Het hotel is gebouwd in een V-vorm, om te benadrukken dat hier twee belangrijke stedenbouwkundige assen bij elkaar komen: de Apollolaan en de Minervalaan. Aan de achterzijde heeft het hotel terrassen, en een jachthaven aan het Noorder Amstelkanaal. Berlage had bij zijn ontwerp voor Plan Zuid in 1917 de locatie (toen nog beoogd als August Allebéplein) bedoeld als noordelijke beëindiging van de Minervalaan met een plein met de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten.[1] Het terrein bleef echter tot de bouw van het Hilton onbebouwd.
Toen het Hilton op 9 mei 1962 werd geopend, was het een van de eerste Europese vestigingen van de Hilton-hotelketen (Hilton Madrid in 1953[2]), en tevens het eerste hotel in Nederland van een internationale hotelketen. Tussen 1996 en 1998 is het hotel geheel gerenoveerd, waarvoor het een internationale hotelprijs won. De lobby werd uitgevoerd door de Amerikaanse architect Peter Ellis van het bureau SOM (Skidmore, Owings & Merrill). Ellis ontwierp ook het gebouw naast het Hilton Hotel, thans in gebruik door Van Lanschot Bankiers. In de lobby valt vooral het tulpentapijt van Sara Galbraith op. Roberto Payer is de huidige directeur van het hotel.
Op dit moment zijn er vergevorderde plannen om twee extra verdiepingen op het Hilton te bouwen.
John Lennon en Yoko Ono hielden tijdens hun huwelijksreis de eerste zogenoemde bed-in for peace tussen 24 maart en 31 maart1969. Zij lagen zeven dagen in bed in het Hilton om interviews te geven over wereldvrede. Zij verbleven destijds in kamer 702 en lounge 704.
De crimineelKlaas Bruinsma werd in 1991 gedood in de Breitnerstraat, naast het hotel. Rond 1990 ontmoette boven- en onderwereld elkaar in een bar in het Hilton, die toen bekendstond als barretje Hilton.
Op 11 juli 2001 pleegde Herman Broodzelfmoord door van het dak van het hotel te springen.
↑In 1915 tekent Berlage voor zijn tweede ontwerp van Plan Zuid het stadsgebied met station in vogelvluchtperspectief. Het station is hier duidelijk de beëindiging aan de zuidzijde van de Minervalaan.