Inmarsat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf INMARSAT)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inmarsat is een Brits telecommunicatiebedrijf opgericht in 1979 gespecialiseerd in telecommunicatiesatellieten, oorspronkelijk als een intergouvernementele organisatie. Het had in 2005 elf geostationaire telecommunicatiesatellieten en meer dan 29 grondstations. Sinds juni 2005 staat het bedrijf aan de Londense beurs genoteerd.

Inmarsat-3-satelliet

Inmarsat verleent in het grootste deel van de wereld telefonie- en datadiensten aan gebruikers, via speciale digitale radio's genoemd "terminals". Dit kunnen bijvoorbeeld satelliettelefoons zijn. Een Inmarsat-terminal maakt verbinding met een satelliet en via deze satelliet met een grondstation. Inmarsat verschaft betrouwbare communicatiediensten aan een waaier van overheden, militaire organisaties, hulpinstanties, mediabedrijven en ondernemingen die in afgelegen gebieden moeten communiceren of waar geen betrouwbaar aards netwerk beschikbaar is. Verder wordt Inmarsat door de zeevaart gebruikt. Inmarsat werkt niet in de buurt van de noordpool of zuidpool. De dekking van de satellieten is gegarandeerd tussen de 76° Noorderbreedte en de 76° Zuiderbreedte.

Inmarsat levert verschillende diensten van traditionele telefoonverbindingen tot hogesnelheiddataverbindingen. Een van de recentste toepassingen levert een soort van GPRS-verbinding met een snelheid van 144 kbit/s via een satellietmodem ter grootte van een laptopcomputer.

Een Inmarsat-terminal kan gebeld worden zoals een normale telefoon, alleen wordt van een speciaal landnummer gebruikgemaakt:

Vergelijkbare diensten[bewerken]

Inmarsat was de eerste organisatie die een wereldwijd systeem voor mobiele communicatie opzette. Initieel specifiek bedoeld voor gebruik op zee, maar inmiddels ook voor andere doeleinden beschikbaar. Inmiddels zijn er verschillende systemen operationeel voor mobiele satellietcommunicatie, zoals:

  • Thuraya – Arabisch systeem, dekking vanaf Azoren in het westen tot +/- 180° Oost.
  • Iridium – Amerikaans initiatief, wereldwijde dekking via Low Earth Orbit-satellieten
  • Globalstar – ook Amerikaans initiatief, eveneens met LEO-satellieten.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]