Naar inhoud springen

Hoekgetrouwe azimutale projectie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Romaine (overleg | bijdragen) op 27 apr 2015 om 23:13. (Fix interwiki conflict, help ook mee interwikiconflicten oplossen!)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Stereografische azimutale projectie
Hoekgetrouwe azimutale projectie
Gunstige eigenschap hoekgetrouw
Niet-geometrische bewerkingen geen
Geometrische constructie
Oorsprong stereografisch
Vorm van het projectievlak plat vlak
Positie van het projectievlak equatoriaal
Rakend/snijdend rakend
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Een hoekgetrouwe of stereografische azimutale projectie is een projectie van een boloppervlak op een plat vlak waarbij de projectielijnen worden getrokken vanuit een punt op de bol diametraal tegenover het projectievlak.

Gegeven de geografische breedte en lengte en het midden van de kaart (breedte en lengte ) dan wordt de projectie gegeven door:

met

De projectie die op deze wijze tot stand komt heeft hoekgetrouwheid als gunstige eigenschap. De projectie is echter niet oppervlaktegetrouw: de schaal neemt progressief toe met de afstand van het centrum.

Naast het vakgebied van de cartografie wordt de stereografische projectie ook gebruikt in de kristallografie, voor de analyse van voorkeursoriëntatie en textuur in een kristalrooster.

Trivia

In 1648 werd de NOVA TOTIUS TERRARUM ORBIS TABULA (nieuwe kaart van de hele aarde) uitgegeven ter gelegenheid van de Vrede van Münster. De voor die tijd bijzonder grote kaart (205 x 299 cm) beeldt de wereld als twee hemisferen af: Eurazië en Afrika rechts en Noord- en Zuid-Amerika met een groot deel van de Stille Oceaan links, beiden in stereografische projectie.

Zie ook