | brontekst bewerken]

Zie je een artikel dat zou moeten worden samengevoegd met een ander artikel, dan kun je de Wikipediagemeenschap daar op de volgende manier op wijzen:

Plaats als eerste op beide artikelen een sjabloon dat aangeeft dat de artikelen moeten worden samengevoegd. Door plaatsing van het sjabloon wordt het artikel automatisch in Categorie:Wikipedia:Samenvoegen geplaatst. Als je een mening hebt over welk artikel de juiste titel heeft, kan je deze sjablonen gebruiken:

  • in het artikel met de juiste titel: {{Samenvoegen van|naam van het andere artikel}}.
  • in het artikel met de verkeerde titel: {{Samenvoegen naar|naam van het andere artikel}}.

Als je niet kunt kiezen of de keuze aan een ander wilt overlaten, kan je in beide artikelen dit sjabloon gebruiken:

  • {{Samenvoegen|naam van het andere artikel}}.

Vermeld de beide artikelen ook op Wikipedia:Samenvoegen, voor het overzicht hoelang het verzoek er al staat, en om een toelichting toe te voegen. Ook wanneer je twijfelt of pagina's wel of niet moeten worden samengevoegd, kan dat daar besproken worden.

Zelf samenvoegen

[bewerken | brontekst bewerken]

Als er na 2 weken geen bezwaren zijn geuit, of als er consensus is bereikt, dan mag het voorstel worden uitgevoerd. Het samenvoegen gaat als volgt:

  • Knip de tekst handmatig vanuit het nieuwste artikel (het artikel met de kortste voorgeschiedenis) naar het andere artikel. Vermeld in de samenvatting duidelijk waar de nieuwe tekst vandaan komt, om geen auteursrechten van eerdere schrijvers te schenden. Is na de samenvoeging een titelwijziging nodig, vraag dan hulp via de moderatorverzoekpagina voor artikelverplaatsen.
  • Integreer beide teksten zodat er een logisch en lopend verhaal ontstaat.
  • Maak een redirectpagina van het eerste, nu lege artikel, zodat deze voortaan doorverwijst naar het tweede artikel waarin alle tekst is terechtgekomen. Wie op de titel van de nu lege pagina terechtkomt, wordt dan automatisch doorgestuurd naar de nieuwe plek waar het artikel staat.
  • Controleer met "links naar deze pagina" of er geen dubbele redirects zijn ontstaan.

Het is ook mogelijk dat de voor samenvoeging voorgedragen artikelen over verschillende zaken gaan, wat niet voor iedereen duidelijk is. In dat geval dienen de artikelen zodanig te worden herschreven dat de kans op verwarring kleiner wordt.

Nominaties afhandelen

[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat de samenvoeging is uitgevoerd, of dat het verschil tussen de lemma's afdoende is geduid, kan de nominatiediscussie worden verplaatst van het kopje "Nog te doen" naar het kopje "Afgehandeld". Vaak maakt men daarbij nog een overlegbijdrage met {{d}} (Uitgevoerd Uitgevoerd) of {{nd}} (Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd) en een motivering.

Samenvoegen van categorieën

[bewerken | brontekst bewerken]

Het samenvoegen van categorieën gaat via de categoriebeoordelingslijst.

Maandpagina's

[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 is om praktische redenen besloten om niet langer alle verzoeken en discussie direct op Wikipedia:Samenvoegen te doen. In plaats daarvan is er nu voor elke maand een aparte subpagina. In de loop der jaren is deze werkwijze verder gestroomlijnd.

Maandpagina's met niet-afgehandelde verzoeken worden getranscludeerd op Wikipedia:Samenvoegen. Hierdoor zijn daar alle openstaande voorstellen te zien. Zodra men op 'bewerken' klikt, verschijnt de betreffende maandpagina in het bewerkingsvenster. Let op: deze bevat ook de afgehandelde voorstellen van die maand. Nieuwe voorstellen kunnen worden geplaatst boven het kopje 'Afgehandeld'.

Een nieuwe maandpagina kan worden aangemaakt via Sjabloon:Samenvoegen nieuwe maand/Preload. Een maandpagina waarin alle verzoeken zijn afgehandeld, wordt verplaatst naar het archief, met subpagina's per jaar.