Afstandsgetrouwe cilinderprojectie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vierkante platkaart
Afstandsgetrouwe cilinderprojectie
Gunstige eigenschap langs alle meridianen en de evenaar dezelfde schaal
Niet-geometrische bewerkingen meridianen worden rechtgetrokken tot lijnen op de cilindermantel
Geometrische constructie
Oorsprong n.v.t.
Vorm van het projectievlak cilinder
Positie van het projectievlak normaal
Rakend/snijdend rakend
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De afstandsgetrouwe of equidistante cilinderprojectie, of meridiaangetrouwe cilinderprojectie, is een kaartprojectie die leidt tot een kaart met een rechthoekig graadnet: verticaal zijn de graden noorderbreedte (zuiderbreedte) uitgezet, horizontaal de graden oosterlengte (westerlengte). De schaal langs meridianen is overal gelijk.

Vierkante platkaart[bewerken | brontekst bewerken]

Een bijzonder geval is de vierkante platkaart of kwadratische platkaart, met een graadnet van vierkanten. Deze kaartprojectie heeft dus lengte- en breedtegraden als cartesische coördinaten. Op de evenaar zijn de oostwest- en noordzuidschaal gelijk.

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

In andere gevallen hebben de rechthoeken van het graadnet in de projectie meestal een liggende stand. Oostwest- en noordzuidschaal zijn dan bij een bepaalde breedtegraad, zowel noord als zuid, gelijk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Marinus van Tyrus (ca. 100 n.C.) vervaardigde (of tenminste bedacht) voor zover bekend de eerste kaart op basis van deze projectie. Sindsdien werden dit soort kaarten, mede dankzij de wel erg eenvoudige constructie, veel gebruikt, met name in de zeevaart. Nog handiger voor de zeevaart was echter de (pas veel later uitgevonden) mercatorprojectie, omdat daarop routes met constante kompaskoers rechten zijn.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]