Huisnetwerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een huisnetwerk is een datanetwerk dat gebruikt wordt in huizen. Oorspronkelijk werden huisnetwerken vooral gebruikt voor het verbinden van computers onderling en computers met een breedbandmodem. Tegenwoordig worden ook andere apparaten, zoals spelcomputers, IP-telefoons en IPTV-settopboxen te verbinden. Huisnetwerken zijn echt doorgebroken met de introductie van breedbandinternet, vanaf 2000 in Nederland.

Wat maakt huisnetwerken speciaal[bewerken]

Er zijn twee belangrijke oorzaken waarom niet alle datanetwerken geschikt zijn als huisnetwerk:

  • In de meeste huizen is er geen netwerkbeheerder aanwezig die in staat is een datanetwerk goed te beheren.
  • Slechts weinig mensen zijn bereid hun hele huis overhoop te halen om draden te trekken voor een nieuw netwerk. Daardoor wordt er met name gezocht naar oplossingen waarvoor het niet nodig is dat er nieuwe kabels aangelegd hoeven te worden. Dit betekent in de praktijk óf draadloos, óf op basis van de reeds aanwezige bekabeling.

Soorten huisnetwerken[bewerken]

Huisnetwerken vervoeren eigenlijk altijd IP-verkeer. Op de laag daaronder in het OSI-model, verschillen ze wel, maar lijken ze eigenlijk allemaal erg sterk op Ethernet. De verschillende huisnetwerken onderscheiden zich met name op OSI laag 1 en 0.

  • Ethernet maakt gebruik van Cat5 (10BASE-T) bekabeling en is de de-facto standaard voor computernetwerken. Het grote nadeel van Ethernet is de noodzaak om nieuwe bekabeling aan te leggen, want huizen worden nog steeds niet standaard met dit type bekabeling afgewerkt.
  • Wifi is een draadloos netwerk dat ook steeds vaker als huisnetwerk gebruikt wordt. Wifi is oorspronkelijk ontwikkeld voor de zakelijke markt. Het nadeel daarvan is dat ze voor de gemiddelde consument te ingewikkeld zijn om goed en veilig te configureren. Ook hebben ze slechts een beperkte snelheid, die ook nog eens afhangt van de afstand tussen de zender en ontvanger. Bij te grote afstanden of te veel obstakels tussen zender en ontvanger, is er helemaal geen verkeer meer mogelijk.
  • HomePNA is een technologie die oorspronkelijk gebruikmaakte van bestaande telefoonbekabeling in huis om, naast telefonie, ook data te transporteren. versie 2 van dit protocol is een tijdje populair geweest in de Verenigde Staten, totdat wifi echt doorbrak en HomePNA verslagen heeft. In Nederland is HomePNA nooit echt doorgebroken vanwege het beperkte aantal telefoonstopcontacten per huis en het veelvuldig gebruik van ISDN en/of huiscentrales, beide zaken die de goede werking van HomePNA in de weg staan. De huidige versie (3.0) kan ook gebruikmaken van bestaande coax-bekabeling. Het aantal coax-aansluitingen per huis is in de meeste landen nog kleiner dan het aantal telefoonaansluitingen, wat de inzetbaarheid lastig maakt. Een groot voordeel is wel de hoge snelheden die gehaald worden (200 Mbps) en de ongevoeligheid voor storingen. HomePNA wordt met name ingezet in de zakelijke markt, bijvoorbeeld in hotels en ziekenhuizen bij de overstap van analoge tv naar IPTV.
  • HomePlug is een technologie waarbij het datatransport over het bestaande elektriciteitsnet wordt vervoerd PLC, oftewel Power Line Communication, bestaat al decennia. Maar door een gebrek aan standaardisatie en relatief lage datasnelheden is het nog steeds niet echt doorgebroken. In zomer 2006 komen de eerste producten volgens de HomePlug AV standaard op de markt, die 200 Mbps zouden moeten kunnen halen. Begin 2005 heeft de chipfabrikant DS2 ook al een PLC-oplossing op de markt gebracht die 200 Mbps haalde, maar deze voldeed niet aan de HomePlug-standaard. PLC is in een aantal Europese landen, waaronder Spanje, Italië en België, al succesvol ingezet voor met name het transport van IPTV-verkeer vanaf een DSL-modem tot de settopbox bij de tv.